Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Jakub

Nowy na Forum
Witam odbieram w przyszłym tygodniu Vw.
Auto będzie w leasingu. Sprzedawca powiedział mi ze temat dopłaty najlepiej żebym złożył sam. Ponieważ znacznie wydłuży to proces odbioru. Mówił ze nawet 5 miesięcy. Ponieważ dopiero jak otrzymają kasę to rozlicza z pierwsza wpłata. I dopiero wydadzą mi auto. Ale coś mi się w to nie chce wierzyć.
Czyli mam odebrać i potem wypełnić wniosek i czekać na gotówkę 27 od państwa.
Oczywiście zakup na firmę przebieg deklarowany 15000 rocznie itd.
Pozdrawiam

solik

Pionier e-mobilności
Sa dwie sciezki, w jednej przelewasz 27k do dealera wypelniacie wniosek i potem zwrot od „panstwa” a drugi to czekanie na fundusz ale moze to w skrajnych przypadkach przytrzymac auto na placu nawet pare miesiecy, mial racje

Piernik

Posiadacz elektryka
Witam odbieram w przyszłym tygodniu Vw.
Auto będzie w leasingu. Sprzedawca powiedział mi ze temat dopłaty najlepiej żebym złożył sam. Ponieważ znacznie wydłuży to proces odbioru. Mówił ze nawet 5 miesięcy. Ponieważ dopiero jak otrzymają kasę to rozlicza z pierwsza wpłata. I dopiero wydadzą mi auto. Ale coś mi się w to nie chce wierzyć.
Czyli mam odebrać i potem wypełnić wniosek i czekać na gotówkę 27 od państwa.
Oczywiście zakup na firmę przebieg deklarowany 15000 rocznie itd.
Pozdrawiam
Jak auto w leasingu to tylko i wyłącznie firma leasingowa może złożyć wniosek o dotacje. Pod warunkiem oczywiście że jest w programie i ma umowę z BOŚ. Akurat z Grupy VW mają leasing fabryczny i jakieś już sukcesy w tym zakresie.

Jakub

Nowy na Forum
Jak auto w leasingu to tylko i wyłącznie firma leasingowa może złożyć wniosek o dotacje. Pod warunkiem oczywiście że jest w programie i ma umowę z BOŚ. Akurat z Grupy VW mają leasing fabryczny i jakieś już sukcesy w tym zakresie.
Czyli miał
Racje. Ok
Zgadza się pewnie firma leasingowa przeleje mi kasę. Będę musiał dopytać. Jedyny teraz warunek to 15000 rocznie. Nie ma już kwoty samochodu ? Bo trochę przekracza 225

solik

Pionier e-mobilności
Przedsiębiorcy, którzy zdecydują się na rozliczenie 50 procent VAT, bo samochód będzie eksploatowany i w firmie, i prywatnie, mają próg ceny na wysokości 201 793 złotych netto / 248 206 złotych brutto

solik

Pionier e-mobilności
Ale czy to jest przypadek obejmujący też auta w leasingu?
Tak, PSA Finance tak robi od poczatku a maja leasing operacyjny, wynajem podatkowo to tez leasing operacyjny

BMW FS tez mi takie cos proponuje w leasingu operacyjnym (nie wynajem)