GoodWe - porady i informacje

nabrU

Moderator
Jestem w PL a do HA mam tylko dostęp lokalny więc pewnie wiele nie pomogę i będę pisał z pamięci.

Idealnie powinieneś mieć uruchomiony predbat w trybie monitor (czyli bez sterowania) przez jakiś tydzień, aby zebrał on sobie trochę danych i 'wiedział' co i jak robisz, ile energii zużywasz itp.

Mam tez nadzieję, że skonfigurowałeś jakiś moduł z prognozą słońca (ja mam Solcast) i to Ci działa.

Czy ustawiłeś jakieś swoje taryfy w apps.yaml bo domyślnie jest to zrobione pod kilka taryf Octopusa i sporo opcji jest tam commented out

Może jak wrócę do UK (4 sierpnia) to wrzuć mi wtedy apps.yaml i predbat plan (może być na priv) to wtedy zerknę co i jak.

to_masz

Posiadacz elektryka
✅ predbat w trybie monitor (czyli bez sterowania)
🤔 przez jakiś tydzień 👉 ogólnie ciągnie z danych historycznych w HA, które trzymam długo - mam skonfigurowane żeby predbat patrzył na dany dzień tygodnia 3 tygodnie wstecz
✅ Czy ustawiłeś jakieś swoje taryfy w apps.yaml

W pierwszej kolejności chciałem odpalić predbat, żeby kontrolował tylko SoC magazynu, żeby zawalczyć o te 10-20gr (20-40%) więcej na każdej 1 kWh w godzinach porannych.

🚧 Charging/discharging będzie wymagał pewnie dorzucenia czegoś w samej integracji GoodWe... a i tak myślę, że wpływ tego, że depozyt prosumencki nie może finansować opłat dystrybucyjnych sprawia, że tam coś będzie trzeba i w samej logice predbata poczarować

1721753268833.png

daniel

Señor Meme Officer
Ależ mnie dziadostwo zirytowało. Zobaczyłem, że mam prawie pełną baterię i jest 20:10. To włączyłem rozładowanie baterii i około 20:55 wyłączyłem, bo następny dzień trochę pochmurny. O 21:45 patrzę do aplikacji, a tam nadal wesoło idzie pełna moc z baterii. :mad:
Jakimś cudem wydane polecenie przez SEMS "nie zaskoczyło". W SolarGo miałem wyłączone wszystkie opcje w trybie Eko. Musiałem ją włączyć i jeszcze raz wyłączyć, żeby bateria przestała się rozładowywać.
W końcu powoli kładą mi światłowód i mam nadzieję, że takie cyrki przestaną się dziać, ale nie ma to jak lokalne sterowanie, a nie chmura.

daniel

Señor Meme Officer
Zawiodłem jako mąż, jako ojciec, jako prosument. Nie naładowałem baterii przed deszczowym dniem i używałem energii z sieci.

Wcześniej zacząłem robić drugie podejście do PredBat. Przeinstalowałem HAOS, zainstalowałem PredBat jako Addon, ale nie do końca wiem jak ugryźć konfigurację.

@to_masz Pokażesz swój app.yaml dla GoodWe? Jeśli go już przetestowałeś to może zrobisz pullrequest na githubie?

to_masz

Posiadacz elektryka
Zawiodłem jako mąż, jako ojciec, jako prosument. Nie naładowałem baterii przed deszczowym dniem i używałem energii z sieci.

Wcześniej zacząłem robić drugie podejście do PredBat. Przeinstalowałem HAOS, zainstalowałem PredBat jako Addon, ale nie do końca wiem jak ugryźć konfigurację.

@to_masz Pokażesz swój app.yaml dla GoodWe? Jeśli go już przetestowałeś to może zrobisz pullrequest na githubie?

