Skąd wiesz, co dla mnie jest frajdą z jazdy? Duża prędkość i mocne przyspieszenie? To nie wszystko.Tak jak ktoś Ci napisał... za dużo szumu informacyjnego , za dużo YT oglądasz. I zero praktyki. Jak ty mi piszesz ze ja wsiadam w Tesle i ona sama jedzie to nie mamy o czym gadać... poczytaj sobie moje posty to się zorientujesz w jaki sposób ja użytkuję Tesle ... takiej frajdy jak z tym samochodem nie będziesz miał w żadnym innym.
Reasumując, BEV absolutnie nie jest dla Ciebie, podobnych wątków już było kilka i do niczego nie prowadzą. Proponuję zamknięcie wątku.
Chyba że ktoś planuje zakup elektryka 10 letniego BEV za 10 lat. Wtedy te wyniki nie będą nieaktualne.Za kilka lat testy Waldka będą mocno przeterminowane. Szkoda czasu teraz na zgłębianie tematu elektryków jeśli zakup planuje się w dalekiej przyszłości. W ciągu miesiąca może się tyle zmienić, że wyniki takich są nieaktualne.
Pewnie beda wymagaly wymiany roznych rzeczy jak np ICE silnikow gdzie naprawa starego auta na zachodzie czesto konczy sie oddaniem takiego auta na wschod bo tylko tam da sie to tanio zrobic np przy uzyciu kradzionych czesciJeżeli chodzi mi o wiedzę o elektrykach, nie chodzi mi o ładowanie, tylko o to jak się one sprawują po kilkunastu latach.
Powinien być w archiwum:Chyba że ktoś planuje zakup elektryka 10 letniego BEV za 10 lat. Wtedy te wyniki nie będą nieaktualne.
Swoją drogą, zirytował mnie ostatnio portal ev-database, który pokazuje informacje o autach, ale tylko tych aktualnie oferowanych na rynku (np. jeżeli był lift ID.3 to są info o ID.3 po lifcie a nie ma już tych sprzed liftingu), chyba że ja coś źle szukam, to przepraszam
Zdziwię Cię - zrobiłem tak zanim to zdanie padło. Do dziś nie żałuję ani trochę tej decyzji (kredyt już dawno spłacony)Już był taki jeden - na pytanie "co robić?", odpowiedział "zmień pracę, weź kredyt".
Czy obsługa telewizorów led różni się jakoś od obsługi telewizorów z kineskopem? Czy korzystanie z lodówek bez freonu wymagało zmiany stylu życia?
Chyba że ktoś planuje zakup elektryka 10 letniego BEV za 10 lat. Wtedy te wyniki nie będą nieaktualne.
Swoją drogą, zirytował mnie ostatnio portal ev-database, który pokazuje informacje o autach, ale tylko tych aktualnie oferowanych na rynku (np. jeżeli był lift ID.3 to są info o ID.3 po lifcie a nie ma już tych sprzed liftingu), chyba że ja coś źle szukam, to przepraszam
Pojazd | TmY LR | TmS 90D | Kia EV6 awd |
Zużycie kWh | 52,8 | 60,9 | 53,9 |
Zużycie % baterii | 70% | 71,5% | 72% |
Czas ładowania (ponownie do 80%) | 27min | 43min | 19min |
Koszt trasy z mojej taryfy domowej | 39zł | 45zł | 40zł |
Koszt z PV | 0zł | 0zł | 0zł |
Koszt z SuC/abo IONITY | 85zł | 0zł | 77zł |
Koszt z Orlenu 3,19zł/kWh | 176zł | 204zł | 180zł |
Jesteś w stanie pokazać te wyliczenia dla Astry Electric/e308 kombi?No i mamy pierwszy filmik z testu jako benchmark:
Panu youtuberowi wyszło średnie spalanie 6,5l/100kmh na pętli 250km. Koszt przejechania pętli = 100zł. Bez boxu na dachu pewnie 10% mniej.
Pętla to 100km drogami na A i po 50km drogami na E, drogami krajowymi i po mieście.
Spróbowałem odtworzyć tę trasę, żeby porównać (czysto teoretycznie) z TmY LR, TmS 90D i EV6 AWD korzystając z ABRP.
Tutaj wyniki:
Kilka uwag:
Pojazd TmY LR TmS 90D Kia EV6 awd Zużycie kWh 52,8 60,9 53,9 Zużycie % baterii 70% 71,5% 72% Czas ładowania (ponownie do 80%) 27min 43min 19min Koszt trasy z mojej taryfy domowej 39zł 45zł 40zł Koszt z PV 0zł 0zł 0zł Koszt z SuC/abo IONITY 85zł 0zł 77zł Koszt z Orlenu 3,19zł/kWh 176zł 204zł 180zł
1. W ABRP ustawiłem "ruch drogowy w czasie rzeczywistym". Średnia prędkość na tym odcinku autostrady to 130km/h, na ekspresówce 116km/h, na krajówce 66km/h i po mieście 38km/h. Zdaję sobie sprawę z tego, że ruch drogowy w czasie pisania tego (22:00) jest znacznie mniejszy niż u pana youtubera, więc i średnie prędkości, a co za tym idzie również zużycie, będą wyższe.
2. Pomimo tego, że dane były wzięte z ABRP, to jestem przekonany, że wartości zużycia są bardzo ostrożnie przyjęte i z łatwością można zrobić lepszy wynik na drogach krajowych i w mieście. Tak z doświadczenia z długotrwałych jazd dwoma z trzech wymienionych samochodów.
3. Wszystkie 3 auta wg ABRP zużyłyby ok. 70% baterii na tej pętli, czyli wyjeżdżamy mając 80% i optymalnie ładujemy z okolic 10%.
4. Do kosztu ładowania dodałem 5% strat. Wyłączając SuC, bo wiadomo...
5. Ustawiłem pogodę w czasie rzeczywistym i chyba jest wiatr czołowy, ale już mi się nie chce na nowo wszystkiego przeliczać. Powiedzmy, że dajemy fory spalinówce.
Wnioski? Nie dość, że się nie trujemy, to podróżujemy wygodnie, w ciszy i w większości przypadków taniej
A i jeszcze jedno. Na Orlenie tylko sramy.