Ford Explorer

mattmd

Zadomawiam się
Ktoś teraz może będzie odbierał samochod? Wiadomo na kiedy są planowane dostawy tych zamówionych początkiem kwietnia?

Druga sprawa, przy odbiorze samochodu zwrócić na coś szczególną uwagę (wynajem arval)?
Może od razu warto napisać z prośbą p kopie polisy i potwierdzenie opłaty?
Pytał ktoś o możliwość cesji ac na fundusz w arvalu?

cewicz

Zadomawiam się
Ktoś teraz może będzie odbierał samochod? Wiadomo na kiedy są planowane dostawy tych zamówionych początkiem kwietnia?

Druga sprawa, przy odbiorze samochodu zwrócić na coś szczególną uwagę (wynajem arval)?
Ja podpisałem umowę z Arvalem 10 kwietnia i mam planowany odbiór na 20 czerwca

robik130

Zadomawiam się

Mam podpisaną umowę 27/03/2025 i odbiór na 31/05/2025 - biały RWD.
Nie śpieszy mi się, bo mam inne auto do 20/06/2025.
Wg Arval umowa startuje od 02/06/2025.
Pytania o kopię polisy i cesję zasadne. Zadam je, jak już auto będzie stało u dealera.

Last edited:

mattmd

Zadomawiam się
Mam podpisaną umowę 27/03/2025 i odbiór na 31/05/2025 - biały RWD.
Nie śpieszy mi się, bo mam inne auto do 20/06/2025.
Wg Arval umowa startuje od 02/06/2025.
Pytania o kopię polisy i cesję zasadne. Zadam je, jak już auto będzie stało u dealera.
A kiedy podpisywaliście umowę z arvalem? Wplacaliscie jakąś zaliczkę do Forda?

Ja mam teraz taka sytuacje że ford mi dal standardowa umowę zaliczkową na samochod że będzie do końca kwietnia (ogolnie miał być do 2-4 tygodni), wiec wplacilem zeby ten samochod wzieli i zwiezli do siebie, a teraz twierdzą że samochod będzie w połowie maja więc jak rozumiem dopiero się produkuje- pewnie będę pytał o vin.
Ogolnie nie lubię jak ktoś mi ściemnia więc się zastanawiam czy nie zrezygnować, tym bardziej że ten samochód to może być dopiero koncem czerwca patrząc na realne terminy dostawy jak zamówili w produkcji.
Szkoda ze to tak wyszło bo jakbym kupował u Januszy na komisie to bym się spodziewał takiego traktowania ale jednak u Autoryzowanego dealera to trochę słabo.

Esiak

Fachowiec

Ja mam teraz taka sytuacje że ford mi dal standardowa umowę zaliczkową na samochod że będzie do końca kwietnia (ogolnie miał być do 2-4 tygodni), wiec wplacilem zeby ten samochod wzieli i zwiezli do siebie, a teraz twierdzą że samochod będzie w połowie maja więc jak rozumiem dopiero się produkuje- pewnie będę pytał o vin.
Ogolnie nie lubię jak ktoś mi ściemnia więc się zastanawiam czy nie zrezygnować, tym bardziej że ten samochód to może być dopiero koncem czerwca patrząc na realne terminy dostawy jak zamówili w produkcji.
Szkoda ze to tak wyszło bo jakbym kupował u Januszy na komisie to bym się spodziewał takiego traktowania ale jednak u Autoryzowanego dealera to trochę słabo.
Stronom znane są, mające charakter siły wyższej, panujące na ogólnoświatowym rynku
motoryzacyjnym zakłócenia w produkcji samochodów, wywołane opóźnieniami dostaw
niezbędnych dla produkcji podzespołów lub elementów wyposażenia, na które to
okoliczności Sprzedawca nie ma wpływu. W związku z tym, w przypadku niedostarczenia
Kupującemu Samochodu w ustalonym w punkcie C1 terminie, Strony przystąpią do
ustalenia ostatecznego terminu odbioru, zaś w razie niemożności osiągnięcia
porozumienia w terminie 14 dni, każdej ze Stron przysługiwać będzie prawo do odstąpienia
od Umowy bez prawa wnoszenia dodatkowych roszczeń, w tym z tytułu ewentualnych
szkód spowodowanych opóźnieniem, w terminie kolejnych 14 dni. W takim przypadku
zaliczka wpłacona przez Kupującego podlega w zwrotowi w terminie 7 dni od daty
oświadczenia o odstąpieniu od Umowy. Kupującemu, poza zwrotem zaliczki, nie będą
przysługiwały w takim przypadku inne roszczenia względem Sprzedawcy

robik130

Zadomawiam się

Zaliczki nie wymagali. Na pewno będzie wymagana pierwsza wpłata w kwocie 36900zł przed odbiorem. Oprócz elektronicznych dokumentów w Arval podpisałem również dosłane mi 15/04/25 zamówienie do Dealera na jego formularzu. Podobno na jego podstawie ściąga do siebie samochód. Ten dokument również bez mojej wpłaty.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
ja mam oczekiwany przed dilera (bemo) termin na polowe maja. rezerwacja/decyzja 31.03.

krzywa ladowania wypada nieźle nawet jak na MEB.
To chyba nie jest krzywa wersji RWD bo w prospekcie max jest podany 135 kW

mattmd

Zadomawiam się
To chyba nie jest krzywa wersji RWD bo w prospekcie max jest podany 135 kW
Co prawda nie interesowałem się RWD ale wydaje mi się że dla wersji RWD z dużą bateria to jest 175max.(może to 135 jest z małą bateria?,a może to ta sama akcja co w skodach elroq?)
Warto zerknąć na test Bajor Nyland i tam pieknie jest pomazane jak ta krzywa wygląda- a wygląda bardzo dobrze, szczególnie wersja AWD naprawde się szybko ładuje.

robik130

Zadomawiam się
Co prawda nie interesowałem się RWD ale wydaje mi się że dla wersji RWD z dużą bateria to jest 175max.(może to 135 jest z małą bateria?,a może to ta sama akcja co w skodach elroq?)
Warto zerknąć na test Bajor Nyland i tam pieknie jest pomazane jak ta krzywa wygląda- a wygląda bardzo dobrze, szczególnie wersja AWD naprawde się szybko ładuje.
Dla wersji RWD jest 135max, ale krzywa jest dobra i w praktyce 2min dłużej ładuje się do 80%.