Holiday Update - spekukacje

chewbacca

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem uruchomią matrixy. Poprawią soft do wycieraczek żeby działały super-duper (tak jak zresztą zrobili całkiem niedawno z automatycznymi długimi - całkiem poważnie chwała im za to!). Przywrócą limit 150km/h na Autopilocie i uruchomią na nowo radary w samochodach, które są w nie wyposażone a które ponoć dezaktywowali przy przejściu na (tfu!) Tesla Vision (choć to akurat niepotwierdzona informacja ale wszystko na to wskazuje). I tym samym oddaliby możliwość wyłączenia [JESZCZE gówniano działających] wycieraczek podczas jazdy na TACC/AP. Czujniki parkowania - tych którzy ich już niestety nie mają Santa Elon zaprosi do Ząbek na darmowego retrofita. A może być nawet płatny (co mi tam! ja mam!). Dojdzie też możliwość retrofita z MCU2 do MCU3. No i wreszcie zrobią/naprawią poprawne zczytywanie ograniczeń prędkości (albo podepną jakąś bazę żeby to działało na bazie GPS - whatever).
No i oddadzą offset dla ustawienia AP +10km/h od zczytanego ograniczenia prędkości (przy ustawieniu, że włączenie AP aktywuje go z ustawioną aktualną prędkością pojazdu - zabrane przy okazji przedostatniej aktualizacji).

Zabrzmię jak smerf maruda ale z każdą kolejną aktualizacją modlę się już nie o to co dodadzą ale o to, żeby nic nie zabrali... :)

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja bym na te adaptacyjne światła nie liczył.
Dlaczego?
Skoro teraz prosta automatyka długich sobie średnio radzi, to tym bardziej w wersji „inteligentnej” sobie radzić nie będzie.
Czyli efekt będzie taki sam, trzeba będzie wyłączać w trybie AP co jest mega frustrujące. 😩

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam wyłączone na AP i auto samo jedzie, to co mnie obchodzi czy widzi daleko czy nie.skoro jedzie i nie marudzi.
Do tej pory jeżdżę FSD lub AP rozszerzone na mijania i jest OK. Wyłączam S3XY
Wycieraczki też off

pmlody

Pionier e-mobilności
To jeśli zgadujemy co będzie to ja zgaduję, że mogą być zmiany ui. Nowa super gra w którą nikt nie zagra i nowa melodyjka do świetlnego pokazu.
Wygrales

elektryk

Pionier e-mobilności
Myślę że powinni jakiegoś marketingowca z Apple zatrudnić i zamiast wypuszczać update co kilka tygodni skumulować je wszystkie w jedno wydanie co roku i zrobić z wielką pompą prezentację nowych emoji, byłby szał.

slaveq

Pionier e-mobilności
Myślę że powinni jakiegoś marketingowca z Apple zatrudnić i zamiast wypuszczać update co kilka tygodni skumulować je wszystkie w jedno wydanie co roku i zrobić z wielką pompą prezentację nowych emoji, byłby szał.
O niech nie idą tą drogą bo potem by były coroczne aktualizacje zakrzywionych rogów ikonek.

ciastek

Pionier e-mobilności
No i oddadzą offset dla ustawienia AP +10km/h od zczytanego ograniczenia prędkości (przy ustawieniu, że włączenie AP aktywuje go z ustawioną aktualną prędkością pojazdu - zabrane przy okazji przedostatniej aktualizacji).
Czyli naprawią błąd. Wg instrukcji:
Na drogach przebiegających przez strefę zamieszkania, drogach bez środkowej linii dzielącej pasy ruchu lub drogach o nieograniczonym dostępie maksymalna dopuszczalna prędkość podróżna jest ograniczona, a na ekranie dotykowymwyświetlony zostanie komunikat. Ograniczona prędkość to ograniczenie prędkości na drodze plus 10 km/h.
Nie mogę się zebrać, by stworzyć na to zgłoszenie serwisowe.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Czyli naprawią błąd. Wg instrukcji:
No i w sumie to tak działa ale tylko w przypadku ustawienia załączania TACC/AP z prędkością MAX ustawioną na aktualnie zczytane ograniczenie prędkości a nie aktualną prędkość pojazdu. W ogóle ustawienie tego offsetu zawsze było możliwe tylko na tej opcji (w tej pozycji switcha). Po przełączeniu na aktualną prędkość pojazdu, pole dla offseta się wyszarzało i nie szło go edytować. Teraz dodatkowo się zeruje. Z punktu widzenia inżynierii oprogramowania to mam mocne wątpliwości czy błąd jest teraz czy był właśnie wcześniej (it's not a bug, it's a feature!). Bo skoro się to pole wyszarzało to chyba taki był zamysł tego usecase żeby jednak offset w tym ustawieniu nie działał... Ale nie mam pojęcia dlaczego.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Ja mam wyłączone na AP i auto samo jedzie, to co mnie obchodzi czy widzi daleko czy nie.skoro jedzie i nie marudzi.
Do tej pory jeżdżę FSD lub AP rozszerzone na mijania i jest OK. Wyłączam S3XY
Wycieraczki też off
Brzmi trochę jakbyś zawierzał swoje życie Tesli. Podczas takiej jazdy z zamkniętymi oczami/ufyflaną przednią szybą (domyślam się że bez trzymania kierownicy i z tego co kojarzę to z obciążnikiem, żeby Tesla o to nie wołała) wypadało by przy tym nucić "Elon, ufam tobie..." :p