Enyaq iV, znane problemy

gim-kg

Pionier e-mobilności
Żeby odłączyć przewód wystarczy na pilocie nacisnąć "otwórz" lub w ustawieniach zaznaczyć aby się odblokowywał po skończeniu ładowania.
Mi system się nie zawiesił nigdy.
Czasem faktycznie długo trzeba czekać na zatrzymanie ładowania. Jak mi się spieszy poprostu odpinam wtyczkę i jadę.

To w Tesli dają zastępcze Enyaq'i ? 🤣
Makurat auto (Body Shop), chyba jako jedyni dają zastępcze BEV. Mają Teslę Model 3 i Skodę Enyaq 80. Nie chciało nam się czekać na Teslę, a zawsze można przetestować konkurencje.

Jak po prostu odpinasz wtyczkę? Chcieliśmy sprawdzić czy będzie się ładować WallConnectorem Tesli. Zaczęła się ładować, chcieliśmy zatrzymać a tu nic… Zamykanie i otwieranie samochodu nic nie dało, ekran nie odpowiadał na dotyk. Dopiero znalazłem właśnie tutaj jak zresetować system i to pomogło.

nabrU

Moderator
Załóżmy, że samochód masz zamknięty. Otwierasz z pilota - otwierają się drzwi i drugie naciśnięcie to jest otwarcie blokady gniazda. Tym sposobem wymuszasz przerwanie ładowania.

wojti12

Zadomawiam się
hej. jak wiemy w Enyaqu lubią się zapalać różne ikonki :) - u mnie pierwsza to żółta ikona od airbag - zapaliła się i już 3 dzień świeci.
czy jest jakaś opcja "resetu" czy raczej serwis jeśli mnie to będzie denerwować :) - macie doświadczenia?

rav

Posiadacz elektryka
Nie chce zapeszać ale u mnie od trzech miesięcy (jak posiadam auto) jeszcze nic się nie zapaliło

wojti12

Zadomawiam się
ma zrobiłęm ok 2000km i wczesniej jeszcze był komunikat o kierunkowskazach ale zniknął po kolejnym uruchomienu. Airbag swieci nonstop...

krzyss

Pionier e-mobilności
Czyli te same problemy co w ID3… swiecaca awaria poduszek to dosc niebezpieczna sprawa… mozna za to stracic dowod rejestracyjny ;)

Mindive

Posiadacz elektryka
Wg moich doświadczeń lampka z airbagiem NIE NALEŻY DO TYPOWYCH lampek, które się zapalają w tych autach, a na pewno nie świecą się przez kilka dni cały czas. Do nich należą np. traffic lub front assist, ale airbagiem jeszcze nikt się nie chwalił. Radziłbym podjechać do serwisu na odczytanie błędu przez port OBD11 lub samemu kup urządzenie (drogo) i odczytaj sam. Być może gdzieś wiązka z kablem jest uszkodzona lub wtyczka np. pod siedzeniem się obluzowała. Nie chcę zapeszać i siać zamętu, ale fabryka wiązek kablowych do Enyaqa i innych modeli skody była na Ukrainie i musieli ostatnio otworzyć coś nowego na szybko...

consigliero

Pionier e-mobilności
ma zrobiłęm ok 2000km i wczesniej jeszcze był komunikat o kierunkowskazach ale zniknął po kolejnym uruchomienu. Airbag swieci nonstop...
nigdy przez 50 kkm nie świeciła nam kontrolka od airbag.

wojti12

Zadomawiam się
Zrobili skan. Trwalo to ok 2h. Konsultowali sie aż z Poznaniem :) i nie znalezli przyczyny. Skasowali błąd. I powiedzieli jeździć. jak sie znow zapali (na razie sie nie zapalilo) to przyjechac ponownie i jakiś panel będą wtedy wymieniac