Gruba przecena "starego" Y Performance

boa

Posiadacz elektryka
Czyli do SUC pod Łodzią nie dojechał ? Tam ładowanie i spokojny powrót. Nie mam jeszcze Tesli ale sądzę że z pod Częstochowy na SR dojadę do Łodzi potem do Ciechocinka i jestem nad morzem 😀 aż boję się jak brutalnie życie to zweryfikuje 😀 🙃.
SUC to jedne z tańszych ładowarek a podniecanie się szybkimi to koszt > 3 zł/ kWh. Moja wątroba by nie wytrzymała 😀
Przykładowo Ionity w bmw 1,61, w Kia charging 2,00, a bezpośrednio w Ionity jest możliwość po 2,05 przy abo za 51, więc nie jest źle :)

Michal

Moderator
Rozumiem, szanuję ale mam inny pogląd. Może dlatego że jeszcze pamiętam jak mi dziadek powtarzał że: "Wstyd - to kraść i z d..py spaść" ;)
A mi wstyd robić rzeczy, na które nie będę miał później wytłumaczenia przed córką/ synem innego niż: "bo tak mi było wygodnie".
Uważam, że jesteśmy tutaj po to, żeby naszym dzieciom żyło się lepiej, a to nieraz wymaga poświęceń.

Michal

Moderator
Zgadzam się że dalej bardziej zanieczyszczają niż EV ale nowe diesle nie bardziej niż benzyny - z prostej też przyczyny że spala się mniej paliwa...
i jeszcze Mniej paliwa = mniej CO2, ale nie mniej smrodu / zanieczyszczeń. Tego jest i zawsze będzie więcej, bo tam jest inne spalanie, przy większych temperaturach...

Wasp

Posiadacz elektryka
SUC to jedne z tańszych ładowarek a podniecanie się szybkimi to koszt > 3 zł/ kWh. Moja wątroba by nie wytrzymała 😀

Właśnie wróciliśmy z nad morza -> ładowanie na A1 Ionity:
  • koszt: 2.05 za kWh w pakiecie Power, ale on opłaca się już po doładowaniu 33 kWh
  • średnio wyszło nam 2.44 za kWh (wliczając abonament)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Ale te kluczowe jak naped, bateria i hw4 się nie zmieniły. Większość zmian to jest rewizja tylko.
Silniki są z 2022 z późniejszymi usprawnieniami, baterie są ciągle różne, HW4 jest z 2023

Twoim zdaniem konstrukcją z którego roku jest Juniper?

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Silniki są z 2022 z późniejszymi usprawnieniami, baterie są ciągle różne, HW4 jest z 2023

Twoim zdaniem konstrukcją z którego roku jest Juniper?
Co to za pytanie od czapy w ogóle. Porównujemy zmiany z Y 2024.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Co to za pytanie od czapy w ogóle. Porównujemy zmiany z Y 2024.
Wiele osób (i mediów) uważa, że obecny MY to 2020MY ze zmienionymi światłami i trochę innym wnętrzem. W realu te samochody mają wspólną sylwetkę, nazwę i niewiele więcej

Ty o tym wiesz, ale większość ludzi nie zdaje sobie sprawy ze skali zmian