Coś to SOH spada tak 'schodkowo': długo nic a potem spadek

Wygląda że za parę tysięcy może być znowu gwałtowny spadek do jakichś 88%
Z tego co czytałem to są schodki niemal jak zaprogramowane w czasie i później się stabilizują. Zresztą to samo pokazuje liniowy wykres średniej dla L40.
10kkm - 95%
40kkm - 90%
130kkm - 85%
Leaf praktycznie nie ma bufora u góry więc nijak nie oszukasz użytkownika, że bateria nie traci SOH. Im wyższy bufor tym łatwiej to zrobić i wtedy bateria w kilkuletnim aucie i przy 100kkm może dawać "złudzenie" np. 98% SOH, ja nawet wiem po co producenci w to grają, ano wyższy bufor to mniejsze ryzyko, że ktoś wpadnie na gwarancyjną wymianę. Dla przykładu Hyundai czy Kia ma do 5% (ile naprawdę nie wie nikt) pojemności baterii więcej niż wskazuje to homologacja. Wiadomix po co.
Na kanale eNiro2020svk – miłośnikom i właścicielom Kii e-Niro zdecydowanie polecamy – jest film opisujący utratę pojemności baterii w Kii e-Niro...
elektrowoz.pl
(wystarczy przeczytać pierwszy komentarz pod postem, dokładnie to o czym wspominam)
Mistrzowski ruch producenta win-win
- klient wniebowzięty brakiem degradacji (na wskaźnikach bo fizycznie ona występuje)
- producent śpi spokojnie bo zadbał by oszukać w/w wskazania i oddalić od siebie widmo reklamacji