Harmonogram ładowania

raph

Zadomawiam się
Cześć wszystkim,

Mam pytanie, jak optymalizujecie ładowanie w taryfie nocnej ?
Zdążyłem się już zorientować, że harmonogramy w Tesli są. :)

Na razie mam konto na teslafi, ale to jest płatne, a nie będę wykorzystywał jej funkcjonalności poza harmonogramami ładowania.

Osobiście idę w kierunku integracji tesli z softem do zarządzania domem - OpenHab - tam mogę takie harmonogramy poustawiać.

Pytanie jak to ogarniacie u siebie ?

Michal

Moderator
Jeśli korzystasz już z OpenHub to ok, ale moje badanie tego tematu pokazało, że lepszy będzie chyba Home Assistant (HA) (większa społeczność i wsparcie).
Dokladnie za jego pomocą planuję ustawiać sobie harmonogram ładowania, ale jeszcze nie ogarnąłem przeprowadzki do domu, a obecnie auto mam "pod blokiem", więc temat czeka na garaż (pewnie jeszcze około 2 tyg).
Do HA planuję dodać node-RED, a tam ustawianie planów, np. ładowania wydaje się dość proste.

newbe

Posiadacz elektryka
Samochód podpięty w garażu do EVSE, z poziomu ekranu mam ustawiony start o 22:00 codziennie.
EVSE podstawowy Tesli 1f, daje radę. Mało jeżdżę i dlatego nie mam spiny żeby mieć harmonogram wyłączenia o 6:00.
Jak mi się chcę to odpalam z aplikacji ładowanie w tanich godzinach dziennych w dni robocze albo w weekendy.
Mam namiar na EVSE z połączeniem do WiFi i chmury żeby mieć harmonogram i pomiary żużytego prądu, ale na razie nie widzę potrzeby...

gim-kg

Pionier e-mobilności
Wallbox, z podlicznikiem. Mam ustawione rozpoczęcie ładowania o 00:30. Jak dotąd zawsze mieści się w nocnej taryfie.
Na razie mam G11 bo muszę poczekać na bezpłatna zmianę na G12 i obserwuje co będzie się bardziej opłacać.

newbe

Posiadacz elektryka
Okazuje się że wszystko da się skonfigurować z ekranu Tesli: harmonogram ładowań w tanich godzinach wnocy i wdzień, również z całodobowym ładowaniem w weekendy dla G12w.
No i do tego włączyć klimatyzację na wyznaczoną poranną godzinę.
Spróbuję to u siebie zrobić...
Żadna automatyzacja że strony gniazdka nie jest potrzebna...
Koniec z budzikiem na 13:00 i 15:00!
EDIT: niestety nie, ale mi się wydaję że i tak nie będę potrzebował budzika na 2 godziny dziennego prądu.

Last edited:
Można również pomyśleć o Wallbox np. Pulsar Plus gdzie w aplikacji możemy stworzyć harmonogram dla ładowania samochodu. Wszystko za pomocą aplikacji na Tablet telefon lub poprzez komputer i portal MyWallbox.

Pozdrawiamy

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Okazuje się że wszystko da się skonfigurować z ekranu Tesli: harmonogram ładowań w tanich godzinach wnocy i wdzień, również z całodobowym ładowaniem w weekendy dla G12w.
No i do tego włączyć klimatyzację na wyznaczoną poranną godzinę.
Spróbuję to u siebie zrobić...
Żadna automatyzacja że strony gniazdka nie jest potrzebna...
Koniec z budzikiem na 13:00 i 15:00!
Jak?
Myślałem, że można tylko jeden start ładowania na dobę ustawić

Bronek

Pionier e-mobilności
Mozna wykorzystać program do tworzenia tzw makr. np macroid i Tasker Tesla
jest tego do automatyzacji, ale... wystarczy wpisac w YT szukaj " macroid tasker tesla power charge" i wyswietli się duzo filmików.
Sam korzystam z kilku opcji jak np otwieranie portu i ładowanie w odpopwiednich godzinach dziennych
Oto jeden z przykładów