Elektryczne auto zastępcze z OC sprawcy

Piotrek503

Nowy na Forum
Witam, zostałem pozbawiony mojego elektrycznego pojazdu (Fluence ZE). Chciałbym wynająć inny samochód elektryczny z OC sprawcy. Niestety wszystkie oferty, które otrzymałem to, co najwyżej hybryda, a ja nie chcę znowu jeździć kopciuchem. Proszę o poradę gdzie mógłbym uzyskać w pełni elektryczne auto zastępcze lub plugin ostatecznie?

solik

Pionier e-mobilności
Osoba z rodziny pracuje w duzej wypozyczalni ktora wspolpracuje z firmami ubezpieczeniowymi. Na dzien dzisiejszy nie ma zastepczych elektrykow - nierzadko posiadacze Tesli dostaja zastepcza (np z OC sprawcy) Insignie w dieslu i potem odgrazaja sie prawnikiem.

Wiekszosc ubezpieczycieli korzysta z uslug 2 najwiekszych wypozyczalni w Polsce - wynajmuje tam auta z OC sprawcy, AC i podstawia auta z assistance. Wypozyczalnie nie chca slyszec o elektrykach ;)

danielm

Pionier e-mobilności
Osoba z rodziny pracuje w duzej wypozyczalni ktora wspolpracuje z firmami ubezpieczeniowymi. Na dzien dzisiejszy nie ma zastepczych elektrykow - nierzadko posiadacze Tesli dostaja zastepcza (np z OC sprawcy) Insignie w dieslu i potem odgrazaja sie prawnikiem.

Wiekszosc ubezpieczycieli korzysta z uslug 2 najwiekszych wypozyczalni w Polsce - wynajmuje tam auta z OC sprawcy, AC i podstawia auta z assistance. Wypozyczalnie nie chca slyszec o elektrykach ;)
dokładnie ten problem nie czeka. mam tesle z uszkodzonymi prawymi drzwiami, będzie naprawiana z OC sprawcy jak tylko PZU się dogada z warsztatem i z autem zastępczym będę miał problem. chcieli mi wcisnąć spalinówkę 2 dni po zgłoszeniu szkody, byłem na urlopie w bieszczadach wiec odmówiłem, sprawa się buja już miesiąc i końca nie widać. auto będzie naprawiane w Warszawie, ja mieszkam w Bydgoszczy. zobaczymy co będzie z zastępczym. od 2 lat nie jeździłem autem spalinowym i nie planuje się uczyć od nowa i płacić za benzynę.

solik

Pionier e-mobilności
PZU kiedys mialo wlasna flote zastepczych pojazdow, stalo murem za klientem - negocjowali np automaty jesli taka skrzynie mial klient, nie dali sobie wcisnac auta nizszego segmentu niz auto za ktore bedzie wypozyczenie.

Teraz zeszli tak samo na psy jak inni, wlasnej floty juz nie maja, korzystaja z wypozyczalni - bo skoro inni nie walcza i zyja to po co maja oni walczyc. Za automatasegmentu D jak dostaniesz Octavie w manualu to nic z tym nie zrobisz. Przeczytajcie zapisy w swoich umowach np AC - sa zapisy ze np auto zastepcze segmentu nizej niz auto uszkodzone..

Takze nawet jesli ktos w nas wjedzie to mamy duuzy problem - zwlaszcza jezdzac elektrykiem, sportowym lub luksusowym autem. A w przypadku auta zastepczego z polisy sprawcy auto dostajemy z jego polisy czyli jak jest w jakiejs ubezpieczalni typu Towarzystwo Uslug Wzajemnych to kaplica..

Najsmiesniejsze jest to, ze te dwie wypozyczalnie maja swoje carsharingi gdzie we flocie jezdza Leafy i Zoe - ale nikt nie wpadl na pomysl zeby zaoferowac klientowi voucher na czas naprawy na owe samochody.

solik

Pionier e-mobilności
Kiedys sie dalo, teraz zapomnij. Dokladnie w 2017 jeden carsharing mial podpisana umowe z Warta ale teraz juz tego nie ma.

Dzis ubezpieczalnie maja podpisane umowy z wypozyczalniami - jak odmowisz auta to nie dostaniesz nic, szukac kiedys bylo mozna na wlasna reke i pokrywali do X ceny ale wtedy nie bylo tak rozszerzonych wspolprac z 'molochami'.

Cav

Pionier e-mobilności
Czasem i tak nie ma innego wyjścia, więc dołożenie do pozwu własnoręcznego wynajmu auta zastępczego, bez proszenia się ubezpieczyciela, już nic nie zmienia.
Generalnie prawo nie przewiduje wyboru auta zastępczego przez ubezpieczyciela, więc nijak nie jesteś związany ich widzimisie.
Możesz wybrać i wypożyczyć sam, im nic do tego.
Oddać kasę muszą, po dobroci albo i nie.