Tesla ma API do zarządzania ładowaniem
Starsza wersja (endo of life dla komend wysyłanych do samochodu) to fleet API
developer.tesla.com
Tutaj Vehicle communication Protocol:
https://github.com/teslamotors/vehicle-command/blob/main/cmd/tesla-control/commands.go
Niestety GoLang.
Masz tam możliwość zatrzymania, uruchomienia ładowania, ustawienia prądu ładowania, określenia limitów.
Taryfy dynamiczne z tego co rozumiem, mają się pokazywać z jakimś wyprzedzeniem.
Dostęp do API może dostać chyba każdy, wypełniasz wniosek, pisze ci, że ileś tam business days u mnie przyszło potwierdzenie po 5 minutach. Jako powód podałem, że chcę się pobawić ich API i sprawdzić możliwości.
Co do samego mechanizmu, to w najprostszej postaci można by ustawiać maksymalną cenę kupowania prądu do ładowania. W bardziej skomplikowanej wersji już bardziej zakręcona funkcjonalność, której celem jest osiągnięcie konkretnego SoC w do konkretnej godziny + skup prądu jak jest za pół darmo, jeżeli się pokaże. Czyli upraszczając takie cele:
- Zawsze utrzymuj poziom 30% (żeby jak coś, można było po fajki do żabki pojechać)
- Do godziny 7:00 następnego dnia osiągnij 50% najmniejszym kosztem, żeby na dojazd i powrót z pracy wystarczyło
- W miarę możliwości uzupełniaj SoC do 80%, jeżeli cena prądu jest niższa niż 70% średniej ceny z ostatnich X dni, a prognozy wskazują, że nie będzie jakiejś istotnie lepszej okazji przed weekendem (bo wyjazd gdzieś tam)
Można do tego dołożyć odczyt parametrów z falownika PV - część ma jakieś swoje API do odczytu parametrów, można też uniwersalnie - przekładniki prądowe na podłączeniu instalacji domowej do sieci + jakieś RaspberyPi, które wyśle aktualny status ile prądu i w którą stronę idzie i dostosowywanie prądu ładowania, tak, żeby utrzymać się gdzieś w okolicy 100% autokonsumpcji.
Uniwersalnie, nie tylko dla Tesli też się pewnie da, bo główne zadanie EVSE, jak to rozumiem, to mówienie podłączonemu samochodowi ile może brać w baterię, ale bez wiedzy o SoC optymalizacja byłaby nieco większym problemem. No i nie wiem na ile prosto da się sterować EVSE - sporo pewnie zależy od konkretnego modelu.