Id.3/cupra Born czy Koreańczycy

mror3k

Nowy na Forum
Zastanawiam się nad kupnem elektryka jeśli chodzi o modele to przymierzam się do Cupry Born 58kWh strzelam że będzie w cenie podobnej co id.3 +5% to z małymi dodatkami cenowo będzie koło 180k zł. Jeździłem już id.3 i bardzo mi się podobała jazda jednak wykończenie dawało nie było genialne ale ponoć Cupra ma być lepsza bo w standardzie ma lepsze fotele i więcej miękkiej tkaniny w środku. Co do Koreańczyków jeździłem Kona fajny mały samochodzik ale jakoś kultura jazdy mi troszkę odbiegała od Volkswagena. ENiro wydaje się fajnym samochodem jednak boję się tego piano Black w środku. Największym problemem Koreańczyków jest finansowanie rata która dostałem od dealera wynosi 2300 zł miesięcznie natomiast w volkswagenie dla takich samych warunków wpłaty własnej i wykupu rata około 1800.

Charakterystyka użytkowania samochodu.
Codzienny dojazd do pracy 70km(autostrada) w jedną stronę
Wypady weekendowe 150 + w jedną stronę chciałbym mieć taki bufor żeby nie musieć się ładować codziennie w okresie kiedy nie ma mrozu.

Jak myślicie iść w tego Borna albo id.3 czy jednak coś pokombinować z Koreańczykami a może wziąć id.4 albo enyaqa z baterią 52 ewentualnie czy macie jakieś inne pomysły.

I jeszcze jedno pytanie jak myślicie ile % ceny straci takie auto po 3 latach i z przebiegiem koło 150 000 km

mror3k

Nowy na Forum
A biorąc pod uwagę że to już poziom cen większych przecież Hyundai/Kia, totalnie się toto nie opłaca.
no niby tak ale w praktyce nie tutaj za 190tys masz praktycznie wszystko a w Ioniqu 5 dopiero zaczynasz konfiguracje 58kwh wersji ze 170km ev6 troszkę lepiej to wygląda bo za 193 tys masz juz wersje plus ale jednak dalej 58kwh i 170 km

Cav

Pionier e-mobilności
no niby tak ale w praktyce nie tutaj za 190tys masz praktycznie wszystko
Skąd to wiesz?
Z konfiguratora mi to nie wynika, nie działa.
a w Ioniqu 5 dopiero zaczynasz konfiguracje 58kwh wersji ze 170km
Można go wziąć w arvalu, gdzie w tej cenie masz dość wysoką wersję z dużą baterią (72 kWh) i 218 KM.
Rata wynajmu 1600 zł netto....

Last edited:

mror3k

Nowy na Forum
Skąd to wiesz?
Z konfiguratora mi to nie wynika, nie działa.

Można go wziąć w arvalu, gdzie w tej cenie masz dość wysoką wersję z dużą baterią (72 kWh) i 218 KM.
Rata wynajmu 1600 zł netto....
Ale co Ci nie działa ? Popatrz na cennik 167tys wejścia 9tys pakiet pilot xl 6tys pakiet tech m + headup+ protect 2 tys podgrzewanie foteli 5tys pompa ciepła wychodzi 190tys

Ale arval to arval jakoś nie jestem do tego przekonany dodatkowo nie mają zakresu dla mnie

mror3k

Nowy na Forum
Cupre można już konfigurować i zamawiać czas oczekiwania pół roku. Nikt narazie nie wie kiedy będą na stanie jakieś demonstracyjne bo ponoć jeszcze stoją na placu w fabryce i czekają na coś. W okolicach 18.11 będą mieli szkolenie i zapoznanie z autem i wtedy będzie można zobaczyć pierwszego Borna w Polsce tak że trzeba czekać

planzero

Fachowiec
Ja bym osobiscie nie zaufal producentowi ktory ponad rok od premiery nadal walczy z bolaczkami w swoim sofcie, Id3 kiedys bylo tanie bo mialo wersje 45kw a teraz najslabsza to bodajze 58kw, wnetrze jakosciowo jest rowniez kiepskie jak za taka cene..
jeżu jakie znowu problemy z softem? przespałeś chyba ostatnie pół roku bo na aktualny soft. 2.3 się już nie narzeka.