Dostałem dziś fakturę od Energi..

Kuba K.

Posiadacz elektryka
.. ostatnia była w kwietniu, i jakoś tak dziwnie bo tylko za tenże kwiecień. Ale: opłaciłem ją, i od kwietnia wg tego, co pokazuje Mój Licznik powinienem mieć 'nabite' ~4500kWh
View attachment 6627
... a na tej najnowszej fakturze widzę, że w bankach L1 i L2 mam 1042kWh. I mam wrażenie, że gdzieś mi zay**bali resztę.. albo będzie jeszcze jakaś korekta? Ktoś się orientuje w tych cholernych fakturach?
OK, te w/w 1042kWh to chyba za maj i czerwiec - ale i tak powinno być tam ponad 2000kWh..

Pozdrawiam
A uwzględniłeś energie pobraną z sieci (A+) - Energa ma osobne wykresy i dopiero rożnica (z uwzględnieniem wprowadzone * 80%) daje Tobie to ile zostanie w banku.
Faktura wygląda ok - wprowadzone ok. 2000kWh * 80% -> 1600kWh zużycie w tym czasie to ok. 600kWh -> zachowane w banku 1000kWh

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Niestety w Energa rozliczanie co 2 miesiące jest standardowe. Można zmienić jednynie na rozliczanie miesięczne.
co jest złego w rozliczeniach co 2 msc?
energia zostaje w magazynie przez 12msc a jak ma się zbilansowaną PV to nawet rozliczenia miedzy strefowe nie straszą.
przy rocznej fakturze w takiej sytuacji jaka ja mam że PV (netto) pokrywa ok 60% zapotrzebowania można by zaoszczędzić nieco na przesunięciu kosztów ze strefy dziennej na nocną, ale faktury prognozowane ich niedokładność i widmo kilku tysięcy dopłaty mnie skutecznie odstrasza.

gim-kg

Pionier e-mobilności
co jest złego w rozliczeniach co 2 msc?
energia zostaje w magazynie przez 12msc a jak ma się zbilansowaną PV to nawet rozliczenia miedzy strefowe nie straszą.
przy rocznej fakturze w takiej sytuacji jaka ja mam że PV (netto) pokrywa ok 60% zapotrzebowania można by zaoszczędzić nieco na przesunięciu kosztów ze strefy dziennej na nocną, ale faktury prognozowane ich niedokładność i widmo kilku tysięcy dopłaty mnie skutecznie odstrasza.
No właśnie chodzi o to aby zaoszczędzić na przesunięciu kosztów ze strefy dziennej na nocną. Mam podobnie jak ty, moja PV nie pokrywa całego zapotrzebowania na energię. Mam taryfę G12W i przy rozliczeniach 2 miesięcznych duża cześć letniej produkcji w taryfie dziennej jest przekazywana do nocnej. Przy rozliczeniach 6 miesięcznych ta nadwyżka pokryła by zużycie w taryfie dziennej w produkcji zimowej gdy tej energii produkowanej jest znacznie mniej.

JareG

Pionier e-mobilności
A uwzględniłeś energie pobraną z sieci (A+) - Energa ma osobne wykresy i dopiero rożnica (z uwzględnieniem wprowadzone * 80%) daje Tobie to ile zostanie w banku.
Faktura wygląda ok - wprowadzone ok. 2000kWh * 80% -> 1600kWh zużycie w tym czasie to ok. 600kWh -> zachowane w banku 1000kWh
Myślałem, że to co pokazuje Mój_Licznik jako energię wprowadzoną do sieci to jest już ta 'czysta' energia, tzn. po potrąceniu zużycia.. falownik pokazuje jeszcze 'większe' dane jako produkcja, wydawało mi się że różnica pomiędzy tym, co pokazuje falownik a tym, co Mój_Licznik to jest to zużycie :) Mówisz, że jest inaczej?

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Myślałem, że to co pokazuje Mój_Licznik jako energię wprowadzoną do sieci to jest już ta 'czysta' energia, tzn. po potrąceniu zużycia.. falownik pokazuje jeszcze 'większe' dane jako produkcja, wydawało mi się że różnica pomiędzy tym, co pokazuje falownik a tym, co Mój_Licznik to jest to zużycie :)
Ale to co piszesz to jest autokonsumpcja, bez wysyłania niczego do sieci.
A jest jeszcze energią, którą pobrałeś z sieci, która jest odliczana od tej oddanej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja zakładam ,że falownik pokazuje brutto
Mój licznik ma zakładkę wytwórca i tam sobie co miesiąć to co mi pokazuje Solar edg wpisuję.
I też traktuje róznicę z falownika a wprowadzona energie z falownika jako autokonsumpcję
To co wypisują na fakturze to inna bajka i tego aby mnie szlag nie trafił nie czytam dokładnie

Proponuje za o 500 załozyć bezPrzewodowy dwukierunkowy indukcyyjny licznik na kabelki wchodzące do chaty i wszysko stanie sie jasne
np lte lub wifi https://allegro.pl/oferta/monitor-l...26c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

JareG

Pionier e-mobilności
Ale to co piszesz to jest autokonsumpcja, bez wysyłania niczego do sieci.
A jest jeszcze energią, którą pobrałeś z sieci, która jest odliczana od tej oddanej.
No tak, ale pilnuję się żeby za dużo nie pobierać z tej sieci :)
Chyba faktycznie założę sobie dodatkowy licznik o którym pisał Bronek.. 🤣

Pozdrawiam

consigliero

Pionier e-mobilności
Fronius ma smart meter i można podglądać różne ciekawe rzeczy niejako na bieżąco. Dwa pierwsze zrzuty można podglądać do trzech dni wstecz w wersji standard, powyżej wymagane jest płatne konto premium. Danej z tzw historii dostępne bez ograniczeń z różnymi wybranymi przez nas danymi

Attachments

• CF42DDF9-D1C8-4020-8A37-CC31FB231FB0.png
    CF42DDF9-D1C8-4020-8A37-CC31FB231FB0.png
    668,6 KB · Liczba wyświetleń: 6
  • 382B2A77-0399-426D-BD5D-6CA88C3E6CCD.png
    382B2A77-0399-426D-BD5D-6CA88C3E6CCD.png
    648,9 KB · Liczba wyświetleń: 8
  • 3FBD0F55-A462-4358-90A9-5913330B43AE.png
    3FBD0F55-A462-4358-90A9-5913330B43AE.png
    940,5 KB · Liczba wyświetleń: 6

Bronek

Pionier e-mobilności
Można sobie też to zczytywać z licznika ale nie zawsze jest to wygodne

Większość falowników ma , ja widzę każdy panel , i parametry każdej fazy itd
Niemniej pomiar przy samej d..pie czyli przed lub za licznikiem głównym ,(szczególnie produkcji) daje podstawy do dyskusji z dostawcą . Inaczej beda zwalać na urządzenie lub sieć domową
tu ponoć lepiej https://allegro.pl/oferta/shelly-3e...26c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Last edited: