Jacek Balkan otrzeźwiał z wodorem

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
No właśnie ciekawe, czemu tak nie jest. Wydawałoby się, że finansowo, lepiej się zepnie transport koleją na długim dystansie. Mamy kogoś z branży?
Nie jestem z branzy ale pamietam jak było bo rodzice na kolei pracowali.
No więc jak PRL upadał to każda róznica między PRL-em a zachodem z założenia byłą uznawana ze "zachód wie lepiej". Stad silne wychylenia na prawo w Polsce i stad również pogarda dla kolei bo przecież na zachodzie a szczególnie w USA to transport samochodowy.
W momencie jak my pogardzalismy koleją i ją likwidowaliśmy to w tym momencie zachodnia Europa ją zaczynała rozbudowywać. Znów się rozminęliśmy:
Screenshot 2024-04-10 at 10-35-09 202402261202482.jpg (obraz JPEG 1000×665 pikseli).png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ciekawe zestawienie na Wysokim Napięciu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ciekawe zestawienie na Wysokim Napięciu.

A na dzień dzisiejszy podstawowy argument dla sąsiada w poniższych cytatatach aby prosto odpowiedzieć na tekst " że on by wolał na wodór", A to tylko część niedogodności .
Dla mnie to koszty ,brak wygody na co dzień, serwis, i sama raczej mułowata jazda
(cytat) :
Jeżeli chcemy przejechać 100 km samochodem spalającym wodór w klasycznym silniku, potrzebujemy wyprodukować 223 kWh energii elektrycznej, z czego 93% (208 kWh) pójdzie na straty, a zaledwie 15 kWh (7%) trafi na koła. Prąd nie jest tani, więc każdy 1% strat to realny koszt, który poniesiemy w cenie wodoru na stacji.
Efektywniej wykorzystamy w samochodzie elektrycznym zasilanym ogniwami paliwowymi na wodór gazowy produkowany na miejscu (w elektrolizerach na stacji tankowania), jednak i w takim cyklu potrzebujemy aż 63 kWh prądu na każde 100 km jazdy, z czego 70% bezpowrotnie stracimy.
Z takiej samej ilości energii elektrycznej wyprodukowanej np. przez farmę wiatrową, zatankujemy wodorem na 100 km jazdy jeden samochód spalinowy na wodór lub naładujemy prądem dziesięć samochodów elektrycznych na baterie.

lookash_c

Pionier e-mobilności
W kwestii porównywania energetycznego prąd - wodór - paliwa syntetyczne trafiłem jakiś czas temu na taką grafikę:

Attachments

• prad_wodor_biopaliwa.jpg
    prad_wodor_biopaliwa.jpg
    49,5 KB · Liczba wyświetleń: 36

nabrU

Moderator