A jeśli to jest ograniczenie sprzętowe w wallboxie? Na przykład w Deltach ustawienie aperażu jest fizycznie zworkami w środku na plytce.Z tego co mi mówił projektant, ograniczenie mocy (jeśli już) to musi być wyraźnie widoczne - sprzętowe (na zabezpieczeniach). Gdzie można kupić wyłączniki B15A ?
Z tego powodu nie mogę np. zainstalować Wallboxa 22kW i ograniczyć mu moc w ustawieniach do 11 kW, tak żeby ładował i Leafa na 1F 6.5kW, i cokolwiek nowszego na 3F. To nie przejdzie![]()
Dzięki za link ! Na co dzień się tego nie montuje w instalacjach, ale człowiek uczy się całe życieA jeśli to jest ograniczenie sprzętowe w wallboxie? Na przykład w Deltach ustawienie aperażu jest fizycznie zworkami w środku na plytce.
A odpowiadając na pytanie: https://www.tim.pl/wylacznik-nadpradowy-1p-b-15a-15ka-ac-faz-b151-278534/p/0001-00011-53299
Bez przesady. Możesz sobie dać zabezpieczenie 12A, 13A, 15A, trochę tego jest:Zakładając, że nie ma w hali 32A, to wchodzi w grę tylko 1f-3,4kW(16A), albo 3f-6,4kW(10A)?
Szału nie ma, na dzień dzisiejszy brałbym nawet tą 1f-3,4kW.![]()
Ok., czyli dla 3f jest pełen wybór amperaży.Bez przesady. Możesz sobie dać zabezpieczenie 12A, 13A, 15A, trochę tego jest:
Wyłączniki nadprądowe (nadmiarowoprądowe) | TIM SA - Wysyłamy produkty w 24h
Sprawdź wyłączniki nadprądowe (nadmiarowoprądowe) w kategorii Aparatura elektryczna - Aparatura modułowa. Wybieraj spośród 6135 produktów na tim.pl. Dostarczamy w 24h. Zamów już dziś.www.tim.pl
Dyskusja na Forum przyniosła cenne wnioski!Bez przesady. Możesz sobie dać zabezpieczenie 12A, 13A, 15A, trochę tego jest:
Wyłączniki nadprądowe (nadmiarowoprądowe) | TIM SA - Wysyłamy produkty w 24h
Sprawdź wyłączniki nadprądowe (nadmiarowoprądowe) w kategorii Aparatura elektryczna - Aparatura modułowa. Wybieraj spośród 6135 produktów na tim.pl. Dostarczamy w 24h. Zamów już dziś.www.tim.pl
Do praktyków:Dyskusja na Forum przyniosła cenne wnioski!
Moim zdaniem aby wszystko było de iure, ten ustawowy przypadek "mniej niż 11kW" należy obejść tak:
1) piszemy wniosek do Wspólnoty o zgodę na punkt ładowania o mocy mniejszej niż 11kW.
2) w projekcie i w instalacji wstawiamy zabezpieczenie: B15A/3 , czyli ograniczenie mocy do: 10,35 kVA.
3) w warunkach przyłączeniowych występujemy o 10..13 kVA czy ile tam chcemy / ile pozwoli ekspertyza i obliczenia (można uzasadnić np. dodatkowym gniazdem gospodarczym 230V do okresowego dołączania odkurzacza, zawsze pracującego pod nadzorem mieszkańca). W Ustawie jest mowa o ograniczeniu mocy EVSE, a nie mocy przyłączeniowej.
4) ten rodzaj wyłącznika B15A będzie wybijał termicznie przy przetężeniu x1,3...x1,4 (czyli realnie: ~19A). Mniejsze przetężenia musi ignorować, zgodnie z charakterystyką.
Prąd 15A i 16A to dla tego zabezpieczenia praktycznie to samo (przetężenie 7%).
A więc formalny problem P<11kW mamy już z głowy![]()
Do praktyków:
1. Rozumiem, że ustawienie wg powyższego powoduje, że dajemy zabezpieczenie 15A, a wallbox i tak jest 11kW i jest ustawiony na 11kW-16A, a działać to ma przy założeniu przeciążenia? Ile czasu taki bezpiecznik może być przeciążany? Wytrzyma tak kilka godzin? Czy przepisy dopuszczają taki sposób zabezpieczania? W jaki sposób wpływa to na żywotność wyłącznika?
2. Widzę np. wallboxa ABB, który ma możliwość ustawienia ograniczenia mocy wyjściowej na np. 9kW. To rozumiem, że zabezpieczenie wcześniejsze 15A nie powinno zadziałać w normalnych warunkach.
3. Czy każde auto ma możliwość ograniczania mocy? Np. w pierwszym układzie - 11kW zabezp. B15A, można w każdym aucie ustawić, żeby ładował się z mocą max np. 10 kW? Czy auto z ładowarką 3f bierze po prostu tyle ile wallbox przepuści?
4. Jeżeli auto ma 1-f to wyciągnie maksymalnie 3,7kW z takiego układu (?). Więc dodatkowe pytanie: Czy przy wallboxie 3f-11kW zabezpieczonym B15A, po podłączeniu auta z ładowarką 1f, powinna polecieć moc 3,7kW (16A) - więc znowu polegać trzeba na tym, że B15A na 3fazach, nie strzeli, gdy tylko na jednej fazie będzie przeciążony?
Tak czytam i strasznie kombinujecie z tym "do 11kW".
Przecież cała instalacja jest robiona na podstawie (w kolejności): wniosku-ekspertyzy-zgody-projektu- umowy z dystrybutorem - a na koniec wykonania. Każdy kolejny krok jest następstwem poprzedniego. A wszędzie jest wpisane do 11kW.
Ja w umowie z dystrybutorem (Stoen) mam takie zdanie:
"Moc przyłączeniowa (moc czynna planowana) do dostarczenia do obiektu wynosić będzie: 11 kW." i pod taką moc była zrobiona cała instalacja.
Żeby wallbox był i 100kW to moc dostarczona to będzie 11kW.
A jak ktoś ma problem ze zgodą wspólnoty to najlepiej wejść do Zarządu (ja tak zrobiłem) i wtedy wystarczą dwa podpisy (zgodnie z ustawą o własności lokali). Jeden jest mój![]()
A jak ktoś ma problem ze zgodą wspólnoty to najlepiej wejść do Zarządu (ja tak zrobiłem) i wtedy wystarczą dwa podpisy (zgodnie z ustawą o własności lokali). Jeden jest mój