Wersje bardzo robocze, ale nie będę dalej inwestował w PredBat na chwilę obecną (nie podoba mi się to jak działa w środku), więc wrzucam jak jest:
  1. W config.py do INVERTER_DEF wrzucasz
    Code:
        "GO": {
            "name": "GoodWe ET",
            "has_rest_api": False,
            "has_mqtt_api": False,
            "has_service_api": True,
            "output_charge_control": "power",
            "charge_control_immediate": True,
            "has_charge_enable_time": False,
            "has_discharge_enable_time": False,
            "has_target_soc": False,
            "has_reserve_soc": False,
            "has_timed_pause": False,
            "charge_time_format": "S",
            "charge_time_entity_is_option": False,
            "soc_units": "%",
            "num_load_entities": 1,
            "has_ge_inverter_mode": False,
            "time_button_press": False,
            "clock_time_format": "%Y-%m-%d %H:%M:%S",
            "write_and_poll_sleep": 4,
            "has_time_window": False,
            "support_charge_freeze": False,
            "support_discharge_freeze": False,
            "has_idle_time": False,
            "can_span_midnight": True,
        },
    1. W załączniku apps.yaml
    Uwagi:
    • trochę tam trzeba jeszcze pozmieniać, żeby nie tylko raportował, ale też wspierał ładowanie/rozładowywanie - np. https://springfall2008.github.io/batpred/other-inverters/#has_timed_pause
    • nie mogę znaleźć skryptu, który mi pushował ceny RCE do tej konfiguracji (w skrócie było to uszyte ręcznie - lokalnie pobierał dane z dzisiaj, jutro i robił scp z podmianką pliku na instancji HA)

Attachments

• apps.yaml.txt
    26,6 KB · Liczba wyświetleń: 2

piomar123

Zadomawiam się
Wybaczcie odgrzewanie kotleta, ale sam przymierzam się do instalacji HA + Predbat dla falownika Goodwe po tym jak ręczne ustawianie godzin rozładowania mnie już zaczęło nudzić ;)
Zakładałem, że predbat w podstawowym trybie (bez wymuszonego kupna/sprzedaży) zrobi mi taki plan:
Poczytałem na razie teorię i wydaje mi się, że Predbat robi Ci taki plan, bo nie ma możliwości tego "wymuszonego kupna/sprzedaży". W jaki sposób miałby wykonać "od rana zużywaj prąd dalej z baterii (ewentualnie z PV), a z PV eksportuj do sieci", jeśli w konfiguracji ma zablokowany export? Chyba, że źle rozumiem i konfiguracja falownika i Predbata są od siebie niezależne, więc i tak powinien w planie zrobić export.

W tym momencie Predbat nie ma oficjalnej konfiguracji dla falowników Goodwe, więc zacząłem szukać po różnych forach i znalazłem ten wątek. Fajnie byłoby rozgryźć pełną konfigurację i wrzucić do dokumentacji Predbata, żeby było dla potomnych, a nie tylko na jakimś forum samochodowym :p
Nie wiem ile czasu zajmie mi ogarnięcie i konfiguracja tego wszystkiego, na razie mam tylko doświadczenie z tą biblioteką pythonową do goodwe i wiem, że jedna z integracji HA z niej korzysta.

Jeśli macie jakieś doświadczenie i porady związane z Predbatem i jego konfiguracją, to chętnie poczytam.

daniel

Señor Meme Officer
Nie wiem ile czasu zajmie mi ogarnięcie i konfiguracja tego wszystkiego, na razie mam tylko doświadczenie z tą biblioteką pythonową do goodwe i wiem, że jedna z integracji HA z niej korzysta.

Jeśli macie jakieś doświadczenie i porady związane z Predbatem i jego konfiguracją, to chętnie poczytam.
Nie ma co przepraszać za odgrzewanie kotleta. Zrobiłem temat z nazwą goodwe, żeby łapać użytkowników w jedno miejsce i się nie rozpraszać.

Co Ci się udało zrobić za pomocą tej paczki? Coś więcej niż odczytać sensory?