Instalacja Wall connector

gim-kg

Pionier e-mobilności
Przy czym musisz pamiętać o jednym - bez podbicia karty gwarancyjnej przez osobę z uprawnieniami gwarancja na wall connector nie obowiązuje, to taki jeden minus własnego montażu.
A gdzie masz kartę gwarancyjną do WC? Podłączałem sam, buczał mi, zgłosiłem na reklamacje, kazali zdemontować i wysłali kuriera, za tydzień dostałem potwierdzenie wysyłki nowego WC kurierem.
Nikt nie pytał się o jakis dowód montażu potwierdzony przez elektryka.

Michal

Moderator
A gdzie masz kartę gwarancyjną do WC? Podłączałem sam, buczał mi, zgłosiłem na reklamacje, kazali zdemontować i wysłali kuriera, za tydzień dostałem potwierdzenie wysyłki nowego WC kurierem.
Nikt nie pytał się o jakis dowód montażu potwierdzony przez elektryka.
Nie ma karty, ja musiałem sam naskrobać jakieś potwierdzenie montażu i podsunąć do podpisu elektrykowi. Myślę, że od gwarancji ważniejsze ewentualne problemu z ubezpieczeniem domu od pożaru jeśli nie ma się potwierdzenia montażu.

Frunek

Fachowiec
Wiecie może czy da się wymontować kabel do ładowania z "jednostki głównej" WC? Chodzi mi o miejsce zaznaczone na zielono:
Screenshot from 2023-12-09 18-03-36.png
Mam taki pomysł, żeby zamontować WC w piwnicy a na zewnątrz wyprowadzić sam kabel z wtyczką. Ale jeśli nie da się wymontować kabla od strony WC, to musiałbym zrobić dużo większy otwór w murze, żeby wtyczkę przewlec.
W instrukcji nie widzę nic na ten temat, więc jeśli jest sposób to pewnie nieoficjalny.

Krk

Posiadacz elektryka
do autora wątku -> zgłosiłem się do dwóch certyfikowanych instalatorów zgodnie ze stroną Tesli. Montaż tuż przy rozdzielni, wewnątrz garażu, najprostsza możliwa konfiguracja. Pierwsza firma napisała 1200 netto - wydało mi się dużo. Ale druga firma zaskoczyła mnie jeszcze bardziej, bo zaproponowała cytuję "Kwota za montaż + dojazd + materiały. 4483 zł netto". Nie będę oszukiwał, spadłem z krzesła.
Co zatem zrobiłem - odpaliłem instrukcję montażu ze strony Tesli a następnie youtube. Po 2 godzinach sporządziłem listę zakupów: 2 metry linki 4mm2, zaciskarka do tulei, wtyczka do gniazdka siłowego (miałem nieużywane gniazdo 32A), tuleje. Robota (instalacja + konfiguracja) zajęła mi <2h. Wszystko działa. Nie mam nic wspólnego z elektryką, jak się 13 lat temu wprowadzałem do domu (po przeżyciu całego życia wcześniej w bloku) nie wiedziałem nawet jak zmienić wiertło w wiertarce, także ten, działaj...
I brawo, niech działa jak najdłużej.
Ja dzisiaj byłem do odbioru instalacji elektrycznej wiaty garażowej. Jak zobaczyłem przewody 2-żyłowe i spytałem czy robił to elektryk to okazało się, że instalację robił cieśla, który stawiał wiatę. Instalacja nie odebrana i do przeróbki.

pawlaczynski

Fachowiec
Jak to za zwyczaj w naszym pięknym kraju bywa, brakuje wzajemnego "zaufania". Klientom do usługodawców, że wyceniają swoje usługi racjonalnie, a usługodawcom do klientów, że jak urealnią ceny to zwiększy się ilość zamówień więc wyjdą na "to samo". I tak to się kręci ...

mart15

Zadomawiam się
I brawo, niech działa jak najdłużej.
Ja dzisiaj byłem do odbioru instalacji elektrycznej wiaty garażowej. Jak zobaczyłem przewody 2-żyłowe i spytałem czy robił to elektryk to okazało się, że instalację robił cieśla, który stawiał wiatę. Instalacja nie odebrana i do przeróbki.
każdy ma swój rozum i niech robi jak uważa. ja uważam, że płacenie ponad 5tys czy nawet te 1.5tys za przykręcenie 5 kabelków od linki do WC i 5 kabelków od linki do wtyczki 3f a następnie powieszenie WC na 2 kołkach to lekka przesada.
jak mi się chałupa spali to chociaż będę wiedział dlaczego.
z drugiej strony naoglądałem się roboty różnych "fachowców" jak budowałem dom i mam swoje zdanie na ten temat

