Evse / wallbox

nabrU

Moderator
I tu dochodzimy do sedna sprawy...
Widzę tu na różnych zdjęciach ładne domy, piękne podjazdy i całkiem niezłe EV, a potem zaskakuje mnie brak wyobraźni i kupowanie 'chińszczyzny'* wedle klucza CCC. Czy naprawdę warto oszczędzać te 500, 1000 czy 1500zł aby kupić towar o wątpliwej / nieznanej jakości i praktycznie zerowym wsparciu gwarancyjnym?

* Nie mam nic przeciwko chińskim towarom, sam mam trochę rzeczy Made in China z Teslą na czele ;)

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Dodatkowy hint to RCD typu B będzie miało czułość 30mA a nie 6mA jak RDC-DD.
Po czym wnosisz, że RCD "B" musi mieć zawsze czułość 30 mA ?
Przecież wyłączniki RCD są produkowane w różnych czułościach, a 30 mA to tylko jedna z opcji ...

BTW. Ciekawy temat się pojawił z tymi różnicówkami w EVSE!
W sumie to nie można mieć żadnej pewności, co producent w Chinach tam wkłada do środka, bo najczęściej obudowa zaklejona i nawet nie ma opcji zajrzeć i skontrolować.
Na naklejkach i w papierach mogą obiecywać co im tylko wygodnie, drukarka wszystko przyjmie ;)

Nawet wykonać test takiego RCD będzie ciężko. Mam porządny tester instalacji, ale on nie wystarczy, bo EVSE jeszcze trzeba aktywować od strony auta żeby wystawiło napięcie na styki (np. w celu wykonania testu).

Czy ktoś z Was może odstąpić w szczytnym celu badawczym jakieś stare / niepotrzebne gniazdo Type 2 z jakiegoś szrotu ? :unsure:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Po czym wnosisz, że RCD "B" musi mieć zawsze czułość 30 mA ?
Przecież wyłączniki RCD są produkowane w różnych czułościach, a 30 mA to tylko jedna z opcji ...
Ponieważ zazwyczaj tak jest, najczulsze RCD typu B jakie widziałem miały 15mA, natomiast RDC-DD zawsze ma te 6mA(realnie reagują już na 3mA czasem). Niższa czułość RCD-B to w tym wypadku zaleta ponieważ prądy poniżej 30mA nie są groźne i nie wymagają przerywania procesu ładowania.

Ogólnie RDC-DD ma jeszcze 2 podtypy z których jeden wykrywa upływ AC, a drugi nie. Brak jakiejkolwiek detekcji upływu DC jest bardzo niebezpieczny ponieważ nie zadziała nam również różnicówka typu A która zawsze powinna być w obwodzie używanym do ładowania auta. I teraz uwaga, evse/wb sprzedawana na rynku UE musi mieć jedno z tych zabezpieczeń, ładowarki z rynku chińskiego, UK, Norweskiego mogą taki układ mieć, ale nie muszą.

Henryk1957

Zadomawiam się
Ogólnie RDC-DD ma jeszcze 2 podtypy z których jeden wykrywa upływ AC, a drugi nie. Brak jakiejkolwiek detekcji upływu DC jest bardzo niebezpieczny ponieważ nie zadziała nam również różnicówka typu A która zawsze powinna być w obwodzie używanym do ładowania auta.
Jeżeli dobrze zrozumiałem to reasumując: sprzedawcy podają "chińskie" oznaczenia zabezpieczeń wprowadzając w błąd europejskich klientów ponieważ to co tam jest oznaczone jako "RCD typu B" w rzeczywistości nie oznacza parametrów zabezpieczenia różnicowoprądowego określonego jako "RCD typ B" w normie PN-EN 61008-1. Takie zabezpieczenie "RCD typ B" 30mA, pomijając kwestię wysokiej ceny, nie jest stosowane także dlatego, że nie zadziała w przypadku prądu zwarciowego DC w zakresie 6mA-15mA, które może osłabić działanie różnicówki A. Dlatego w rzeczywistości tam gdzie dają niezbędne zabezpieczenie przeciwupływowe DC montują tak naprawdę RCD typu A (20-30mA) + RCD-DD podtyp RDC-MD (6mA) i opisują to jako "RCD typ A + DC", "RCD AC + DC", albo tak jak Zencar, Akyga czy inne chińczyki pisząc tylko "RCD typu B".

