Dylemat nad zakupem elektryka

nabrU

Moderator
A może Enyaq?

A to nie za drogo (od 237tyś PLN)? Miałem wrażenie że TM3 to maks budżet dla OP (w sumie nie napisał ile może na auto poświęcić).

map

Fachowiec
Przede wszystkim weź każdy interesujący Ciebie pojazd na jazdę próbną. W Tesli furmankę dostaniesz nawet na godzinę bez przydupasa na prawym siedzeniu, co w wielu salonach niestety ma miejsce.

pawel pawel

Zadomawiam się
Przede wszystkim weź każdy interesujący Ciebie pojazd na jazdę próbną. W Tesli furmankę dostaniesz nawet na godzinę bez przydupasa na prawym siedzeniu, co w wielu salonach niestety ma miejsce.
Dodając.... przymierz wózek do TM3. Ja też mam dylemat choć już nie wózkowy. Jak kupiłem pierwsze podwyższone auto, poprosiłem niebiosa by już nigdy niskiego auta 😀.... A teraz rozważam sedana ..... raczej z czystego sknerstwa. Tesla wygrywa bo nie trzeba robic obowiązkowych przeglądów a to kilka tysiączków w kieszeni .... . Można jeszcze poczekać na pełne wejście nowego Y-ka ale niczego poniżej 200 tysi raczej nie będzie. Też po cichu liczę, że może dodają darmowe ładowanie, przynajmniej na rok.... Jak był w starym Yku do końca 2024.

Last edited:

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o wózek to Tesla 3 raczej odpada bo ciężko go będzie włożyć do bagażnika bo to typowy sedan.
Spokojnie przez ostanie 2,5 roku dawałem sobie radę z wózkiem. Bagażnik jest znacznie bardziej pojemny niż to się wydaje na pierwszy rzut oka, a otwór załadunkowy to tez nie szpara w skrzynce na listy ;) Choć z pewnością pozostałe opcje będą wygodniejsze pod tym względem.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Cześć.
Do tej pory posiadamy Octavię Kombi 1.4 + LPG, roczne przebiegi 15-20kkm. Z tego 80% do 100km, raz - dwa razy w roku jakaś dalsza wycieczka.
Dodatkowo instalacja PV 10kw, z nadwyżkami energii do wykorzystania - rzędu 5000kwh.

Zastanawiam się nad:
e-c4 Business - 152000
Kona 65kW Smart - 155000
Kia EV6 77.4kWh Plus - 183000
Tesla 3 - 182900

Czy pompa ciepła ma sens? (czytając forum doszedłem do wniosku że u mnie raczej nie)
Kwestia dobrej oferty na leasing/ubezpieczenie też ma lekki wpływ na decyzję.
Co sądzicie o w/w?
Zgaduję, że Tesla w bazowej wersji z mniejszą baterią. Jeśli tak to z tej bandy pewnie brałbym EV6, o ile nie jest to jakaś wyprzedaż z 2023 roku. Mają swoje dziwactwa, typu niepotrzebne przeglądy, wnętrze też nie grzeszy plastikami najwyższej jakości, ale przy opcji powiększenia rodziny będzie to raczej najlepszy wybór. Pamiętaj tylko o dobrym zabezpieczeniu antykradzieżowym. Zużycie będzie większe niż w Tesli, ale masz za to szybsze ładowanie i znacznie większą baterię.

OldSeb

Posiadacz elektryka
A teraz rozważam sedana ..... raczej z czystego sknerstwa. Tesla wygrywa bo nie trzeba robic obowiązkowych przeglądów a to kilka tysiączków w kieszeni .... .
Jak te przeglądy takie istotne i nie odrzucają cię plastikowozy to obmacaj Forda Explorera. Na przeglądy co prawda co dwa lata trzeba do ASO się udać ale za to są w cenie zakupu na okres 8 lat. Tyle samo obowiązuje rozszerzona gwarancja, Tesla liczy sobie za taki luksus dodatkowe kilkanaście tysięcy.

pawel pawel

Zadomawiam się
Jak te przeglądy takie istotne i nie odrzucają cię plastikowozy to obmacaj Forda Explorera. Na przeglądy co prawda co dwa lata trzeba do ASO się udać ale za to są w cenie zakupu na okres 8 lat. Tyle samo obowiązuje rozszerzona gwarancja, Tesla liczy sobie za taki luksus dodatkowe kilkanaście tysięcy.
Na testach kosmiczne zużycia na autostradzie. Jak to szafa na kółkach, więc została TM3