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
do autora wątku -> zgłosiłem się do dwóch certyfikowanych instalatorów zgodnie ze stroną Tesli. Montaż tuż przy rozdzielni, wewnątrz garażu, najprostsza możliwa konfiguracja. Pierwsza firma napisała 1200 netto - wydało mi się dużo. Ale druga firma zaskoczyła mnie jeszcze bardziej, bo zaproponowała cytuję "Kwota za montaż + dojazd + materiały. 4483 zł netto". Nie będę oszukiwał, spadłem z krzesła.
Co zatem zrobiłem - odpaliłem instrukcję montażu ze strony Tesli a następnie youtube. Po 2 godzinach sporządziłem listę zakupów: 2 metry linki 4mm2, zaciskarka do tulei, wtyczka do gniazdka siłowego (miałem nieużywane gniazdo 32A), tuleje. Robota (instalacja + konfiguracja) zajęła mi <2h. Wszystko działa. Nie mam nic wspólnego z elektryką, jak się 13 lat temu wprowadzałem do domu (po przeżyciu całego życia wcześniej w bloku) nie wiedziałem nawet jak zmienić wiertło w wiertarce, także ten, działaj...
Bardzo mnie to cieszy że podeszles racjonalnie. Realna cena podłączenia WC z dojazdem - przy zalozeniu ze jest to wpinka do tablicy rozdzielczej, gniazda 3f czy oprawienie wtyczki - winna oscylowac na poziomie 200-300 zł plus materiał. Wszystko powyżej tego to naciagactwo bo klienta przecież stać jak kupił auto za 200 koła. Nie wiem ile ostatnio kosztuje wizyta serwisanta od pralki czy instalatora plyty indukcyjnej ale usuga podłączenia WC nie powinna zasadniczo odbiegać od tej kwoty.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Wiecie może czy da się wymontować kabel do ładowania z "jednostki głównej" WC? Chodzi mi o miejsce zaznaczone na zielono:
View attachment 15009
Mam taki pomysł, żeby zamontować WC w piwnicy a na zewnątrz wyprowadzić sam kabel z wtyczką. Ale jeśli nie da się wymontować kabla od strony WC, to musiałbym zrobić dużo większy otwór w murze, żeby wtyczkę przewlec.
W instrukcji nie widzę nic na ten temat, więc jeśli jest sposób to pewnie nieoficjalny.
Musisz to rozebrać ale na 90% to możliwe- zaznacz tylko sobie kolorami każdą z żył jeżeli wszystkie byłyby czarne względnie zrób zdjęcie który kolor wchodzi w które miejsce. Tam może być ich sporo - 5-9 bo jest sygnalizacja z autem i przycisk na wtyczce. To na bank jest zbyt duży prąd aby ktoś to w fabrycznie wlutowywal na stałe. Zresztą sam kabel z różnych przyczyn powinien być wymienny jak ulegnie uszkodzeniu. Dławik na przejściu przez obudowę też pewnie normalny.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Bardzo mnie to cieszy że podeszles racjonalnie. Realna cena podłączenia WC z dojazdem - przy zalozeniu ze jest to wpinka do tablicy rozdzielczej, gniazda 3f czy oprawienie wtyczki - winna oscylowac na poziomie 200-300 zł plus materiał. Wszystko powyżej tego to naciagactwo bo klienta przecież stać jak kupił auto za 200 koła. Nie wiem ile ostatnio kosztuje wizyta serwisanta od pralki czy instalatora plyty indukcyjnej ale usuga podłączenia WC nie powinna zasadniczo odbiegać od tej kwoty.
Ja realnie takie pieniądze (plus materiały) zapłaciłem za umieszczenie gniazdka CCE 16A na elewacji blisko miejsca gdzie parkuje auto, gniazdko zrobiono na osobnym obwodzie z kablem poprowadzonym bezpośrednio ze skrzynki.

I do tego póki co zamówiłem GC Habu zamiast WC Tesli, przekonała mnie jego uniwersalność

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Ja realnie takie pieniądze (plus materiały) zapłaciłem za umieszczenie gniazdka CCE 16A na elewacji blisko miejsca gdzie parkuje auto, gniazdko zrobiono na osobnym obwodzie z kablem poprowadzonym bezpośrednio ze skrzynki.

I do tego póki co zamówiłem GC Habu zamiast WC Tesli, przekonała mnie jego uniwersalność
co tylko potwierdza, że realna cena montażu powinna oscylować na takim poziomie a wszystko powyżej to naciągowo. Podłączenie gniazda CCE jest dokładnie identyczną trudnością jak Wall Box (tyle samo żył), a u Ciebie jak piszesz wykonany został cały nowy obwód - jak rozumiem z odrębnym bezpiecznikiem 3f. I co myśleć o ludziach którzy bez żenady oczekują 1500-5000 tys. zł za taka robotę?

PS. Fajna ładowarka - mnie w WC oczarował przycisk wyłączania zasilania i otwierania klapki a przede wszystkim cena 1500 zł. GC Hab ma bajer w postaci umieszczenia wszystkiego we wtyczce bez jednostki pośrodku jak w urządzeniach mobilnych.