Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

pigs

Zadomawiam się
Nie daje żadnej gwarancji, że tak jak ja to wpisałem po konsultacji z moim księgowym jest prawidłowe!
Strzelam, że pewnie nie i urząd się odezwie.

A. Saldo początkowe - 0 bo w JDG wszystko przechodzi do majątku prywatnego
B. Przychody razem - samo się wypełnia
1. Składki zebrane - 0, nie mam pracowników
2. Składki przesłane - 0, nie mam pracowników
3. Inne przychody, w tym - tutaj przychód z PIT lub KPiR
dotacje z NFOŚ - w 2021 wpisałem dotacje (choć pewnie przyjdzie w 2022), w innych latach zero
C. Rozchody razem - to się samo liczy
1. Koszty funkcjonowania - koszty z PITa lub KPiR
2. Inwestycje i remonty : 0
- w tym z tytułu wnioskowanego przedsięwzięcia - Tu wpisałem kosz samochodu w 2021, w innych zero
3. Składki - to moje składki ZUS (emerytalna, zdrowotna itp)
4. Inne rozchody, - 0
- z tytułu spłaty pożyczki z NFOŚiGW - 0
D. Saldo końcowe - samo się liczy

Jeżeli dobrze do tego podeszłem to nie jest skomplikowane ale czekam na zastrzeżenia z urzędu.
Jak coś to będę informował.

Piernik

Posiadacz elektryka
Nie daje żadnej gwarancji, że tak jak ja to wpisałem po konsultacji z moim księgowym jest prawidłowe!
Strzelam, że pewnie nie i urząd się odezwie.

Jeżeli dobrze do tego podeszłem to nie jest skomplikowane ale czekam na zastrzeżenia z urzędu.
Jak coś to będę informował.
Dzięki !!!
No generalnie JDG na KPiR jest bardzo proste, ale jak widać można tak skonstruować pytania żeby mieć jednak wątpliwości.

Na stronie GOV pojawiło się info:
"UWAGA: WNIOSEK MUSI BYĆ PODPISANY PODPISEM KWALIFIKOWANYM.

Zwracamy uwagę, że zgodnie z § 3 ust 4 Regulaminu naboru wnioski składa się wyłącznie w wersji elektronicznej przez GWD, przy użyciu podpisu elektronicznego, który wywołuje skutki prawne równoważne podpisowi własnoręcznemu (dalej podpis kwalifikowany).

Wnioski składane w innej formie, w tym wnioski składane przy użyciu profilu zaufanego, nie spełniają kryterium dostępu nr 2 „Wniosek jest złożony na obowiązującym formularzu i w wymaganej formie”."

Oraz instrukcja: (tam też trochę między innymi o wysyłce)

A teraz pytanie. Ktoś zakłada JDG lub Sp. z o.o. dziś, kupuje samochód elektryczny bo bo ma za co.
I co nie może dostać dotacji na samochód elektryczny bo nie ma sprawozdań za trzy lata ?
Generator nie przepuści ?
Nonsens goni nonsens :(

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Jeszcze to przydatne, wszystkie warianty chyba opisane.
I w zasadzie na JDG mamy już chyba komplet.
W spółkach więcej roboty ze sprawozdaniami. Nie każdy robi rachunku przepływów finansowych. Prognoza też trudniejsza do zrobienia.
W JDG w uproszczeniu wszędzie +10% i z bańki.

Attachments

• Źródła_finansowania_przykłady_wypełniania.pdf
    2,5 MB · Liczba wyświetleń: 32

Cav

Pionier e-mobilności
Tu nonsens goni nonsens zatem ;( na każdym poziomie ;(
Na etapie wypisywanie wniosku mam komunikat "UWAGA: WNIOSEK MUSI BYĆ PODPISANY PODPISEM KWALIFIKOWYM."
Czyli każdy powinien działać.

Składałeś może jako JDG ?
Ja podpisałem wniosek podpisem kwalifikowanym z czytnika usb.
Żeby go użyć generator zaproponował doinstalowanie wtyczki która umożliwia tego typu podpisy.
Nazywa się Podpis Gov.
Po jej doinstalowaniu sam znalazł w systemie prawidłowy certyfikat i zapytał o hasło.

Piernik

Posiadacz elektryka
Zamówiłem zestaw do podpisu kwalifikowanego tu: https://szafir.kir.com.pl/eshop-web/items.html?id=3
Byłbym niepocieszony, gdyby nie zadziałał ;)
Nie no musi zadziałać. I jeszcze od razu do podpisania umowy się nada.

I kolejna sprawa która mnie irytuje.
W ścieżce osób fizycznych wniosek jest umową dotacji więc treść umowy jest znana.
W ścieżce leasing treść umowy została opublikowana.
A w tej ścieżce nie, piszą że przygotują jak wniosek rozpatrzą. Wzoru jeszcze nie mają ?

PiotrS

Posiadacz elektryka
Przed chwilą dostałem taką informację z pomocy technicznej GWD:
Wniosek może być podpisany zarówno podpisem kwalifikowanym jak i profilem zaufanym.