A może Enyaq?
Dodając.... przymierz wózek do TM3. Ja też mam dylemat choć już nie wózkowy. Jak kupiłem pierwsze podwyższone auto, poprosiłem niebiosa by już nigdy niskiego auta 😀.... A teraz rozważam sedana ..... raczej z czystego sknerstwa. Tesla wygrywa bo nie trzeba robic obowiązkowych przeglądów a to kilka tysiączków w kieszeni .... . Można jeszcze poczekać na pełne wejście nowego Y-ka ale niczego poniżej 200 tysi raczej nie będzie. Też po cichu liczę, że może dodają darmowe ładowanie, przynajmniej na rok.... Jak był w starym Yku do końca 2024.Przede wszystkim weź każdy interesujący Ciebie pojazd na jazdę próbną. W Tesli furmankę dostaniesz nawet na godzinę bez przydupasa na prawym siedzeniu, co w wielu salonach niestety ma miejsce.
Spokojnie przez ostanie 2,5 roku dawałem sobie radę z wózkiem. Bagażnik jest znacznie bardziej pojemny niż to się wydaje na pierwszy rzut oka, a otwór załadunkowy to tez nie szpara w skrzynce na listyJeśli chodzi o wózek to Tesla 3 raczej odpada bo ciężko go będzie włożyć do bagażnika bo to typowy sedan.
Zgaduję, że Tesla w bazowej wersji z mniejszą baterią. Jeśli tak to z tej bandy pewnie brałbym EV6, o ile nie jest to jakaś wyprzedaż z 2023 roku. Mają swoje dziwactwa, typu niepotrzebne przeglądy, wnętrze też nie grzeszy plastikami najwyższej jakości, ale przy opcji powiększenia rodziny będzie to raczej najlepszy wybór. Pamiętaj tylko o dobrym zabezpieczeniu antykradzieżowym. Zużycie będzie większe niż w Tesli, ale masz za to szybsze ładowanie i znacznie większą baterię.Cześć.
Do tej pory posiadamy Octavię Kombi 1.4 + LPG, roczne przebiegi 15-20kkm. Z tego 80% do 100km, raz - dwa razy w roku jakaś dalsza wycieczka.
Dodatkowo instalacja PV 10kw, z nadwyżkami energii do wykorzystania - rzędu 5000kwh.
Zastanawiam się nad:
e-c4 Business - 152000
Kona 65kW Smart - 155000
Kia EV6 77.4kWh Plus - 183000
Tesla 3 - 182900
Czy pompa ciepła ma sens? (czytając forum doszedłem do wniosku że u mnie raczej nie)
Kwestia dobrej oferty na leasing/ubezpieczenie też ma lekki wpływ na decyzję.
Co sądzicie o w/w?
Jak te przeglądy takie istotne i nie odrzucają cię plastikowozy to obmacaj Forda Explorera. Na przeglądy co prawda co dwa lata trzeba do ASO się udać ale za to są w cenie zakupu na okres 8 lat. Tyle samo obowiązuje rozszerzona gwarancja, Tesla liczy sobie za taki luksus dodatkowe kilkanaście tysięcy.A teraz rozważam sedana ..... raczej z czystego sknerstwa. Tesla wygrywa bo nie trzeba robic obowiązkowych przeglądów a to kilka tysiączków w kieszeni .... .
Na testach kosmiczne zużycia na autostradzie. Jak to szafa na kółkach, więc została TM3Jak te przeglądy takie istotne i nie odrzucają cię plastikowozy to obmacaj Forda Explorera. Na przeglądy co prawda co dwa lata trzeba do ASO się udać ale za to są w cenie zakupu na okres 8 lat. Tyle samo obowiązuje rozszerzona gwarancja, Tesla liczy sobie za taki luksus dodatkowe kilkanaście tysięcy.