Czyszczenie klimy?

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Hej, możecie dać linka do filtrów kabinowych dla tesli MODEL 3 SR+? Sa takie same jak dla model 3?

Michal

Moderator

Michal

Moderator
Ja do TM3LR2021 kupowałem HVAC, COMBINATION FILTER (1107681-00-C)

Doktor

Posiadacz elektryka
Ja się w temacie dopiszę, wymieniłem filtry w maju. Popsikalem Wurthem (pół pojemnika) i wszystko było ok do zeszłego tygodnia. Czasem po uruchomieniu klimy zaczęło być czuć zapach octu. Na początku pomyślałem, że to mój węch płata figle bo od covidu mam z nim problem ale nie tylko ja czułem ten dziwny zapach. Niestety nie, kupiłem nowe filtry i wurtha. Po wyjęciu starych okazało się że na samym dole zrobił się czarny grzyb. Na filtrach było 5ez bardzo dużo syfu. Wymieniłem na nowe i wlałem 1,5 butelki wurtha przy okazji odkurzając wymiennik. Mam nadzieję, że pomoże i już problemu nie będzie. Uprzedzam tylko jakby ktoś poczuł ocet w swoim samochodzie to nie znaczy, że ma zwidy.
Zapach octu raczej jest od tego, że prawdopodobnie zmieszałeś płyn letni i zimowy do spryskiwaczy.

slack

Fachowiec
Nie róbmy z ludzi idiotów. Oczywiście może śmierdzieć octem z klimy, coś jak fermentacja z dostępem tlenu. Podstawowa zasada to profilaktyka, osuszanie parownika 15 min przed końcem jazdy - wyłączenie klimy z pozostawionym nawiewem. To naprawdę działa, w domowych jednostkach też.
Mam też teoretyczne rozważania, skoro w T jest pompa ciepła to parownik działa też jak skraplacz, czyli możemy go podgrzać do, powiedzmy, 50 stopni na kilkanaście minut, co może załatwić duża część życia w jego okolicy. Jak komuś śmierdzi może spróbować dać grzanie na maksa, ciekawy jestem efektu. Niektóre klimatyzatory domowe mają tę funkcję, niektóre też po wyłaczeniu dmuchają przez jakiś czas w celu osuszenia parownika. Powinien być to standard, ale trzeba dać zarobić serwisowi :).

rawier

Posiadacz elektryka
Ok, był serwis mobilny i mógł wymienić filtry i to tanio (chyba 50 zł za wymianę), ale nie miał możliwości wyczyszczenia klimy, więc sobie darowałem.
Dowiedziałem się też, że w serwisie mają taką usługę wraz z czyszczeniem ale tam niestety jest moim zdaniem bardzo drogo, bo z filtrami coś około 619 zł net :( same filtry niecałe 150 zł net, więc wymiana i czyszczenie 450 zł net.
Przy czym czyszczenie odbywa się nie "wurstem w spreju", tylko jakaś maszynka tam chodzi jakiś czas i jakiś dym leci - gość nie wiedział. Może ozon...

Ogólnie bardzo miły facet, fajnie się rozmawiało i sprawnie działał - taki z pasją do tej marki, więc naprawdę ekstra!
Za 450 zł netto można już całkiem przyzwoity ozonator zakupić - więc może lepiej samemu wymienić i ozonator zapuścić na jakąś godzinkę 🙂