Dziwny dźwięk po uruchomieniu przy niskich temperaturach, pada pompa?

swistak

Posiadacz elektryka
Ja mam też mobilnego umówionego na identyczne dolegliwości. U mnie ma być 7 luty.
Mam TM3 HL z Q3 2024.

Link VIDEO

Last edited:

MichalS

Zadomawiam się
Ja mam też mobilnego umówionego na identyczne dolegliwości. U mnie ma być 7 luty.
Mam TM3 HL z Q3 2024.

Link VIDEO

Myślę, że jeszcze troszkę inny dźwięk. Ja podesłałem nagranie do mobilnego z Długołęki. niestety nie miał z czymś takim do czynienia i powiedział, że nie obejdzie się bez odwiedzin w serwisie. W Poznaniu napisali mi, że będą potrzebowali cały dzień.
Napisz proszę, co Ci powiedział mobilny po wizycie. Dzięki.

MichalS

Zadomawiam się
A u Was cały czas to występuje? U mnie musi być poniżej zera....
U mnie już przy temp 2-3 stopni czasami się pojawia dźwięk. Ale to nie jest tak, że zawsze. Losowo, raz potrafi być spokój dzień, dwa, a raz mam kilka razy na dzień. Aż boje się pomyśleć co by było gdybym auto trzymał tylko na zewnątrz :).

MichalS

Zadomawiam się
Dokładnie taki sam dźwięk. Ja się nie dam tak łatwo spławić, u mnie to występuje czasami kilka razy na dzień i mam po prostu dosyć. Nie po to kupuję nowe auto by słuchać stuków, zgrzytów jak przy 20 letnim aucie (nie obrażając niektórych 20 letnich aut :)). Ewidentnie jest gdzieś problem, nie zgodzę się na to, że to jest normalny dźwięk wydawany przez prawie nowe auto. Zobaczymy co powiedzą w Poznaniu. Dzięki.

daniel

Señor Meme Officer
Ewidentnie jest gdzieś problem, nie zgodzę się na to, że to jest normalny dźwięk wydawany przez prawie nowe auto. Zobaczymy co powiedzą w Poznaniu. Dzięki.
Problem jest taki, że elektryki wydają inne dźwięki niż spalinówki i trzeba się też tego nauczyć co jest niepokające, a co normalne.
Jeśli uda Ci się uzyskać jakieś dokładniejsze wyjaśnienia, bo wątpię, żeby coś wymienili, to wołaj. Zdarza się to w wielu egzemplarzach, więc może coś będą wiedzieć nowego.

ciastek

Pionier e-mobilności
Ewidentnie jest gdzieś problem, nie zgodzę się na to, że to jest normalny dźwięk wydawany przez prawie nowe auto.
Obstawiam, że ten dźwięk jest czymś, co ludzie od HVAC zdają się nazywać "moose call" lub "moose honk".
Jeśli dobrze rozumiem, to dźwięk ten nie jest oznaką jakiegokolwiek problemu. Nie ma zmartwienia!

daniel

Señor Meme Officer
Obstawiam, że ten dźwięk jest czymś, co ludzie od HVAC zdają się nazywać "moose call" lub "moose honk".
Ja mam coś takiego w pompie powietrznej, ale to bardziej brzmi jak "puffff" niż jakiś łoś. No i na pewno nie słychać tego w całym domu.

Daniel M

Zadomawiam się
Jeśli dobrze rozumiem, to dźwięk ten nie jest oznaką jakiegokolwiek problemu. Nie ma zmartwienia!
U mnie był dzisiaj mobilny, nie umiał stwierdzić co to może być, przypuszcza że to może być jakiś zawór w pompie. Ma doczytać ( poszukać ) i jutro mamy się zadzwonić. Nie umiał wywołać tego dźwięku robiąc test sprężarki.
Stanęło na niczym.
Żeby coś stwierdzić musiał bym
odstawić auto na serwis i po zimnej nocy może udało by sie ten dźwięk odtworzyć.