wymieniłem jako jedną z potencjalnych przyczyn problemów z tą inwestycją w PL
Mam wrażenie, że akurat Francja ma na tym polu dużo większe doświadczenie niż PL. W sensie tworzenia, a nie rozwiązywania problemów.
czy atom to najlepsze rozwiązanie
Tych rozwiązań nie ma aż tak dużo. Oczywiście jeżeli nie przekraczamy granic fantastyki naukowej. Są paliwa kopalne, OZE z wszystkimi swoimi ograniczeniami i wadami, jest energetyka jądrowa z wadami raczej społecznymi niż technicznymi/ekonomicznymi. Oczywiście to, że część problemów jest merytorycznie nie uzasadniona, nie znaczy, że są one błahe. Uważam się za osobę racjonalną i techniczną, a jednak na poziomie poza racjonalnym prawdopodobnie miałbym jakieś tam obawy gdyby w odległej ode mnie o 5km elektrociepłowni postanowiono zastąpić bloki węglowe SMR. Tak samo mam około 50km do potencjalnej lokalizacji dużej EJ i zdaję sobie sprawę, że zona w Czarnobylu to bodaj 30km promienia. Jeżeli ja podchodzę do tego w taki sposób, to dla kogoś śledzącego aktualnie maszty 5G ten strach będzie dużo trudniejszy do opanowania.
Jest też cały wachlarz uwarunkowań środowiskowych, ekonomicznych, społecznych, politycznych i nie ma energetyki pozbawionej wad. OZE również nie są obojętne dla środowiska naturalnego, samopoczucia ludzi (np. ileś tam milionów Chińczyków do wysiedlenia z obszaru jeziora zalewowego). Decyzja od kogo się uzależnić energetycznie też pewnie ma jakieś znaczenie. OZE, to w praktyce Chiny, paliwa kopalne Rosja + bliski wschód, a w konsekwencji jakiś świr z paroma dronami w okolicach cieśniny Ormuz, czy Bab al-Mandab.
jednak gdybyśmy mogli zmagazynować odpowiednio dużo energii i w dowolnym momencie z niej skorzystać
Tak, ale w tej chwili nie mamy. Trwają badania, prace rozwojowe, wstępne wdrożenia.