Ford Explorer

robik130

Wkrótce Ford Explorer 77 KWh RWD
Nie trzeba robić, w sklepie z kablami można kupić w takiej kwocie.
Ja kiedyś kupowałem w spec-kable.
Miałem gniazdo, więc zrobiłem sam :)
Można kupić gotowca, a można też w przypadku tej konkretnej ładowarki zamówić zestaw z przejściówkami i po kłopocie. Ale wtedy jest drożej.

Ralf82

Nowy na Forum
ale masz gniazdo 3f? lub wyprowadzenie 3 faz? możesz ograniczyć moc ładowania w Explorerze jak i w większości ładowarek...
możesz kupić khonsa polecanego na forum:
https://www.amazon.pl/KHONS-ladowania-wodoszczelna-przenośna-regulowana/dp/B0DHZ9CWT4/
lub coś niby polskiego:
https://amperepoint.pl/products/portable-charger-q11-16a-11kw-type-2-display-bag-included-wifi

jak ograniczysz prąd do 10A będziesz ładował się z mocą 7kW
dzięki za pomoc. zamówiłem z amper point i dorzucą mi za 40zł przejściówkę na 1 fazę

aadamuss

Posiadacz elektryka
Ma ktoś jakieś doświadczenie z porównania Tesli Y awd do Explorera? Jak się prowadzi, przyspiesza, hamuje ? Komfort?

safeto

Fachowiec
Ma ktoś jakieś doświadczenie z porównania Tesli Y awd do Explorera? Jak się prowadzi, przyspiesza, hamuje ? Komfort?
Przed zakupem Explorera, byłem na jeżdzie próbnej starym Y AWD.
Y na plus:
- bagażnik, dużo większy
- gadżety, płynniejszy tablet i apki
- wieksza moc (ja mam explorera RWD), ale dla mnie i tak jest więcej niż ok w Fordzie
- lepiej rozpozwałał przeszkody na drodze
- lepsza apka do auta, do forda jest ułomna (nawet vw ma lepszą) - możliwe, ze to poprawią

Explorer na plus:
- nieco przyjemniejsza jazda po nierównościach (mniej "bijania/podskakiwania")
- znacznie lepszy promień skrętu i manewrowanie (to mnei tu najbardziej urzekło)
- wtedy lepsza cena
- android auto
- prześwit

Testowałem m.in jazde na tej drodze (podwrocławskie siechnice):
1747220254275.png

Last edited:

mattmd

Zadomawiam się
Miałem gniazdo, więc zrobiłem sam :)
Można kupić gotowca, a można też w przypadku tej konkretnej ładowarki zamówić zestaw z przejściówkami i po kłopocie. Ale wtedy jest drożej.
Sam się zastanawiam nad zakupem i może ktoś porównywalna z tą linka? Ma funkcje które mnie interesują i zbliżona cenę

Rozwrot

Fachowiec
Zacznijmy od tego że to nie są ładowarki:)
A większość potrzebnych funkcji ładowania jest w samochodzie, tak naprawdę nic więcej poza tym co oferuje auto nie potrzeba. Na domowe ładowanie wystarczy cegła za 800 zł.
Ja mam wallboxa z dostępem na karty RFID, bo mam stację lądowania w ogólnodostępnym garażu, też w sumie na zapas i dla wygody (wallbox bez kabla, używamy fabrycznego).

Last edited:

qqror13

Zadomawiam się
No to w takim razie sytuacja bardzo podobna musiała być u Ciebie, w aplikacji też ma ten alert.

Powiedziałem o tym wczoraj serwisowi, który u mnie serwisuje auto. Dziś znowu się kontaktowałem i wciąż nic nie zrobione, jutro będzie 7 dni, żeby zaaktualizować 1 moduł. Bronią się też przed wydaniem auta zastępczego, gdybym wiedział, to wybrałbym inny serwis...
I jak sytuacja? Ogarnęli?

Ktoś wcześniej pisał, że wykonał aktualizację w Warszawie - czy też skopała się funkcja licznika “od urichomienia”?