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jeżeli dobrze zrozumiałem to reasumując: sprzedawcy podają "chińskie" oznaczenia zabezpieczeń wprowadzając w błąd europejskich klientów ponieważ to co tam jest oznaczone jako "RCD typu B" w rzeczywistości nie oznacza parametrów zabezpieczenia różnicowoprądowego określonego jako "RCD typ B" w normie PN-EN 61008-1. Takie zabezpieczenie "RCD typ B" 30mA, pomijając kwestię wysokiej ceny, nie jest stosowane także dlatego, że nie zadziała w przypadku prądu zwarciowego DC w zakresie 6mA-15mA, które może osłabić działanie różnicówki A. Dlatego w rzeczywistości tam gdzie dają niezbędne zabezpieczenie przeciwupływowe DC montują tak naprawdę RCD typu A (20-30mA) + RCD-DD podtyp RDC-MD (6mA) i opisują to jako "RCD typ A + DC", "RCD AC + DC", albo tak jak Zencar, Akyga czy inne chińczyki pisząc tylko "RCD typu B".
To co chińczyk podaje to można sobie wiecie... ;-) klient chce, klient ma, jak z przebiegiem w komisie. Nie oznacza to absolutnie nic, równie dobrze takie evse z aliexpress może nie mieć żadnych zabezpieczeń.

RCD typu B samo w sobie jest wystarczającym zabezpieczeniem i nie wymaga już różnicówki typu A, ponieważ wykrywa upływ AC.

nabrU

Moderator
Brak jakiejkolwiek detekcji upływu DC jest bardzo niebezpieczny ponieważ nie zadziała nam również różnicówka typu A która zawsze powinna być w obwodzie używanym do ładowania auta. I teraz uwaga, evse/wb sprzedawana na rynku UE musi mieć jedno z tych zabezpieczeń, ładowarki z rynku chińskiego, UK, Norweskiego mogą taki układ mieć, ale nie muszą.

Nie jestem pewien co do stwierdzenia dotyczącego UK. Definitywnie wszystkie znane mi i instalowane w UK 'wallboxy' (poza Tesla Wall Connector) posiadają zintegrowane RDC-PD zgodnie z normą BS IEC 62955:2018

Trochę wymagań z rynku UK dotyczącego instalacji EVSE poniżej:

Henryk1957

Zadomawiam się
RCD typu B samo w sobie jest wystarczającym zabezpieczeniem i nie wymaga już różnicówki typu A, ponieważ wykrywa upływ AC.
Jasne tylko jeżeli mówimy o tych przenośnych EVSE a nie Wallboxach mocowanych na stałe, to gniazdo 3F w ścianie do którego je podłączamy (i w każdej chwili możemy podłączyć coś innego) i tak przecież będzie zabezpieczone już wcześniej np. typem A (bo raczej nie B), a nikt też nie przełączy takiego gniazda bezpośrednio do listwy (i całe szczęście).

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jasne tylko jeżeli mówimy o tych przenośnych EVSE a nie Wallboxach mocowanych na stałe, to gniazdo 3F w ścianie do którego je podłączamy (i w każdej chwili możemy podłączyć coś innego) i tak przecież będzie zabezpieczone już wcześniej np. typem A (bo raczej nie B), a nikt też nie przełączy takiego gniazda bezpośrednio do listwy (i całe szczęście).
Zazwyczaj jak jest różnicówka to AC XD.