kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

nabrU

Moderator
Przepraszam, że tak dopytuje ale.mam problem ze zrozumieniem tych finansowañ. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Koszt takiego citroena to 43,5k wpłaty własnej z czego 30k rozliczyć można dopłatą. Ostatecznie ten wkład własny to 13k. Później przez 24 miesiące płacimy ok 145 PLN? czyli za możliwość korzystania z auta przez dwa lata wyjdzie ok. 16.5k ?

Wydaje się absurdalnie mało.

Dokładnie tak to wygląda, tyle, że dla sprzedającego jest to już 43,5k + Twoje 24 raty.

cinmar

Nowy na Forum
Dokładnie tak to wygląda, tyle, że dla sprzedającego jest to już 43,5k + Twoje 24 raty.
Dziękuję za potwierdzenie. Rozumiem, że dealer dostaje całość.

Przyjrzę się temu finansowaniu bo nie jesteśmy w pełni przekonani co do elektryka a wydaje się to względnie bezpieczna opcja.

Czy ktoś miał finansowania na ix1, eqa albo ex30 ?

Vicek

Użytkownik
Jedyne niebezpieczeństwo to konieczność dopłaty na końcu za ponadnormatywne zużycie auta. Ale to już też nie czarna magia tylko skończona lista z wyceną pozycji.

Twój koszt to VAT od wysokości dofinansowania (8 kPLN od przykładowych 35 kPLN)
do tego 24 raty, opony, ubezpieczenie. Łącznie około 16 000 PLN. To jakieś 700 zł/mc
Śmiesznie mało, ale po 2 latach zostajesz bez auta.
W tej samej racie masz zwykłą pożyczkę gotówkową na 50 tys/10 lat i opcje zakupu używki na własność.

Takie groszowe oferty są na razie tylko na auta od Stellantisa.

nabrU

Moderator
Jedyne niebezpieczeństwo to konieczność dopłaty na końcu za ponadnormatywne zużycie auta.

Ew. za większy przebieg niż zakontraktowany.

Vicek

Użytkownik
Tak, ale cena wykupu jest napompowana na maxa aby obniżyć ratę. Zerknij w wyceny wrzucane w tym wątku. Wróżką nie jestem, ale nie wydaje mi się aby 2 letnie C3 było warte 110 tys w 2027. Będzie to pewnie można skredytować na następny okres ale na jakich zasadach?

Esiak

Fachowiec
Przepraszam, że tak dopytuje ale.mam problem ze zrozumieniem tych finansowañ. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Koszt takiego citroena to 43,5k wpłaty własnej z czego 30k rozliczyć można dopłatą. Ostatecznie ten wkład własny to 13k. Później przez 24 miesiące płacimy ok 145 PLN? czyli za możliwość korzystania z auta przez dwa lata wyjdzie ok. 16.5k ?

Wydaje się absurdalnie mało.
z tych 43050 wpłaty można wyciągnąć 35000 dotacji z premią za niski dochód...
jeśli ta premia Cię nie dotyczy to wpłacasz 36900 i dostajesz 30000 zwrotu....

cinmar

Nowy na Forum
Jedyne niebezpieczeństwo to konieczność dopłaty na końcu za ponadnormatywne zużycie auta. Ale to już też nie czarna magia tylko skończona lista z wyceną pozycji.

Twój koszt to VAT od wysokości dofinansowania (8 kPLN od przykładowych 35 kPLN)
do tego 24 raty, opony, ubezpieczenie. Łącznie około 16 000 PLN. To jakieś 700 zł/mc
Śmiesznie mało, ale po 2 latach zostajesz bez auta.
W tej samej racie masz zwykłą pożyczkę gotówkową na 50 tys/10 lat i opcje zakupu używki na własność.

Takie groszowe oferty są na razie tylko na auta od Stellantisa.
Ok. Nie uwzględniłem opon i ubezpieczenia. Mimo wszystko groszowe sprawy.

Kojarzycie czy coś z premium marek by zmieściło do ok. 1.8k/mc. Osoba fizyczna.

Esiak

Fachowiec
Ok. Nie uwzględniłem opon i ubezpieczenia. Mimo wszystko groszowe sprawy.

Kojarzycie czy coś z premium marek by zmieściło do ok. 1.8k/mc. Osoba fizyczna.
Raczej nie premium, ale za 900zl brutto przy wpłacie 30k masz Forda Explorera w wersji Premium RWD 286 KM

Najnowsze dyskusje