EV Challenge

Robsonics

Posiadacz elektryka

Jestem ciekaw tego challenge'u. Takich testów zdecydowanie brakuje, cieszy, że ktoś postanowił zrobić takie porównanie.
Zobaczymy jaki będzie odzew ze strony producentów/dystrybutorów.

viallos

Pionier e-mobilności
Ale ja praktycznie taki sam test zrobiłem i to praktycznie takim samym samochodem spalinowym tyle że nie w coupe bo Q7.

Tyle że porównałem jednego elektryka TM3LR ... innych nie ma sensu :cool:

i zrobiłem to na sporo większym odcinku i dobrze udokumentowałem z czasami i prędkościami GPS Garmina.

vwir

Pionier e-mobilności
Nom - ale Wielki Jutuber łaskawie czeka, żeby się zgłaszali. Tylko że Tesla nie ma działu PR, więc Tesli nie dostanie ;)

Swoją droga - znowu bezsensowny test kogoś, kto nie ma pojęcia o jeździe elektrykiem. I znowu będzie pewnie ładowanie od 50 do 100%, bo przecież już tylko 50% baterii było. No i o czywiście po najwyższych możliwych cenach, co już w tym wideo sam wprost powiedział (żadnych abonamentów, etc). No i oczywiście żadnych przejazdów po 20 czy 30km, tylko 250km, bo przecież każdy z nas na codzień dokładnie tyle przejeżdża. I tak dalej i tak dalej...

Bronek

Pionier e-mobilności
Q8.. No to z Xem LR..moze albo XP? Warszawa Kołobrzeg 500+ robię z jednym ładowaniem jadąc tak jak benzyną z tym że przyjmniej. Ile 250 km? Czy X razy 250 km?

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Swoją droga - znowu bezsensowny test kogoś, kto nie ma pojęcia o jeździe elektrykiem.
Ale powiem szczerze że z początku też tak myślałem .. wsiada 'jełop' do samochodu elektrycznego i się nie ma pojęcia co i jak.

Ale jak się tak mocniej zastanowić to niestety ale 'jełopy' to ... nie obrażając nikogo ... zdecydowana większość społeczeństwa. Cieszą się jak barany bo Jarek im daje 500 a teraz obiecuje nawet 800 plus ze swojej kieszeni :) .. co tu od takich ludzi wymagać.
Z drugiej strony skoro nauczyli się obsługiwać i tankować skomplikowane benzyny ... to naucza się też i elektryków, ale na to potrzeba czasu.

Powiem szczerze że moja żona jak widziała czasami jak przełączam się pomiędzy apkami na ładowarkach .. próbuję uruchomić ładowarkę z apki EnelX żeby było taniej itp .. to sama mówiła że nie ma szans żeby zwykły Kowalski to pojął.

Na szczęście wszyscy się uczą i ja też i praktycznie przestałem korzystać z 'niedorobionych' jeszcze apek z telefonu i używam kart fizycznych i teraz już jest super prosto.

'Czas goi rany' ... ci co teraz hejtują też się przyzwyczają i zaczną w końcu chwalić :cool: ... a tymczasem my się bawmy i cieszmy że jesteśmy tymi uprzywilejowanymi którzy z tych cudów już teraz potrafią czerpać korzyści i przyjemność.
Ja już na siłę nikogo nie próbuję przekonywać .. ale jak sąsiedzi widza jak rośnie u mnie kolejna wiata pokryta panelami ... bo szykuję się na przyszłość ... to sami jednak przychodza oglądają i się mocno zastanawiają .. biorą telefony do wykonawcy itp.
Nic na siłę :cool:

