Jak sobie zrobić tanio i dobrze...

Gandalf

Pionier e-mobilności
Chodzi mi o firmware Tasmota dla urządzeń Sonoff

EDIT: Zabawa z wgrywaniem customowego firmware może wyglądać na zbytnie kombinowanie, ale spotkałem się z tym, że dostawcy (np. w Polsce houseiq) dostarczali za niewielką opłatą (2EUR?) urządzenia już przerobione.

Michal

Moderator
A ja wiem? :) ale jak ktoś chce wyłączać i boi się w trakcie ładowania, to może - hehe :D

Gandalf

Pionier e-mobilności
Po co tak robić?
@vwir pisał o ryzyku odłączania znienacka.
A ja gdzieś tam obok w dygresjach pisałem o tym, że z zewnątrz można kontrolować EVSE jeśli te nie jest jeszcze wystarczająco "smart" by ogarnąć nasze zachcianki odnośnie harmonogramów itp.
Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest EVSE, z którym można się odpowiednio dogadać.

elveh

Posiadacz elektryka
@p0li - tak masz rację, że inteligenty moduł przekaźnika monitoruje proces przełączania - nie jest to jednak aż tak proste i nie zawsze poprawnie działa, ponieważ to kiedy optymalnie przełączyć przekaźnik zależy od konkretnego charakteru odbiornika (indukcyjny/pojemnościowy), czyli przesunięcia fazowego między napięciem i prądem. Zatem to że przełączenie ma się odbyć w 0 napięcia jest niestety drobnym uproszczeniem i skutecznym dla obciążenia typowo rezystancyjnego (żarówki).

Żywotność styków przekaźników podawana jest w odniesieniu zasadniczo przełączanych prądów. Ponieważ napomknąłeś o bułgarskim Shelly, to poniżej karta katalogowo przekaźnika który jest w środku:
1636900036633.png
zdjęcie: źródło www.smartnydom.pl

1636900447730.png
Link do karty katalogowej: https://www.tme.eu/Document/bedbe9e937f860c1e7d083e38b5c7f27/HF7520.pdf

Ale zasadniczo nie o tym. Najistotniejszą różnicą pomiędzy podejściem przekaźnika na ESP8266 (czyli Shelly, BleBox, Sonoff, etc.) a EVSE jest to że stacja Smart, która poprawnie implementuje IEC/EN/PN 61851-1 ma po prostu mechanizm w postaci sygnału CP by wcześniej wymusić zmniejszenie pobieranej mocy przez pojazd czy wręcz ją zdusić do 0 i nie musi brutalnie "odcinać" samochodu.

MIMO to styczniki (a konkretniej to przekaźniki mocy) stosowane w EVSE to zupełnie inna półka niż to co stosuje się w typowych smart przełącznikach, czy też modułach Smart Home. Po prostu to inny use case i innej jakości komponenty.

W stacjach z którymi mam styczność, przekaźnik mocy ma wymiary 3x5x6 cm i sam on kosztuje ponad 200 zł :) Odstęp między stykami na 5,2 mm i taka charakterystyka trwałości:
1636900668927.png

Uważam, że jeśli chcecie robić fajne Smart scenariusze - np. Integracja z Fotowoltaiką albo Smart Home + interesują Was statystyki, chcecie zarządzać mocą na bazie harmonogramów - albo jeszcze bardziej - czyli dynamicznie, na bazie aktualnego zużycia mocy w domu, to lepiej wyposażyć się w stację Smart, która ma otwarte API i użyć tego API a jednocześnie zostawić kwestię dopasowania komponentów producentowi stacji.

