Głosowanie na lokalizację SuC

Michal

Moderator
No Szczecin - nad możem :p

nabrU

Moderator
Albo udowadniają, że pomimo bardzo małej ilości Superchargerów Polacy i tak kupują Tesle jak szaleni, więc po co budować ładowarki.

Dobrze jest żyć w nieświadomości ;). Sprzedaż Tesli przez 6 m-cy roku 2023:
Niemcy - 36384
Francja - 27179
UK - 26140
Norwegia - 16850
Cała Europa (EU + EFTA + UK): 138 294
Polska - 2317 (czyli 1,7% sprzedaży w całej Europie)

domingo

Fachowiec
To teraz przeliczenie Superchargerów na te ilości i kraje poproszę. Bo rzeczywiście "kupują jak szaleni" to na 1,7% "Całej Europy" (ale niecałej) to za mało na to stwierdzenie, na 2,8% już by mogło być, ale nie wiem czy inni się zgodzą.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dobrze jest żyć w nieświadomości ;). Sprzedaż Tesli przez 6 m-cy roku 2023:
Niemcy - 36384
Francja - 27179
UK - 26140
Norwegia - 16850
Cała Europa (EU + EFTA + UK): 138 294
Polska - 2317 (czyli 1,7% sprzedaży w całej Europie)
Żeby być sprawiedliwym to porównaj Polskę do krajów środkowo wschodnich a nie zachodu, który już od dłuższego czasu bawi się w EV

nabrU

Moderator
To teraz przeliczenie Superchargerów na te ilości i kraje poproszę.

Ja zrobiłem pół 'pracy domowej', teraz kolej na Ciebie ;)

Żeby być sprawiedliwym to porównaj Polskę do krajów środkowo wschodnich a nie Zachodu, który już od dłuższego czasu bawi się w EV

Ale to nie chodzi kto jak długo bawi się EV. W tym temacie chodzi ile i gdzie powstają SuC. A tu sytuacja jest relatywnie prosta: powstają tam gdzie najwięcej sprzedaje się samochodów tej marki. Można się nie zgadzać, sprzeciwiać i obrażać, ale realia są jakie są.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ale to nie chodzi kto jak długo bawi się EV. W tym temacie chodzi ile i gdzie powstają SuC. A tu sytuacja jest relatywnie prosta: powstają tam gdzie najwięcej sprzedaje się samochodów tej marki. Można się nie zgadzać, sprzeciwiać i obrażać, ale realia są jakie są.
Chodzi zarówno o to jak długo się bawi (większa akceptacja) jaki i zasobność portfeli mieszkańców danego kraju. Tutaj na szybko znalezione dane: https://magazynauto.pl/wiadomosci/i...-tesle-model-3-zestawienie-31-krajow,aid,3246

Ile procent rocznego dochodu trzeba wydać na teslę.
1689166832947.png

domingo

Fachowiec
Ale nnnnn, jak to się ma do ilości Superchargerów? (bo o nich mowa)
Ja twierdzę, że Tesla ma to trochę gdzieś bo i tak się sprzedają, a NabrU twierdzi, że wcale się tak dobrze nie sprzedają.
Nie trzeba udowadniać, że dla Polaka Tesla droższa niż dla 25. innych krajów

nabrU

Moderator
Oczywiście że zamożność danego kraju i jego obywateli ma wpływ na ilość kupowanych dóbr (czyli samochodów też).
Ja jedynie odniosłem się do stwierdzenia, że "Polacy kupują Teslę jak szaleni". Owszem może w skali Polski sprzedaż Tesli wzrosła np. 2 - krotnie (nie wiem nie szukałem danych) i względnie rzecz biorąc cytowane wyżej stwierdzenie ma sens, ale bezwzględnie na tle ilości samochodów Tesli sprzedanych w innych krajach, polska sprzedaż jest niewielka (bez wnikania w szczegóły dlaczego, bo to nie ma znaczenia z punktu widzenia biznes-planu budowy SuC).
A że chyba mam rację to widać po poniższym zestawieniu gdzie się aktualnie budują SuC w Europie. Jakoś większość z tych lokalizacji to kraje z największą sprzedażą, które wymieniłem wyżej.

Zacytuję tutaj naszego 'klasyka' czyli Bronka ;)
To jak pierdzenie w samochodzie służy podgrzaniu emocji..
Przecież Tesla wie gdzie nasze auta są i co robią, jak się ładują itd....

P.S. Zapominacie także że na Zachodzie Tesla udostępnia wiele swoich SuC innym EV, a to dodatkowa (większa) kasa.

Last edited:

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Te obliczenia niczego nie dowodzą, nie chodzi o to gdzie Polacy kupują tesle, tylko gdzie tesle jeżdżą, również te prowadzone przez Niemców
W tesli jak w żadnej innej marce maja te dane na dłoni
Jak Niemcy będą się zapuszczać w głąb naszego kraju, to będzie większa rentowność stawiania SuC