Głosowanie na lokalizację SuC

STMS

Pionier e-mobilności
Co to ma za znaczenie? Zakopane jest najpopularniejsza miejscowością górską w Polsce. Do popularnych miejscowości górskich często jeżdżą ludzie, których stać na drogie samochody - czytaj potencjalni klienci elektryków. Większy hub ładowania (czy to Tesli czy innej firmy) w takim miejscu byłby dosyć dobrą reklamą - “nie bójcie się jazdy elektrykami turystycznie zima, bez problem znajdziecie miejsce do ładowania”.
Prędzej czy później stawiam coś takiego powstanie.
Byłeś w zakopanym ostatnio i próbowałeś się naładować ?
ja byłem 10 dni we wrześniu - wszystkie ładowarki wolne włącznie z budimexem za każdym razem jak podjeżdżałem / przejeżdżałem obok

dixiluk

Fachowiec
Co to ma za znaczenie? Zakopane jest najpopularniejsza miejscowością górską w Polsce. Do popularnych miejscowości górskich często jeżdżą ludzie, których stać na drogie samochody - czytaj potencjalni klienci elektryków. Większy hub ładowania (czy to Tesli czy innej firmy) w takim miejscu byłby dosyć dobrą reklamą - “nie bójcie się jazdy elektrykami turystycznie zima, bez problem znajdziecie miejsce do ładowania”.
Prędzej czy później stawiam coś takiego powstanie.

Logiki wielkiej w stawianiu SUC nie widać. Trochę to wygląda na to gdzie się trafi okazja i jest przyłącze i chęć instalacji, także jak dla mnie jedna inwestycja wcale nie wstrzymuje innej.
Zakopane jest stosunkowo złym miejscem, bo np. dużo ludzi jeździ do okolicy itp. np Białki Tatrzańskiej. Jak powstanie SC w Nowym Targu to wszyscy będą mogli się naładować, a wątpię że przejedziesz po Zakopanym 300km.
Ładowarki stawiają tam gdzie są warunki, a to nie greenway że 300kW (strzelam) mocy przyłączeniowej wystarczy. Natomiast obecne głosowania są bez sensu bo punkty zostały a w miedzy czasie dużo się zmieniło wokół i są lepsze punkty które nie są oznaczone. A zgaduję że obecnie zaznaczone miejsce które jest "comming soon" będzie szybciej niż takie które wygra głosowanie.

Przemekc1

Fachowiec
Byłeś w zakopanym ostatnio i próbowałeś się naładować ?
ja byłem 10 dni we wrześniu - wszystkie ładowarki wolne włącznie z budimexem za każdym razem jak podjeżdżałem / przejeżdżałem obok

Czasami bywam w Zakopanym, ale nie w celu ładowania. przy lidlu regularnie widziałem ładujący się samochód, a był tam jeden CCS. Przy Budimexie faktycznie widziałem wolne stanowisko, ale drugie zajmował samochód. Niewiele jak na kilka milionów turystów rocznie.

Zakopane jest stosunkowo złym miejscem, bo np. dużo ludzi jeździ do okolicy itp. np Białki Tatrzańskiej. Jak powstanie SC w Nowym Targu to wszyscy będą mogli się naładować, a wątpię że przejedziesz po Zakopanym 300km.
Ładowarki stawiają tam gdzie są warunki, a to nie greenway że 300kW (strzelam) mocy przyłączeniowej wystarczy. Natomiast obecne głosowania są bez sensu bo punkty zostały a w miedzy czasie dużo się zmieniło wokół i są lepsze punkty które nie są oznaczone. A zgaduję że obecnie zaznaczone miejsce które jest "comming soon" będzie szybciej niż takie które wygra głosowanie.

Znowu, zakładasz, że ktoś na to patrzy, a lokalizacje superchargerów są efektem jakiegoś większego planu rozwoju tej sieci w Polsce. To są dosyć losowo rzucone punkty, jedne bliżej głównych tras, inne w centrum miasta. Gdzie ładowarki ma Rzeszów, Lublin i Białystok, a nie ma ani jednej w całym Trójmieście.
Fakt potencjalnego powstania ładowarki w Zakopanym, ma moim zdaniem bardzo niewielkie przełożenie na postawienie takiej ładowarki gdziekolwiek indziej.

Głosowania oczywiście większego sensu nie mają, ot zabawa. Zresztą już dawno wygrał Nowy Targ, a nic się tam nie dzieje. Zapewne ze względu na warunki techniczne, jak i bardziej tranzytowe położenie jeżeli ktoś rzeczywiście miałby wybór Nowy Targ vs Zakopane to zgadzam się, że większy sens ma pewnie Nowy Targ.

Last edited:

piotrazz

Posiadacz elektryka
To zdetronizujmy Zakopane i zagłosujmy na Białkę Tatrzańską. Obawiam się, że poza sezonem tam się nic nie dzieje.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Zamykam oczy i tak sobie myślę że może gdyby od 2013 faktycznie te 100 mld jakie różne rządy pozyskały ze sprzedaży ETS poszły faktycznie zgodnie z celem na OZE i rozwój sieci przesyłowej (według NIK poszło 1,3%) to dzisiaj mielibyśmy gęstość SuC jak na zachodzie i południu europy… i wtedy nie emocjonowalibyśmy się glosowaniem na SuC😪

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Czasami bywam w Zakopanym, ale nie w celu ładowania. przy lidlu regularnie widziałem ładujący się samochód, a był tam jeden CCS. Przy Budimexie faktycznie widziałem wolne stanowisko, ale drugie zajmował samochód. Niewiele jak na kilka milionów turystów rocznie.
Bo CCS w Lidl w Zakopanem był do całkiem niedawna darmowy. Ale już nie jest :)

nabrU

Moderator

poochaty

Posiadacz elektryka