Jeśli jednak już chcecie to robić na tych modułach z ESP na pokładzie, to przynajmniej na koniec dołóżcie jakiś stycznik do takiego systemu i traktujcie ten moduł jedynie jako soft switch dla stycznika. No tak, wiem, że przez to nie będzie statystyk mocy... zatem dokupcie licznik zewnętrzny z RS485 / modbusem.

prawie masz rację
sklejanie styków czy wypalanie pod obciążeniem występuje w instalacjach DC, w instalacjach AC inteligentne przełączniki proces za- lub wyłączania realizują w momencie przejścia napięcia przez zero

elveh

Posiadacz elektryka
Zdecydowanie popieram i też uważam, że jednak Stacja ma trochę więcej pozytywnych aspektów technologiczno-architektonicznych niż tylko obudowa ;) i optymalnym rozwijaniem MICRO smart grida w warunkach domowych to:
* Smart Inwerter do fotowoltaiki
* Smart EVSE
* Opomiarowanie domu

I wtedy zintegrowanie tego już w warstwie IT przy pomocy API bardziej niż drutów.

@vwir pisał o ryzyku odłączania znienacka.
A ja gdzieś tam obok w dygresjach pisałem o tym, że z zewnątrz można kontrolować EVSE jeśli te nie jest jeszcze wystarczająco "smart" by ogarnąć nasze zachcianki odnośnie harmonogramów itp.
Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest EVSE, z którym można się odpowiednio dogadać.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Zdecydowanie popieram i też uważam, że jednak Stacja ma trochę więcej pozytywnych aspektów technologiczno-architektonicznych niż tylko obudowa ;) i optymalnym rozwijaniem MICRO smart grida w warunkach domowych to:
* Smart Inwerter do fotowoltaiki
* Smart EVSE
* Opomiarowanie domu

I wtedy zintegrowanie tego już w warstwie IT przy pomocy API bardziej niż drutów.
Optymalnie tak, niestety obecne właściwości np. WC Gen 3 nie są smart enough. Pisałem już w tej sprawie to Tesli bo część decydentów żyje w bańce, która ma Tesla Solar Roof i Tesla PowerWall 2 :)
Niestety funkcjonalność inwerterów pozostawia jeszcze wiele do życzenia jeśli chodzi o ich możliwości integracji ze spryt-domem, więc gdy nie ma się tego optymalnego zestawu trzeba kombinować.
Niepełnosprytny EVSE i Inwerter to jeszcze nie jest tragedia, bo można załatwić sprawy na zewnątrz (tylko jak pisze @elveh - lepiej lub gorzej)
Np. Shelly 3EM żeby pomierzyć co trzeba, i przy wystąpieniu odpowiednich warunków (produkcja / pobór / oddawanie) porozmawiać jeśli nie z EVSE, to z samochodem, żeby zrobił to, o co go prosimy
np. w przypadku Tesli:

Code:
/api/1/vehicles/:id/data_request/charge_state
/api/1/vehicles/:id/command/set_charge_limit
/api/1/vehicles/:id/command/charge_start
/api/1/vehicles/:id/command/charge_stop

elveh

Posiadacz elektryka
Napisałem też właśnie w innym wątku, że jak się znajdzie taki chętny, żeby wdrożyć u siebie taki kombajn - to niech się do mnie odezwie na prv.

Przetestowałem przed chwilą nasze API w zakresie kontroli mocy dawanej przez EVSE do samochodu i działa bardzo dobrze, łącznie z kontrolą przekraczania zadeklarowanych mocy. Jestem zatem pewny tego, że wystarczy chwila pracy w zakresie integracji i można zrobić coś bardzo fajnego - tj. faktycznie ładować się za darmo z własnej PV. Zmienność parametrów nie powinna być szybsza niż 10-15 minut, bo inaczej OBS/PCS (ładowarka pokładowa) może się "denerwować" że za bardzo jej "mieszamy" w zakresie tego co może zjeść z sieci - ale myślę że 4-6 zmian na godzinę i tak wystarczą by w dużej mierze podążać za słońcem. Przykład z dokumentacji Froniusa:
1636923094108.png

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja idę w tym kierunku, ale ja z pod innej bandery jeśli chodzi o inwerter (SolarEdge)
(no widzę, widzę, sam też między tymi dwoma wątkami przeskakuję)