Instalacja w garażu wspólnym budowana przez dewelopera

kubatar

Pionier e-mobilności
Witam,
Mam możliwośc zlecenia deweloperowi budowy przyłącza na moim miejscu garażu wspólnego i chciałbym zapytać co myślicie o tym pomyśle lub ewentualnie macie jakieś rady. Jest to na etapie oferty pod który będzie projekt. Kilka kwestii:
1. Jakie proponujecię zakończenie? Wallboxa sam będę ogarniał. Myślałem o gniazdku i szafce z przełącznikiem żeby nikt nie miał dostępu. Wiem że walbox ma ograniczony dostęp ale wciąż możliwe jest wpięcie wcześniej kogoś zwłaszcza że z tego co wiem nikt się za to nie bierze. W ofercie podstawowej jest tylko kabel. Zakładam że i tak elektryk z uprawnieniami będzie potrzebny więc może ta szafka jest nadmiarowa?!
2. Zabezpieczenie 32A 3 fazy (raczej walbox Tesli). Wydaje mi się wystarczające. Kable 10x5 preferuję miedziane. Jest ryzyko że ukradną? Kable będą w rurach ale co z tego skoro rury można przeciąć.
3. Licznik odrębny od mieszkania więc dochodzą koszty. Ma to jeden plus że można wziąć taryfę G12 albo G12w bez wpływu na rozliczenie mieszkania. Opłaty stałe wyższe ale zmienne niższe. Przy wprowadzeniu taryf dynamicznych za dwa lata pewnie nie będzie miało to znaczenia.
4. Zabezpieczenie różnicowe będzie zainstalowane.
5. Koszt to wstępnie 6k PLN plus jakieś dodatkowe wymagania o ile się pojawia na poziomie projektu.

Jeśli ktoś ma doświadczenia żeby za wczasy uwzględnić to prośba o listę.
Elektryka jeszcze nie mam ale zakładam że skoro jest okazja to lepiej skorzystać z mocy dostępnej bo potem będzie problem z ekspertyzami i zgodami. Pytanie czy ta moc będzie dostępna zawsze czy jak nie założę licznika to przepada na rzecz innego zainteresowanego?

daniel

Señor Meme Officer
W halach garażowych to internet ma taki zasięg jak w kopalni soli w Wieliczce. A nawet jak podłączy "mieszkaniowy" licznik to nie wiem czy powerline zadziała.
Wystarczy sprawdzić czy telefon ma zasięg i będzie wiedział.
W ścianie chyba nie da rady bo tam jest beton. Kable będą szły na zewnątrz w jakichś peszlach.
Też myślałem o zwykłym gniazdku ale to dodatkowa okazja żeby się ktoś wpiął 🙂
Czy wallconector albo inne wallboxy mają funkcje informowania o spadku napięcia? Np jak ktoś chciałby się wpiąć między licznikiem a wallconectorem?
Na pewno chcesz tam mieszkać jak tam tacy złodzieje będą? 😅

Gniazdko może być na zewnątrz, a bezpieczniki w skrzynce. Wtedy też Ci się nikt nie wepnia, ale będzie trochę bardziej upierdliwe do obsługiwania dla Ciebie. Przy czym będziesz musiał to robić tylko jak będziesz jak chciał poodkurzać itp, więc w sumie tak często to nie będzie.
Jak masz prąd podprowadzony i własny licznik to jak najbardziej bym robił gniazdka. Przydadzą się. Może nie trójfazowe, bo spawać nie będziesz, a ładować się będziesz z wallboxa.

Ratt

Posiadacz elektryka
Jak EV to tylko Tesla więc będzie WC Rrozumiem że podgląd po podpięte auto będzie zawsze z widoku aplikacji Tesli i nie musi być internetu w WC3?!
Tak. A jak kupisz abonament premium za 34.99/mc to nawet będziesz miał podgląd z kamer.

kubatar

Pionier e-mobilności
Decyduje się jednak na pozostawienie kable bez niczego a jeśli będe zakładał wallboxa to najwyżej dołożę skrzynkę i gniazdka. I tak mi musi to robić elektryk z uprawnieniami. Sprawdziłem w instrukcji WC3 i ma wpięcie żył kabla a nie jak myślałem z wtyczki więc w razie czego bedzie bez skrzynki.
Obecnie mam miejsce garażowe bez gniazdka i w sumie nigdy go nie potrzebowałem.
Co do kradzieży to jeśli jest osiedle na 200 mieszkań to mogą się zawsze pojawić problemy 😂 zwłaszcza jak będę jednym w pierwszych którzy mają zasilanie

