Grudniowa dostawa podąża ze wschodu.

Boko

Fachowiec
Cześć.
Historyjka ze zmiany opon.
Mam w pobliżu wulkanizatora. Jeżdżę tam od kilku lat. Kupiłem pady do podnośnika i stwierdziłem, że podjadę TM3.
Po pierwsze szok dla pracowników - nigdy nie widzieli T. Wpuścili mnie na podnośnik, wiecie taki wysuwany z podłogi ale wystający ponad nią. Przejeżdżam do przodu i nagle hałas. Przednie koło zjeżdżając na dół obniżyło auto i zerwałem przedni chlapacz. K..wa 3 dniowe auto. No dobra spinki się wysunęły jakoś udało się go poskładać. Mówię im, że mam pady (szok ale po co) i mają je włożyć w punkty mocowania a potem podnieść samochód. Działają, pady włożone ale jest kolejny problem. Zostało tak mało przestrzeni, że nie mogą wsunąć łap od podnośnika - auto jest za nisko. Konsternacja i nowy pomysł, mam podjechać na inne stanowisko. Tam mają inny podnośnik wysuwany z podłogi, który tak nie wystaje.
Dobra powoli wycofuje (pamiętam o wyrwanym wcześniej chlapaczu) i jadę na wskazany podnośnik.
Zabawa od nowa, pady zamontowane - podnoszą auto.
Podnoszą i nie dają rady. Podnośnik ma za małą moc. Nie może unieść Tesli (M3 RWD). Pomagają mu więc podpompowując pieskiem. W końcu podnośnik rusza w górę. Ja w strachu czy utrzyma auto.
Na całość tracę godzinę.
Piszę o tym dlatego, że jak widać są warsztaty, które nie ogarniają technicznie i nie mają doświadczeń z T. Zwracajcie uwagę na chlapacze, mój się wyrwał z zaczepów. Poskładałem ale już nie jest tak jak było, lekko odstaje.
Na mojej wsi pod Poznaniem jestem pierwszym użytkownikiem auta elektrycznego. Dla niektórych to szok zobaczyć Teslę a ludzie tu mieszkający nie należą do biednych - raczej auta segmentu D i w górę. Każdy się pyta co to i gdzie jest prędkościomierz ;-). Kilka osób już się ze mną przejechało i ich miny są bezcenne a mam tylko RWD. Myślę, że za jakiś czas pojawią się u mnie dwie nowe sztuki....
Wszystkiego dobrego dla Was w Nowym Roku....
Hey, gdzie moge zakupic takie pady?

Sfotek

Posiadacz elektryka
Ja kupowalem na amazon - jest kilka ofert w niemieckiej „edycji” a jak nie spieszy sie to mozna kupic na aliexpress - „Telsa pads”

Michal

Moderator
Piszę o tym dlatego, że jak widać są warsztaty, które nie ogarniają technicznie i nie mają doświadczeń z T
To ja tylko dodam, że bez podkładek podnieśli by na pierwszym podnośniki i nic by się autu nie stało, bo na bank i tak mieli tam jakieś gumy ;)

Michal

Moderator
Skoro trafili wkładając podkładki, to w te same miejsca by trafili podnośnikiem ;)

Giaur77

Fachowiec
U mnie przy naprawie opony (wkręt...) też był problem z prześwitem między ziemią a gumowym padem i nie mieścił się podnośnik, ale spryciarze wypadli na pomysł szybszy niż zmiana stanowiska - podsunęli klocek pod oponę i prosili lekko cofnąć. Auto wjechało kołem na klocek i podniosło prześwit to te kilka cm, których brakowało dla podnośnika

Last edited: