Evse / wallbox

Kierowca23

Posiadacz elektryka
No tak, chodzi po prostu o to, że przeczytałem w necie, że powinno się zabezpieczyć jednak obwód na 16A jeżeli podłączamy taką ładowarkę.
Mam dużą siłę, a jednocześnie bezpiecznik 20A. Najbezpieczniej zrobić przejściówkę z bezpiecznikiem 16A to wtedy nie ma opcji, żeby cokolwiek się stało. Zmienianie bezpiecznika w skrzynce trochę bez sensu, jeżeli będę chciał coś mocniejszego kiedyś podłączyć. A z drugiej strony kupowanie ładowarki 22kw i tak nie ma sensu skoro mam przewody 2.5mm2.
Przewód w ładowarce 16A z zasady też powinien być 2,5 mm2, chyba że producent na czymś przyoszczędził... więc taki sam jak u Ciebie w instalacji do gniazda :)

Tak, kupowanie ładowarki 22kW ma niewielki sens. Z wyjątkiem jeśli że masz auto które przyjmuje taką moc ładowania i jednocześnie w instalacji domowej moc przyłączeniową >22kW.

nocomment

Zadomawiam się
KHONS ma w zasadzie dwa modele (stary i nowy), reszta to różne wersje gniazda / wtyczki / mocy.

Podstawowy u nas to 11KW Type 2 z gniazdem siłowym 16A. Ma IP 65 (czyli w skrzynce nie zamoknie) i RCD A + DD

Na chwilę obecną działa kupon -120 złotych przy zakupach za minimum 790 czyli do zapłacenia 764 złote. Wysyłka z Niemiec więc bez cła i w będzie w przeciągu 3-4 dni roboczych.
No to wziąłem

Dzis w trakcie odbierania Elroq przyszedł mail i od razu zwrot kasy z powodu nie wysłania...

Więc mam samochód, nie mam ładowarki, a wspomniana w topicu skrzynka na razie istnieć nie będzie, będzie gniazdko siły na słupku (bez przenoszenia). Potrzebuję więc względnie pewne EVSE, które ma szansę dotrzeć w tym tygodniu (upieram się też przy zabezpieczeniach "najwyższej klasy")

Tymczasowo czaje się na darmową (!) ładowarkę ze dwa kilometry ode mnie (ofc AC i Elroq = max 11 kw), na odbiorze mnie uświadomili i jeszcze kabel dali 🙂 Jak nie pozyskam ładowarki przed weekendem a sąsiad nie pożyczy to mam opcję mega awaryjną (też szybki Green Way z 800m). Chociaż wątpię, że wyjeżdżę, na start nabite było 88%. Zaczęło się od problemów z ładowaniem, nietypowych, a jak klasycznie... 😉

Nestor

Fachowiec
Ja kupilem tego feyree 22kw z aliexpress. Roznica w cenie byla minimalna vs 11kw, wiec kupilem przyszlosciowo i 'bezpiecznie', bo obciazenie jest do 22kw, uzywanie do 11kw, wiec 100% przewymiarowania.

Kupilem z 'europejskiej' dystrybucji i doszlo chyba w 3 dni. Jak chcesz miec na weekend, to zostaje tylko allegro zeby doszlo cokolwiek.

Nestor

Fachowiec
No to wziąłem

Dzis w trakcie odbierania Elroq przyszedł mail i od razu zwrot kasy z powodu nie wysłania...
No patrz :)

nocomment

Zadomawiam się
No patrz :)

Preferuje jednak zakup "w sklepie" z paragonem czy innym mailem potwierdzającym 😉

@mattmd ja tu jednak celuje w średnią półkę co najwyżej 🙂 sufitem Habu bez SIM, ale chinole poniżej połowy tego chodzą...

Henryk1957

Zadomawiam się
Pytanie odnośnie tych Khonosów, Feyree itp. - nie boicie się że gdyby doszło do jakiegoś przepięcia, pożaru itp. nawet niezwiązanego z wadą samego urządzenia to będzie trzeba udowodniać przez ubezpieczycielem czy producentem samochodu, że się nie jest wielbłądem? Bo jak wybuchały te baterie w telefonach czy paliły się hulajnogi elektryczne to często wystarczyło podać, że ładowane było nieoryginalną, chińską ładowarką i już wszyscy, wszystko "wiedzieli". Nikogo nie obchodziło czy była z europejskiej dystrybucji czy nie, ważne że na ali kupione. Z jednej strony kilkaset złotych piechotą nie chodzi, ale z drugiej nie wiem czy warto potem szukać wsparcia w Azji?

rogeer

Fachowiec
Pytanie odnośnie tych Khonosów, Feyree itp. - nie boicie się że gdyby doszło do jakiegoś przepięcia, pożaru itp. nawet niezwiązanego z wadą samego urządzenia to będzie trzeba udowodniać przez ubezpieczycielem czy producentem samochodu, że się nie jest wielbłądem? Bo jak wybuchały te baterie w telefonach czy paliły się hulajnogi elektryczne to często wystarczyło podać, że ładowane było nieoryginalną, chińską ładowarką i już wszyscy, wszystko "wiedzieli". Nikogo nie obchodziło czy była z europejskiej dystrybucji czy nie, ważne że na ali kupione. Z jednej strony kilkaset złotych piechotą nie chodzi, ale z drugiej nie wiem czy warto potem szukać wsparcia w Azji?
Po lekturze tego forum i różnych opiniach właśnie stwierdziłem, że się boję i nie ufam w to co pan chińczyk wsadził do EVSE a co wydrukował na etykiecie. Potrzebowałem zwykłej cegły na 230V na wyjazdy i póki elektryk mi wallboxa od VW nie zamontuje w garażu. Ostatecznie kupiłem od pana chińczyka DePow z europejską dystrybucją przez Amazon. Cegła jest niesmart ale porządnie wykonana, za niedużą cenę i używana awaryjnie. Na codzień mam wallbox VW Charger Connect od Elli, który dostałem z autem (działa ale raczej nie polecam) więc tutaj też jest spokojny.