kubatar

Pionier e-mobilności
Wraca temat mojego przyszłego przyłącza. Okazało się że jest bardziej pod górkę niż się wydawało a mianowicie:
Projektant mnie uświadomił że będzie dla mnie projektował jedynie podlicznik z części wspólnej bez możliwości wyodrębnienia układu do operatora (OSD). Powoduje to że nie będę stroną umowy tylko będę miał możliwość rozliczania się ze wspólnotą na podstawie podlicznika.
Nie ukrywam że to mi mocno komplikuje koncepcje bo skoro nie mogę wybrać taryfy G12 (a w przyszłości dynamicznej) to będę uwiązany taryfa G11 bo taka zapewne wybierze wspólnota. A to powoduje że koszt jednostkowy za energię będzie sporyn (na dzień dzisiejszy to pewnie ok 1 PLN/kWh). Takie stawki to już blisko superchargerow w off-peaku.
Małym plusem będzie brak konieczności ponoszenia w całości opłat stałych które będą socjalizowane.
Projektant mówił że gdyby musiał to wydzielić to trzeba byłoby zmienić koncepcję instslacji elektrycznej dla całego garażu czyli projekt plus zmiana wykonawstwa. Mówił coś o kosztach na dziesiątki tysięcy złotych.
Jak to widzicie?

Ratt

Posiadacz elektryka
Wraca temat mojego przyszłego przyłącza. Okazało się że jest bardziej pod górkę niż się wydawało a mianowicie:
Projektant mnie uświadomił że będzie dla mnie projektował jedynie podlicznik z części wspólnej bez możliwości wyodrębnienia układu do operatora (OSD). Powoduje to że nie będę stroną umowy tylko będę miał możliwość rozliczania się ze wspólnotą na podstawie podlicznika.
Nie ukrywam że to mi mocno komplikuje koncepcje bo skoro nie mogę wybrać taryfy G12 (a w przyszłości dynamicznej) to będę uwiązany taryfa G11 bo taka zapewne wybierze wspólnota. A to powoduje że koszt jednostkowy za energię będzie sporyn (na dzień dzisiejszy to pewnie ok 1 PLN/kWh). Takie stawki to już blisko superchargerow w off-peaku.
Małym plusem będzie brak konieczności ponoszenia w całości opłat stałych które będą socjalizowane.
Projektant mówił że gdyby musiał to wydzielić to trzeba byłoby zmienić koncepcję instslacji elektrycznej dla całego garażu czyli projekt plus zmiana wykonawstwa. Mówił coś o kosztach na dziesiątki tysięcy złotych.
Jak to widzicie?
Niestety ma racje. Ale 1.1 PLN/kWh to standard i nie przeskoczysz tego. Ewentualnie możesz pomyśleć o podłączeniu z garażu bezpośrednio do Twojego licznika jak masz 3f w mieszkaniu i niezbyt daleko od garażu.

kubatar

Pionier e-mobilności
Będę rozmawiał z deweloperem ale małe szanse widzę bo on kiedyś wspominał o podliczniku a ja tego niuansu nie pociągnąłem w dyskusji. Teraz obraz jest jasny.
W mieszkaniu będzie 3f ale można zapomnieć o pociągnięciu stamtąd kabla. Nie wierzę ze ktokolwiek się na to zgodzi tj ani deweloper na etapie budowy ani na wspólnota.
Tak na marginesie to każdy kto się "bujał" z inwestycją w swoją ładowarkę na osiedlu jest skazany na G11 z refakturowaniem?

kubatar

Pionier e-mobilności
Nie koniecznie.g11
W hali syn ma oddzielny licznik z oddzielną umową na inną taryfę. Ale linia jest cciągnięta od skrzynki.
To byłoby najlepsze rozwiązanie ale tam mogą/chcą mi tylko założyć podlicznik na części wspólnej gdzie nie można zmienić sprzedawcy czyli służy tylko do rozliczenia w ramach wspólnoty

Moc nawet 7 kW z mieszkania współdzielona z wallboxem wystarczyłaby mi bo ładowanie byłoby w nocy przy małym obciążeniu. Jestem w stanie tym zarządzić.
Będę ich cisnął o takie rozwiązanie ale dają do zrozumienia że nie wchodzi to w grę

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest tu o tym temat. Co miasto/kraj to obyczaj. Syn w Gdańsku brał do, wszystkich gadek uzgodnień i wykonania "Bezszelestni.pl.
To ważna sprawa by nie spieszyć sobie przyszłości. Pilnowanie mocy itp, to tragedia, zrezygnował bym z elektryka. Wywali komuś, będzie na Ciebie.
Ma być ooddzielna linia, szczególnie jak to nowa budowa.
Deweloper jest ciemny i wygodny
Nie daj się. To, ostateczność, bo jak już się zgadza i nie marudzi, to znaczy że wie że musi, a to dużo.
Ciągnij kabel z rozdzielni przed licznikiem wspólnoty i umową własną z dostawcą. Jak nie dasz rady sam tego załatwiać, trudno weź, pośrednika obcykanego w temacie.
Nie reklamuje ałe ci co ich podałem byli skuteczni
Kasę wsadzoną odrobisz potem ładując tanim prądem