Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

nabrU

Moderator
Właśnie jestem w PL i to co się np. dzieje tutaj na drogach raczej nie skłania mnie do powrotu do kraju ;). Jedyne za kim/czym tęsknię to rodzina...

Sorki, może macie rację. Nic nie będę wstawiał na te tematy. Myślcie dalej że to wina Tesli...:p

marco_25

Pionier e-mobilności
Właśnie jestem w PL i to co się np. dzieje tutaj na drogach raczej nie skłania mnie do powrotu do kraju ;). Jedyne za kim/czym tęsknię to rodzina...

Sorki, może macie rację. Nic nie będę wstawiał na te tematy. Myślcie dalej że to wina Tesli...:p
Się tak nie napinaj :)

U nas za dużo się nie zmieni do czasu aż prąd nie będzie rynkowy a nie ostatnią ostoją PRL.
Udanego pobytu @nabrU.

nabrU

Moderator
Się tak nie napinaj :)

Nie napinam się. Po prostu może to być wku...rzające dla wielu z Was jeśli w PL otwierają jeden SuC na 'ruski' rok, a gdzie indziej kilka w ciągu tygodnia.

krzyss

Pionier e-mobilności

Ale jesli w watku o Anglii o tym piszesz to ja chetnie czytam !
Dobrze wiedziec jak jest w tamtej czesci swiata :)
Do Berlina to kazdy se moze pojechac 😛

marco_25

Pionier e-mobilności
Nie napinam się. Po prostu może to być wku...rzające dla wielu z Was jeśli w PL otwierają jeden SuC na 'ruski' rok, a gdzie indziej kilka w ciągu tygodnia.
Dane nie są dobre ani złe, zwyczajnie są. Na ich podstawie planuje się inwestycje, ustala jakieś wizje, stawia ładowarki ;) itp. W UK widać że elektromobilność się już opłaca to i instruktora przyspiesza. U nas tesla wie że nawet na teraz to co mamy problemów zbytnio nie robi kierowcom. A bezwładność zmian jest ogromna.

Przykład z życia, miałem projekt farmy PV pod aukcję i dostaje po roku zgodę na przyłącze 1 MW do sieci średniego napięcia ale nie do linii która przebiega przez działke tylko do GPZ oddalonego o 7km. Koszt wykonania takiego przyłącza to prawie tyle samo co cała elektrownia nie mówiąc o uzyskaniu zgody właścicieli działek przez którą ma być poprowadzona linia. Wszystko zgodnie z prawem a takich jak ja są tysiące. I te same przeszkody są z hubami ładowania. Problemów jest dużo ale kiedyś mieliśmy problem z siecią telefoniczną, internetem, bankowością czy usługami publicznymi. Teraz kraj jest naprawdę w czołówce, dlatego jestem dobrej myśli i życzę sobie aby za ok 6 lat tempo u nas było porównywalne do tego w UK.

nabrU

Moderator
Taki pechowy piątunio 13-tego ;)

1734210079904.png

Może to jest rozwiązanie na Polskę: kupić SuC od Tesli i instalować pod swoim szyldem jak On The Move powyżej :unsure:. Może w taki sposób coś się w PL ruszy...

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Coby się taniej udało to 'driving home for Xmas' operator Gridserve (czyli taki co ma zazwyczaj ładowarki na MOPach) wprowadził od wczoraj zniżkę 20 - 24% aż do Wigilii, a w Boże Narodzenie ładowanie jest za darmo (y)

1734794287898.png

nabrU

Moderator
Raczej informacyjnie, bo chyba rzadko kto stąd się wybiera do UK.

Na pokładach promów P&O kursujących na trasie Calais - Dover można się za darmo ładować! Na razie podobno to tylko promy 'Liberte' i 'Pioneer' i moc tych ładowarek to 22kW AC i 30kW DC CCS, ale to akurat aby w trakcie 1,5h przeprawy przez Kanał LaManche dobić te 30 - 40kW. Nie trzeba nic specjalnie bookować, bo BEVy są ustawiane domyślnie wzdłuż ściany pokładu z ładowarkami. Pewnie długo darmowe nie będą, ale zawsze to miłe 'rozczarowanie' (y)

471127748_10161968666968771_2126150755418093452_n.jpg