[Dane o ładowarkach] Mapa, lista, historia ładowania i dostępności z UDT

krzyss

Pionier e-mobilności
Dobiłem do 12 poleceń :love: (nie wszystkie zostały i zostaną zrealizowane ale to chyba nic nie zmienia). Wszystkim bardzo dziękuję za skorzystanie!

Nie wiem jaka część wpadła z forum, jaka z aplikacji, a jaka z artykuły na elektrowóz ale wymyśliłem sobie taką zabawę:
  • Co najmniej do końca roku ustawiłem listę kodów polecających, które będą losowo wybierane przy każdej odsłonie aplikacji.
  • Kody wybrałem z rankingu pozytywnych reakcji tutaj na forum [klik] + @skyactivwalker + @poochaty (bo ich lubię)
  • Jeśli ktoś z rankingu nie miał dodanego kodu polecającego (jest kilka takich osób) albo z jakiegoś powodu nie chce uczestniczyć w takiej zabawie, proszę o informację (najlepiej w wiadomości prywatnej), a dodam / usunę jego kod.
  • Szczególnie czekam na kody polecające od:
    • @ciastek, który bardzo sprawnie i sensownie odpowiada, a w szczególności bardzo słusznie odsyła do manuala
    • @jarek, który trochę uratował aplikację przed śmiercią i zrobił to bezinteresownie zakładając konto, żeby mi pomóc
  • Pozwoliłem sobie pominąć Bronka, który chyba ma już dużo poleceń - jeśli się mylę, to @Bronek, proszę o wiadomość - dodam Cię niezwłocznie.
  • Nikogo nie pominąłem celowo - jeśli Cię przegapiłem to napisz do mnie - poprawię.

Lista kodów polecających, które trafiły do aplikacji:
Code:
//"micha59923", // mój referral tymczasowo wyłączony
"adam234641", // viallos
"szymon53597", //Gandalf
"daniel99081", // danielm
"krzysztof16393", // krzyss
"lukasz83377", // ELuk
"tomasz47928", // cooler
"hubert662371", // nabrU
"slawomir65186" // slaveq
"sawek359296", //skyactivwalker
"lukasz60602" // poochaty

Mam nadzieję, że ktoś kliknie w Wasz link i dostaniecie polecenie, bo to naprawdę fajne uczucie.
Jakie to miłe ! Dziekuje :)
Ja jak zawsze, moge rowniez pomoc przy odbiorze auta ! Nie tylko za polecenie !
Pomoge dostac sie do salonu, i ewentualnie wytlumacze co i jak dziala w tesli !

krzyss

Pionier e-mobilności
Gwarancji nikt nie ma ale nie bój żaby, jak się pojawia problemy, to będziemy rozwiązywać ;)
Może czas na lepszy serwer, może na mały refaktor aplikacji żeby boty jej nie zabijały.
A co potrzebujesz ? Mam dostep do serwerowni i pare sprzetow ktore ewentualnie moge udostepnic. Nie sadze zeby ruch byl az tak duzy…

Michal

Moderator
Stoi na serwerze za który płacę 85 zł rocznie, więc jego działanie potrafi być różne.
Obecnie nie ma problemów, bo ruchu jest właśnie mało, ale cholera wie co by się działo gdybym zdjął "noindex" i wystawił linki na świat... Dużo danych się tam zbiera - 190 tyś aut ~200 MB i 1,2 mln dni ~240 MB, a mysql nie jest taki dobry w przetwarzaniu tak dużych zbiorów na słabych maszynach i kliknięcie w link "all" przetwarza się jakieś 3-4 sekundy. Choć i tak muszę się pochwalić, że działa to nadspodziewanie dobrze już tyle lat prawie bez dotykania :D

Nie chce mi się tego przenosić - musiałbym zrobić porządek z kodem, bo wstyd pokazywać :D

Ogólnie chyba czas na refaktor, dodanie lepszych filtrów i linków, oraz może powiadomień na maila dla wszytskich, a nie tylko dla mnie, bo obecnie jesteśmy w pułapce zbyt dużej ilości danych - ciężko się z tego korzysta i dlatego domyślnie wyłączałem np. UK/IE, bo ciężko było, żeby kogoś w PL mogło to interesować...
Teraz jak pójdzie w świat, to wypadałoby coś z tym zrobić.

Michal

Moderator
Mały update stanu "szybkich" ładowarek w PL na podstawie danych UDT (z mojej aplikacji ze stopki):
1695710530939.png

Ten pik na środku, to w większości jakiś wrzut aktualizacji ładowarek Orlen - wcześniej rozkładały się mniej więcej równomiernie.
Jakieś tam przyspieszanie w powstawaniu nowych ładowarek widać. Szczególnie jak się wywali dane początkowe i ten pik Orlen:
1695710886927.png

Last edited:

Michal

Moderator
Uwaga!!! Wróżenie z fusów :ROFLMAO:

Do dolnego niebieskiego wykresu (z wywalonymi zmianami Orlen) dopasowałem jeszcze ręcznie (na oko) krzywą S, żeby sprawdzić kiedy możemy się spodziewać dużych wzrostów.
1695718201882.png
Parametry założyłem / wyszły następujące:
  • L = 40 000 - docelowa ilość miejsc szybkiego ładowania. Obecnie mamy 8000 stacji benzynowych, ale ładowanie trwa około 5x dłużej, więc założyłem taką wartość, a k oraz x0 dopasowałem, żeby osiągnąć zbliżony kształt.
  • k = 0,039 - "tempo wzrostu"
  • x0 = 157 - 01.01.2032 - punkt środkowy (najmocniejszego wzrostu)
Dopasowanie wyszło tak (szary wykres):
1695718945337.png

Krzywa w długim okresie:

1695720286748.png

Gdyby ktoś chciał się pobawić to podaję wzór Excel z komórki E2 i wrzucam screen górnych komórek:
Code:
=$H$2/(1+EXP(-($I$2)*($A2-$J$2))*$A$2)
1695719511874.png

Last edited:

Michal

Moderator
Odrobinę szybciej wychodzi jak się ustawi maksimum na 20 000 punktów ładowania:
L = 20000
k = 0,0405
x0 = 135 - 01.03.2030
1695721288261.png

Przy czym, nie jest to znacząca różnica, bo niecałe 2 lata szybciej, a połowa ładowarek ;)
W UK już teraz mają około 9 000 punktów ładowania o mocy >= 25 kW (taki mają głupi wskaźnik), więc chyba zakładanie, że u nas osiągniemy max 20 000 albo mniej to zakłamywanie rzeczywistości.
Krzywa S ma taką właściwość, że jak chcę chce przyspieszyć punkt środkowy, przy podobnym kształcie początku, to trzeba obniżyć maximum i zwiększyć szybkość narastania ale jak widać naprawdę niewiele da się zmienić na tych danych.

Raczej 2030+ jest zgodny z moim odczuciem - jak już za rogiem będzie ban ICE w 2035, to wtedy będzie sraczka na przesiadanie na EV, a z zachodu EU będzie do nas płynął stabilny strumień rozbitków, bo tam punkt środkowy będzie pewnie 3-5 lat wcześniej ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Obawiam się, że wykres nie kłamie i istotnie będą to okolice 2031. No może 2028-29, jeśli będą jakieś grubsze dotacje.

Michal

Moderator
Chyba nie jest tak źle, bo:
Pierwsze 2x tyle (1600) punktów ładowania powinno być już w 03.2025.
Następnie 2x tyle (3200) już w 10.2026.
Następnie 2x tyle (6400) już w 07.2028

Wychodzi przyrost około 2x na 1,5 roku :)