Drugie tanie EV do jazdy po mieście

Michal

Moderator
Musi być czysty EV - żadnych extenderów.

Co byście polecili tak powiedzmy w okolicy 40 000 zł? Jak dobra okazja, to może być trochę drożej ale nie chciałbym przekroczyć 60 000 zł, bo to już się robią okolice Tesli Model 3 za 100 000 zł :p

Proszę o wypowiedzi osoby posiadające dane auto, a nie takich co się zastanawiają albo myślą, że wiedzą.

Powinien mieć:
  • Auto powinno być krótsze od Tesli Model 3 - tak znacząco - z 40-50 cm. Chcę odzyskać trochę garażu. Dlatego niestety odpada raczej klasyczny Ioniq, choć bardzo bym się ku niemu skłaniał
  • Miejsce dla 4 osób - długo nastawiałem się na Smarta 2 osobowego, ale chyba jednak muszę mieć awaryjnie miejsce na 2 foteliki.
    • Dobrze by było 2x isofix
  • Zasięg >= 100km
    • do pracy mam w dwie strony jakieś 50 km
    • żebym mógł go trzymać na jakiś 70-80% naładowania na co dzień. Niby mogę się ładować pod biurem, ale wolałbym na to nie liczyć i drogo tam.
  • Regen do zera, najchętniej taki jak w Tesli, czyli mocny, bez łopatek itp.
  • Złącze ładowania Type2 - nie potrzebuję CCS ale nie chcę Type1
  • Mam 199 cm wzrostu ale jeździłem kilka lat Clio z 1996, Trabantem Polo 1991, ... Przejadę 50 km każdym autem ale jednak jeśli mam wybierać, to wolałbym nie siedzieć z kolanami zatykającymi uszy.
  • Tak ze 4 gwiazdki Euro NCAP
  • Odpadają: Peugeot iOn, Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, BMW i3 i jakieś wynalazki

Nie boję się:
  • Sprowadzania z zagranicy, przy czym jeśli auto o małym zasięgu, to pewnie laweta, która jednak zwiększa koszt, więc trzeba to wliczyć w cenę.
  • Przebiegu w okolicy 100 000 km,
  • 8-10 letniego auta
  • Zarysowań itp. - "Niemiecki ksiądz nie musi płakać sprzedając"
Skłaniam się ku:
  • Kia Soul
  • Nissan Leaf
  • VW e-up / Seat Mii / Skoda Citygo-e - @nabrU nie udław się herbatą :D - głównie ze względu na małą długość.

Ma_ło

Nowy na Forum
Kłaniam się nisko Szacownym Twórcom Społeczności Forum Elektrowozu!
Dodam do tematu który pilnie obserwuje swoje 3 grosze. Diler Gdańsku miał w środę Instera. Dostają na prezentacje powiadomili mnie, bo wyraziłem wcześniej zainteresowanie. Przejażdżka zajęła 30 minut. Zawieszenie "raczej miękkie" po mojemu twarde, dobijające i głośne na progach. Koła 17 cali, na niskiej oponie. Dla mnie to jedyne rozczarowanie i na razie największa wada małego autka do miasta z ceną 103,9 tys. zł brutto. W tej cenie ładowanie 11 kW 3 fazy, bateria LFP ponad 40 Wh, webasto ;) ogrzewanie auta uruchamiane z aplikacji, dobra rekuperacja. Z kategorii małe aut, nie znalazłem nic lepszego. Kierownica ogromna, dookoła pełno przycisków, ale to odczucia po 40 tys. jazdy TM3. Faktycznie z tyłu wygodnie i nawet przyjemniej niż na przednich fotelach. Auto na taksówkę ;) dzięki przestrzeni nad głową i systemowi regulacji tylnych foteli, spotykanym w Toyocie Yaris. Niestety Instery będą za pół roku, może wcześniej. Ponoć w maju produkcja zamówień, potem transport. Ideałem będzie wersja SMART w cenie do 110 tysięcy. Może się doczekamy kolejnej zimy. Wypatruje montażu Leapmotor T03 lub obniżenia cen BYD Mini Delfin.

Froggy

Posiadacz elektryka
Dodam do tematu który pilnie obserwuje swoje 3 grosze. Diler Gdańsku miał w środę Instera. Dostają na prezentacje powiadomili mnie, bo wyraziłem wcześniej zainteresowanie. Przejażdżka zajęła 30 minut. Zawieszenie "raczej miękkie" po mojemu twarde, dobijające i głośne na progach. Koła 17 cali, na niskiej oponie. Dla mnie to jedyne rozczarowanie i na razie największa wada małego autka do miasta z ceną 103,9 tys. zł brutto. W tej cenie ładowanie 11 kW 3 fazy, bateria LFP ponad 40 Wh, webasto ;)
280 litrów i ma wejść wózek systemowy z gondolą?
Wątpię, szczerze wątpię.
Miałem (z ICE) Golfa Sportsvana i tam, jak włożyłem systemowy wózek z gondolą w bagażnik o ponad 500l pojemności, to już nie za bardzo zostawała przestrzeń na cokolwiek większeego.
Leapmotor ma 210 litrów bagażnika (a więc trochę mniej, niż moje miejskie jeździdło) - nie ma co nawet rozważać takiej opcji, przynajmniej nie przez pół roku, które będzie potrzebne do przejścia na spacerówkę. Z BYD to trochę lepiej już wygląda (może nawet tą gondolkę upchnie jakoś, po złożeniu podstawy), ale też różowo nie będzie.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dodam do tematu który pilnie obserwuje swoje 3 grosze. Diler Gdańsku miał w środę Instera. Dostają na prezentacje powiadomili mnie, bo wyraziłem wcześniej zainteresowanie. Przejażdżka zajęła 30 minut. Zawieszenie "raczej miękkie" po mojemu twarde, dobijające i głośne na progach. Koła 17 cali, na niskiej oponie. Dla mnie to jedyne rozczarowanie i na razie największa wada małego autka do miasta z ceną 103,9 tys. zł brutto.
I ta wersja do testów to była właśnie podstawowa?
Coś mi nie wygląda, niska opona w std?