Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

nabrU

Moderator
A ten np. temat czytałeś?

W sumie na zadane pytanie powinien znać odpowiedź elektryk który to EVSE instaluje (za to m. in. bierze pieniądze), ale rozumiem, że jest tendencja do DIY (do it yourself) stąd te pytania.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Myślę, że jak ktoś kupuje EVSE na Ali to się też dodatkową różnicówką typu B za ileśtamset zł się nie przejmuje i hamletyzowanie tu na ten temat nie pomoże.
Natomiast jeśli kupuje na europejskich platformach, to tam CE znaczy to, co powinno, bo platformy trzymają sprzedawców za gardło, a platformy - smutne osoby z urzędów.

Niedawno znalazłem taką różnicówkę typu "B", 30mA (In=80A) za 450zł, na naszym krajowym portalu ;)
1748884706602.png

Ta cena jest już porównywalna do innych różnicówek typu AC i A :) Szkoda, że tylko kilka szt. sprowadzili.

rogeer

Fachowiec
Natomiast jeśli kupuje na europejskich platformach, to tam CE znaczy to, co powinno, bo platformy trzymają sprzedawców za gardło, a platformy - smutne osoby z urzędów.
Właśnie po przeczytaniu na tym forum paru postów o tym co to z Ali może przyjść uznałem, że lepiej będzie zamówić chińską cegłę ale z Amazona z oficjalną dystrybucją europejską. Jakoś mam wrażenie, że Amazon nie pozwoliłby sobie na wpuszczanie na rynek nie wiadomo czego, a i urzędnicy w razie czego do firmy by się dobrali.
Koniec końców mam zwykłą cegłę Depow z 7 m kablem na 230V za niecałe 400zł. Nie ma smartów, nie ma apek, nie pamięta ile w życiu swoim pobrała. Ma sterowanie prądem i opóźnieniem i tyle. Ale działa i ja mam spokojniejszą głowę, że jakichś numerów nie odstawi.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Właśnie po przeczytaniu na tym forum paru postów o tym co to z Ali może przyjść uznałem, że lepiej będzie zamówić chińską cegłę ale z Amazona z oficjalną dystrybucją europejską. Jakoś mam wrażenie, że Amazon nie pozwoliłby sobie na wpuszczanie na rynek nie wiadomo czego, a i urzędnicy w razie czego do firmy by się dobrali.
Koniec końców mam zwykłą cegłę Depow z 7 m kablem na 230V za niecałe 400zł. Nie ma smartów, nie ma apek, nie pamięta ile w życiu swoim pobrała. Ma sterowanie prądem i opóźnieniem i tyle. Ale działa i ja mam spokojniejszą głowę, że jakichś numerów nie odstawi.
Gratuluję zakupu i życzę zadowolenia z eksploatacji nowej ładowarki :) 7m kabla to bardzo dobry wybór.

urzędnicy w razie czego do firmy by się dobrali - chyba zbyt wiele oczekujemy od nadzoru naszych urzędów :) Urzędy sprawdzają, czy VAT i cło jest opłacone, czy na towarze jest naklejone CE, czy są dołączone odpowiednie papiery i oznaczony producent / importer (w przypadku elektroniki).

Pewnie w przypadku innych grup towarów (zbiorniki ciśnieniowe, butle, towary niebezpieczne, chemia itp) mogą wymagać więcej.
Zgodność sprowadzanej elektroniki z normami nie jest sprawdzana "z urzędu". Chyba że towar wyrządzi komuś krzywdę i wtedy otworzą dochodzenie :(

qb4hkm

Pionier e-mobilności
urzędnicy w razie czego do firmy by się dobrali - chyba zbyt wiele oczekujemy od nadzoru naszych urzędów :) Urzędy sprawdzają, czy VAT i cło jest opłacone, czy na towarze jest naklejone CE, czy są dołączone odpowiednie papiery i oznaczony producent / importer (w przypadku elektroniki).
:(
Niestety na amazonie jak kupujesz od chińskiego sprzedawcy to tam jest bardzo duża rotacja, problem czasem fakturę dostać od takiego :-(.

Kanapa

Zadomawiam się
Właśnie po przeczytaniu na tym forum paru postów o tym co to z Ali może przyjść uznałem, że lepiej będzie zamówić chińską cegłę ale z Amazona z oficjalną dystrybucją europejską. Jakoś mam wrażenie, że Amazon nie pozwoliłby sobie na wpuszczanie na rynek nie wiadomo czego, …

Jakby to tak delikatnie ując🤣
Znajomek pracował w pewnym departamencie tego koncernu który wymieniłeś. Zajmował się w uproszczeniu certyfikacją urządzeń związanych z elektrycznością oraz spełnieniem odpowiednich norm. Ten cały departament na „vsie strany mira” to raptem kilka osób w pewnym Mordorze w Polsce.
Krótko - nic z tej platformy nie kupię co ma związek z Voltami i Amperami😁

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jakby to tak delikatnie ując🤣
Znajomek pracował w pewnym departamencie tego koncernu który wymieniłeś. Zajmował się w uproszczeniu certyfikacją urządzeń związanych z elektrycznością oraz spełnieniem odpowiednich norm. Ten cały departament na „vsie strany mira” to raptem kilka osób w pewnym Mordorze w Polsce.
Krótko - nic z tej platformy nie kupię co ma związek z Voltami i Amperami😁
Juice boostery mieli w dobrych cenach jakiś czas temu ;-D