Czym ładować, a zanim, co kupić - oto jest pytanie.

melex

Fachowiec
Cześć i czołem.

Kilka wątków na forum o ładowarkach już było ale liczę na Waszą pomoc, bo rynek od tego czasu nieco się zmienił. Szczególnie, że mam też coś od siebie upatrzonego (na końcu).

Instalacja:

Garaż: 5,3 kW, 25A, jednofazowa;
Dom: 13 kW, 25A, trójfazowa (moc dobrana pod urządzenia + pompę ciepła), nie potrzebuję cudów łączących się z fotowoltaika.

Samochód:

IONIQ 5 - czyli max. AC 11 kW.

Z racji tego, że kursuję pomiędzy dwoma lokacjami rozglądam się ładowarką, która:
  • jest przenośna,
  • oferuje płynną regulację mocy (A) - z uwagi na powyższe (oczywiście z pominięciem wszystkiego co poniżej 6A),
  • będzie współpracowała z prądem jedno, jak i trójfazowym
  • posiada kilka przejściówek (o ile są one cokolwiek warte),
  • posiada moduł Wi-Fi,
  • nie spali mi garażu (będzie posiadała odpowiednie zabezpieczenia),
  • będzie współpracowała z IONIQ-iem (choć to chyba najmniej problematyczne biorąc pod uwagę produkty z EU),
  • nie będzie droższa niż 2000 zł (oczywiście, jeśli moje wyobrażenia są zgubne, proszę mnie wyprowadzić z błędu).
Po długich poszukiwaniach trafiłem na produkt firmy Ampere Point, model Q22 wraz z przejściówkami. Jest obecnie w promocji (tańsza o 400 zł).

Ampere Point Q22. 32A, 22kW, Typ 2 + Adaptery

Niestety, próżno szukać opinii na temat tejże marki czy samej ładowarki. Wiecie coś może o niej?

Może macie inne swoje propozycje?

Będę Wam bardzo wdzięczny!

Necvip

Nowy na Forum
Temat poruszony tutaj bardzo ciekawy, szkoda tylko że prawie 7 stron to wypociny na temat czy to jest ładowarka czy coś innego gdzie wszyscy wiedzą o co chodzi.

A więc szukam ładowarki którą można używać powiedzmy w sytuacjach awaryjnych, chodzi mi o to, że obecnie w nowych Teslach nie ma żadnej cegły na wyposażeniu. Chciałbym taką ładowarkę co można wozić w aucie, podłączyć pod zwykłe gniazdko ale również gdy będę miał garaż zajęty to podłączę się do gniazda siłowego co mam na zewnątrz. Ma być mobilna, bezpieczna, bez wifi.

vwir

Pionier e-mobilności
Temat poruszony tutaj bardzo ciekawy, szkoda tylko że prawie 7 stron to wypociny na temat czy to jest ładowarka czy coś innego gdzie wszyscy wiedzą o co chodzi.

A więc szukam ładowarki którą można używać powiedzmy w sytuacjach awaryjnych, chodzi mi o to, że obecnie w nowych Teslach nie ma żadnej cegły na wyposażeniu. Chciałbym taką ładowarkę co można wozić w aucie, podłączyć pod zwykłe gniazdko ale również gdy będę miał garaż zajęty to podłączę się do gniazda siłowego co mam na zewnątrz. Ma być mobilna, bezpieczna, bez wifi.
A ja bym chciał żeby ludzie zaczęli czytać zanim coś napiszą.

qb4hkm

Pionier e-mobilności

No właśnie nie wszyscy ;-).
Pytanie jak te awaryjne sytuacje mają wyglądać,1000zł a można 3000zł i więcej w zależności od potrzeb. Dość dobrym kompromisem będzie EVSE typu KHONS lub Zencar, obydwie sprawdzone w boju, do tego adapter na schuko. Ja poszedłem w Juice Boostera ze względu że praktycznie w każdych warunkach działa(nawet bez uziemienia, ma do tego specjalny tryb pracy), mam do niego wszelkie najczęściej używane końcowki(schuko, szwajcarska(była w komplecie XD), 1F16A, 1F32A, 3f16A, 3F32A, type 2(ta od strony słupka AC/wallboxa, zastępuje kabel type 2). Normalnie to sporo kosztuje ale jak upolujesz dobrą promkę to nie dużo więcej niż przyzwoite EVSE 3F 22kw.
Właśnie, mimo że ładowarka pokładowa 11kw to trzeba rozważyć jedną rzecz, 11kw evse da nam po 1f max 3,6kw, a 22kw da nam 7,2kW. Każdy powinien rozważyć sam co mu potrzeba. 22kw będzie miał grubszy kabel co może być zarówno wadą(ciężar, poręczność) jak i zaletą.

nabrU

Moderator
A ja bym chciał żeby ludzie zaczęli czytać zanim coś napiszą.

Mam wrażenie, że pytanie o różne EVSE pojawia się przynajmniej raz w tygodniu z jakimś dziale. Zakładając, że EV będzie coraz więcej, będziemy mieli tez coraz więcej takich pytań na Forum (bo komuś nie chciało się użyć przycisku 'Szukaj').

Może trzeba zrobić jakiś kilka tematów 'przyklejonych' typu 'Jakie EVSE przenośne?' itp z linkami do postów które to opisują wyczerpująco?

Makus

Pionier e-mobilności
Mam wrażenie, że pytanie o różne EVSE pojawia się przynajmniej raz w tygodniu z jakimś dziale. Zakładając, że EV będzie coraz więcej, będziemy mieli tez coraz więcej takich pytań na Forum (bo komuś nie chciało się użyć przycisku 'Szukaj').

Może trzeba zrobić jakiś kilka tematów 'przyklejonych' typu 'Jakie EVSE przenośne?' itp z linkami do postów które to opisują wyczerpująco?
Mysle, ze wlasnie cos takiego powinno byc. Albo jeden watek FAQ albo kilka najczestszych pytan i odpowiedzi jako przypiete watki.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale kolega ma racje - temat jest o poszukiwaniu konkretnego rozwiazania, a offtopic to jakies 90% watku. I wez tu znajdz wartosciowe informacje jak wiekszosc tresci nie ma nic wspolnego z tematem?
Takich tematów jest tak przynajmniej z 10. Naprawdę ostatnie o czym ludzie mają ochotę tutaj pisać to po raz kolejny to samo. Więc efekt jest jaki jest - piszemy o pierdołach, bo powtarzanie tego co jest już w kilku miejscach na forum ma umiarkowany sens.

Makus

Pionier e-mobilności
Takich tematów jest tak przynajmniej z 10. Naprawdę ostatnie o czym ludzie mają ochotę tutaj pisać to po raz kolejny to samo. Więc efekt jest jaki jest - piszemy o pierdołach, bo powtarzanie tego co jest już w kilku miejscach na forum ma umiarkowany sens.
Co rozwadnia watek jeszcze bardziej i sprawia, ze szukajka staje sie bezuzyteczna. Swietny pomysl na sabotaz szukajki :p

Necvip

Nowy na Forum
Kusiło mnie, żeby napisać w poprzednim poście że tylko brakuje tekstu w stylu: " użyj przycisku szukaj" Ale sobie myślę, lepiej nie pisz tego bo brzmi jak bym się czepiał.... No cóż wiele czekać nie trzeba było.

Bardzo bym prosił jak ktoś ma ochotę odpowiadać to na temat, a jak nie masz nic użytecznego do napisania to odpuszczajcie sobie pouczanie innych.

Z góry przepraszam jak kogoś uraziłem.