Bronek

Pionier e-mobilności
Właśnie rozmawiamy z żoną o sztucznej inteligencji i obawach przed nią.
Ja twierdzę, że bać się możemy gdy ona będzie narzędziem w rękach ludzkich, ale wtedy już nie jest sztuczną inteligencją sensu stricte, a młotkiem czy pędzlem...
Dlaczego zakladamy, że będzie ona miała kurewski, ludzki charakter? Dlaczego mierzymy ją swoją pokrętna miarą?
Może będzie miała charakter Boski, taki jak u w wielu religiach, zanim człowiek się w te zasady nie wtrąci.
Wolę mieć nadzieję, że SI oceni właściwie tych co teraz nami manipulują i ich obnaży i wyeliminuje dla dobra wspólnego, bo prędzej my jako białko zdenaturujemy sami niż nam ona zrobi krzywdę.
To a propos podejścia ludzi do postępu,, innowacji i zmian odwiecznych nawyków.
Myślę, że jednak Kowalski ma szansę opanować sztukę ładowania, bo ta sztuka się do niego zniży i przystosuje

vwir

Pionier e-mobilności
Ale powiem szczerze że z początku też tak myślałem .. wsiada 'jełop' do samochodu elektrycznego i się nie ma pojęcia co i jak.

Ale jak się tak mocniej zastanowić to niestety ale 'jełopy' to ... nie obrażając nikogo ... zdecydowana większość społeczeństwa.
No dlatego napisałem to co napisałem. Niestety, ale przesiadka na elektryka nie jest taka całkiem "wsiadam i jadę". Trzeba zrozumieć co i jak, dopytać. Dlatego testy przeprowadzone przez kogoś kto nie ma o tym pojęcia nie mają sensu. Żadnego. Po miesiącu czy dwóch ten ktoś by już też ogarnął i okazałoby się, że 90% rzeczy robił źle. No ale test nie będzie trwał dwa miesiące.
Moja żona też na początku dziwnie na mnie patrzyła jak robiłem te wszystkie rzeczy w stylu aplikacje, karty, ch... wie co jeszcze. Teraz sama wsiada w elektryka, jedzie 200km w jedną stronę i nie ma z tym żadnego problemu. Czasami co najwyżej dopyta: "ale czy ja NA PEWNO nie muszę tam płacić za parkowanie"?

Robsonics

Posiadacz elektryka
Tyle że porównałem jednego elektryka TM3LR ... innych nie ma sensu :cool:
A porównując do jakichś większych (wyższych aut) to jak to wyjdzie?
Swoją droga - znowu bezsensowny test kogoś, kto nie ma pojęcia o jeździe elektrykiem.
I znowu będzie pewnie ładowanie od 50 do 100%, bo przecież już tylko 50% baterii było.
jaki prorok...
No i o czywiście po najwyższych możliwych cenach, co już w tym wideo sam wprost powiedział (żadnych abonamentów, etc).
abonamenty pozwalają obniżyć cenę, ale chodzi o to, by pokazać realne ceny, a nie obniżone. Na stacjach paliw przeciętny zjadacz chleba nie tankuje w abonamencie, karty paliw kupują głównie przedsiębiorcy.
Skoro jak wielu użytkowników BEV stwierdza, że ładowanie jest głównie w domu, a trasa sporadycznie, to na ten 1 czy 2 przejazdy raczej niewielu zdecyduje się wykupić abonament.

No i oczywiście żadnych przejazdów po 20 czy 30km, tylko 250km, bo przecież każdy z nas na codzień dokładnie tyle przejeżdża. I tak dalej i tak dalej...
To, że "przecież każdy z nas na co dzień dokładnie tyle przejeżdża" nie ma żadnego znaczenia. Wystarczy, że wielu z nas zdarza się raz na jakiś czas tyle przejechać. Skoro elektryki mają zastąpić auta spalinowe, to powinny być maksymalnie uniwersalne a ludzie powinni mieć jak najwięcej informacji o elektrykach, łącznie z danymi skrajnymi, a nie tylko uśrednionymi.
Nie przekonacie ludzi do szybkiego porzucenia "smrodowozów", jeżeli BEV-y nie będą posiadać cech porównywalnych z ICE.

viallos

Pionier e-mobilności
Właśnie rozmawiamy z żoną o sztucznej inteligencji i obawach przed nią.
Na razie to taka to inteligencja że produkuje ci to co ktoś już wymyślił tylko w trochę innej formie ... zajmuję się przetwarzaniem danych i często powtarzam ... 'shit in, shit out' ewentualnie 'garbage in, garbage out' ... tak samo na razie jest z tą inteligencją :cool: