Ionity - rozwój infrastruktury w PL

KrzysztofFly

Moderator
Czekam na relację. Po ostatniej walce z GW w okolicy Mławy szukam czegoś bardziej niezawodnego
Ja dzisiaj na pewniaka podjechałem na GW w Focusie w Bydgoszczy, niestety zonk, nie działa, ekran świeci, jednak ładować się nie idzie. Kojarzyłem, że kiedyś w aktualnościach na stronie GW była informacja o awarii, sprawdzam więc na stronie i jest informacja z 20.11.2024
Zrzut ekranu 2024-12-30 231339.png
Jednak dzisiaj jest 30.12.2024, a więc jakieś 40 dni później i dalej nie działa, lub ma nie działać ;). Bo tak sobie pomyślałem, że może ją unieruchomili, aby starczyło prądu na iluminacje świąteczne w centrum handlowym ;).

piotrazz

Posiadacz elektryka
Ja dzisiaj na pewniaka podjechałem na GW w Focusie w Bydgoszczy, niestety zonk, nie działa, ekran świeci, jednak ładować się nie idzie. Kojarzyłem, że kiedyś w aktualnościach na stronie GW była informacja o awarii, sprawdzam więc na stronie i jest informacja z 20.11.2024
View attachment 23326
Jednak dzisiaj jest 30.12.2024, a więc jakieś 40 dni później i dalej nie działa, lub ma nie działać ;). Bo tak sobie pomyślałem, że może ją unieruchomili, aby starczyło prądu na iluminacje świąteczne w centrum handlowym ;).
Kpina to mało powiedziane. 99.995 uptime w przypadku EV to powinien być standard.

Michal

Moderator
Czekam na relację. Po ostatniej walce z GW w okolicy Mławy szukam czegoś bardziej niezawodnego
Ionity niezawodne? Chyba, że coś się ostatnio zmieniło ale oni chyba wiecznie mają jakieś awarie.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Ionity niezawodne? Chyba, że coś się ostatnio zmieniło ale oni chyba wiecznie mają jakieś awarie.
A która sieć ładowarek jest niezawodna? Tesla? 🤔 Trochę mają niewielki udział w PL

Michal

Moderator
A która sieć ładowarek jest niezawodna? Tesla? 🤔 Trochę mają niewielki udział w PL
Nikogo nie wybielam, zwracam tylko uwagę na to, że poleganie na Ionity, to proszenie się o kłopoty. Przynajmniej kiedyś tak było.
Historycznie z GW było bardzo mało problemów.

Last edited:

acceptcookies

Tesla Model Y LR AWD 2024
Ja dzisiaj na pewniaka podjechałem na GW w Focusie w Bydgoszczy, niestety zonk, nie działa
Na Czyżkówku przy Rossmann (obok Polo) postawili ładowarkę od Polenergia 2xCCS, 180kW. Na razie wyłączona. Tak samo jak 1xAC przy samym Polo. Będzie gdzie się ładować jadąc na północ.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja dzisiaj na pewniaka podjechałem na GW w Focusie w Bydgoszczy, niestety zonk, nie działa, ekran świeci, jednak ładować się nie idzie.

To trzeba było podjechać w jakimś elektryku, a nie w Focusie :cool:

vwir

Pionier e-mobilności
Nikogo nie wybielam, zwracam tylko uwagę na to, że poleganie na Ionity, to proszenie się o kłopoty. Przynajmniej kiedyś tak było.
Historycznie z GW było bardzo mało problemów.
Jak dotąd na 9 ładowań na Ionity miałem okrąglutkie zero problemów. Ale faktem jest, że czasami można się zastanawiać WTF. Podczas jednego z moich ładowań podjechałem do 4 stacji (wszystkie były puste) i wyświetlały 3 różne statusy (ten ledowy wskaźnik na górze Ionity, mają taki swój charakterystyczny). Jedna nie świeciła wcale a pozostałe pokazywały dwa różne kolory. Podjechałem złośliwie do tej która miała zgaszone i jak najbardziej zadziałało. Po mnie podjechały dwa samochody na dwie z pozostałych trzech i też bez problemu się ładowały. Więc pokazują nie wiadomo co, ale działają ;)

Halisep

Posiadacz elektryka
Ja w trasie polegam w 100% na ionity. Już ponad 100 ładowań i jedyny problem jaki napotkałem, to raz ścięła się apka. Można było rozpocząć sesję albo z innej apki/rfid, albo płacąc kartą zbliżeniowo i Ionity wtedy zwraca koszty. Nigdy nie musiałem szukać innej ładowarki.

sh95

Fachowiec
Nidzica działa od wczoraj, tak jak napisali post na LinkedIn to chyba można uznać, że otwarta docelowo. Dziś właśnie przyjechał pierwszy klient:

1735636792405.png

Co do awaryjności Ionity, to od czasu wzmożonego ruchu przed Świętami to sporo ładowarek zaczęło łapać awarie, np na MOPach Olsze po dwie na raz. Mimo to Ionity notowało rekordowe zainteresowanie, zwłaszcza na przygranicznych stacjach i w Poznaniu.
Ja zbieram dane dopiero od miesiąca, nie wiem kiedy dokładnie otworzyli stacje Nagawczyna i Skawinam, ale tam jeszcze miesiąc temu były pojedyncze auta w ciagu dnia, a teraz dochodzi do 20-30 dziennie. Niestety statusy nowych ładowarek nie są raportowane do UDT i trzeba brać dane bezpośrednio od Ionity. Tak samo jest dla niektórych starszych (4 stanowiskowych) stacji jak Kutno, gdzie tylko dwie z czterech raportują. To może dawać mylne wrażenie o ich niedostępności. W aplikacji (oraz na payment.ionity.eu) wszystko powinno być OK.