pokaż mi najpierw jakikolwiek dokument w którym dealer zagwarantuje Ci jaki typ baterii będzie miała Twoja zakupiona Tesla Model 3. Nie wierzę że cokolwiek takiego Ci podpiszą. Moim zdaniem ten biznes funkcjonuje tak że sprzedaje się cokolwiek jest do sprzedania, i co przyjedzieJak wyglada możliwość rezygnacji z zakupu gdyby okazało sie, ze ma inna baterie niz zapewnia dealer?
Z całym szacunkiem, ale ludzie w punkcie odbioru aut w Warszawie do przedwczoraj twierdzili, że aut nie będzie do listopada, a teraz wypowiadają się na tematy tak szczegółowe jak producent baterii, chociaż nawet jak mają auto na placu to nie są w stanie tego sprawdzić bez rozbierania samochodu. Tak mi powiedział inżynier Serwisu Mobilnego podczas wizyty. W oprogramowaniu diagnostycznym tego nie widzą. Także, nawet jakby to się potwierdziło, to byłoby to czystym przypadkiem. W homologacji dołączanej do samochodu co prawda jest ta informacja, ale jest ona niewiarygodna, ponieważ ludzie, którzy to sprawdzali w praktyce nieraz mieli coś innego w samochodzie, a coś innego w dokumencie.Rozmawiałem dzisiaj z Salonem Tesli w Wawie. Wersje w tej cenie 235,900zł - nieaktualne (obecnie już 241,900) to modele 2021, najnowsze, jednak ze starszymi bateriami Panasonika (tymi montowanymi do przedliftów). Więc nie jest to LG. Przynajmniej wg sprzedawcy Tesli.
Dostępnych 50szt z różnych rynków. Dostawa na przyszły miesiąc.
W mojej ocenie poprzednia bateria Panasonika jest i tak lepsza niż obecna LG. A jej montaż jest umocowany dodatkowym źródłem ogniw z uwagi nawysoki popyt. Realna różnica pojemności wynosi ok 1-2% porównując fabrycznie nowe egzemplarze, jednak po 2 latach to LG będzie mniej pojemny już o dobre kilka % względem 'starego' Panasonika. Różnice polegają w tym, że LG ma dużo większą rezystancje wewnętrzną - szybciej się nagrzewa- bardziej zużywa. Stąd też widoczna różnica w procesie ładowania.
Zupełnie inaczej sytuacja kształtuje się w egzemplarzach 2021 z bateriami Panasonika. Tu można śmiało liczyć, że zasięg będzie 5% większy. Nie sugerowałbym się zwracać uwagi na zasięg jaki pokazuje komputer pokładowy w nowych Teslach z 'nowymi LG' gdyż jest to zabieg softwarowy podbijający zasięg, który nagle szybciej maleje![]()
Moim zdaniem wnioski posunięte zadałeko. Brak danych o degradacji ogniw cylindrycznych LG i tyle. Bjorn zmierzył degradację 'starych' pakietów Panasonic i jest na poziomie 6 lub 8% w zależności jak liczyć.Rozmawiałem dzisiaj z Salonem Tesli w Wawie. Wersje w tej cenie 235,900zł - nieaktualne (obecnie już 241,900) to modele 2021, najnowsze, jednak ze starszymi bateriami Panasonika (tymi montowanymi do przedliftów). Więc nie jest to LG. Przynajmniej wg sprzedawcy Tesli.
Dostępnych 50szt z różnych rynków. Dostawa na przyszły miesiąc.
W mojej ocenie poprzednia bateria Panasonika jest i tak lepsza niż obecna LG. A jej montaż jest umocowany dodatkowym źródłem ogniw z uwagi nawysoki popyt. Realna różnica pojemności wynosi ok 1-2% porównując fabrycznie nowe egzemplarze, jednak po 2 latach to LG będzie mniej pojemny już o dobre kilka % względem 'starego' Panasonika. Różnice polegają w tym, że LG ma dużo większą rezystancje wewnętrzną - szybciej się nagrzewa- bardziej zużywa. Stąd też widoczna różnica w procesie ładowania.
Zupełnie inaczej sytuacja kształtuje się w egzemplarzach 2021 z bateriami Panasonika. Tu można śmiało liczyć, że zasięg będzie 5% większy. Nie sugerowałbym się zwracać uwagi na zasięg jaki pokazuje komputer pokładowy w nowych Teslach z 'nowymi LG' gdyż jest to zabieg softwarowy podbijający zasięg, który nagle szybciej maleje![]()
„Przedwczoraj twierdził, że aut nie będzie do listopada” - bardziej wiarygodnie brzmiałoby: za dwa tygodnie 😂
Ceny są chyba nadal z kapelusza. Różnica miedzy wersją z kołami 18", a 19" wynosi 2500 zł, gdzie normalnie w konfiguratorze koła 19" Sport wymagają dopłaty 8000 zł.Na stronie 236 tys nadal dostępne.
Edit: Jednak nie![]()