Ale serio raz na kwartał 800 km? Ja takie trasy jeżdżę raz na miesiąc- dwa i elektrykiem. Jakbym raz w tygodniu takie trasy robił to może bym rozważył spalinowy.Gdybym jednak latał takie trasy (800 km) choćby raz na kwartał, to bym elektryka jako główny samochód rodzinny nie wziął.
Ja jeżdżę 350-450 km trasę średnio raz na 2 tygodnie (praktycznie tylko A i S ) i też elektryka w połowie 2024 nie kupiłem.Ja takie trasy jeżdżę raz na miesiąc- dwa i elektrykiem
No to 350-400 km do połknięcia spokojnie zwykłym LR. Jakbym miał jeździć 208 to już zabawa, jak masz gdzie ładować w domu to nie widzę żadnych kompromisów.Ja jeżdżę 350-450 km trasę średnio raz na 2 tygodnie (praktycznie tylko A i S ) i też elektryka w połowie 2024 nie kupiłem.
Za dużo kombinacji mi wychodziło.
Rozważałem tylko Teslę 3 LR RWD lub ID7 z największą baterią, a i tak za dużo kompromisów było...może za 2,5 roku (ale chyba raczej wezmę wtedy jakiegoś PHEV z baterią min 20 kWh)
Ja jeżdżę, a może raczej jeździłem, bo teraz dzieciaki trochę utrudniają, w trasy 500+ km średnio raz na 1-2 miesiące i robię to tylko TM3LR od 4 lat. Zero problemów, tylko ja nie przejmuje się przystankami na ładowanie - nie przeszkadzają mi.Ja jeżdżę 350-450 km trasę średnio raz na 2 tygodnie (praktycznie tylko A i S ) i też elektryka w połowie 2024 nie kupiłem.
Nie dało się przy prędkościach 140 km/h (gps). A nawet jak latem by się dało, to co na miejscu ? Szukanie ładowarki aby wrócić ?No to 350-400 km do połknięcia spokojnie zwykłym LR
No nie na raz, ale z postojem na 5-10 minut już takNie dało się przy prędkościach 140 km/h (gps). A nawet jak latem by się dało, to co na miejscu ? Szukanie ładowarki aby wrócić ?
Niestety to nie działa tak, że w miejscach docelowych mam ładowarkę 😞 (poza biurem w Warszawie)
Nie rozumiem, mam dwa auta, jedną ładowarkę i żyję. Na dachu 5 kW i też żyję. Nie da się wszystkiego za darmo ze słońca. Nadal wychodzi mi jakieś 10 tys oszczędności na paliwie (rocznie). No i jeszcze oszczędności na serwisie chociaż nie w przypadku peugeota.W domu żona ładuje swoje auto (ID3) i więcej przyłącza nie mam. Choc jakieś 1,5-2k kWh wolne co rok jest...net metering.
Bo Klawiter umie interesujące historie robić. A nie clickbait-y pod piblikę.Muszę pochwalić, gość nie jeździ na co dzień. Rzucił się na głęboką wodę i mimo problemów naprawdę fajnie się to ogląda:. Bez zadęcia.
Bo jak zrobi taki film to cała podróż w koszty prowadzenia kanałuBo Klawiter umie interesujące historie robić. A nie clickbait-y pod piblikę.
ALE:
Po co ten test w Stanach? Rozumiem - przy okazji, odmienność itp. Mimo wszystko liczę, że tak samo pojedzie do Niemiec, Austrii czy innej Francji. Ciekawe jak by mu to wyszło. Już nawet niekoniecznie Teslą.