Więc i ja 9.08.2022 dostałem informację o konieczności uzupełnienia wniosku (wniosek składałem 1.06.2022)
Podczas oceny kryteriów dostępu wskazano następujące niezgodności:
1) Brak załącznika Oświadczenie Wnioskodawcy o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez Wnioskodawcę wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka - należy załączyć stosowny dokument;
Z tego co pamiętam, to nie widziałem nigdzie informacji o konieczności dołączenia
2) Należy załączyć wydruk z systemu CEIDG pobrany ze strony
https://aplikacja.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx;
3) W zakładce DANE WNIOSKODAWCY w polu Pełna nazwa rejestru należy wpisać "Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej";
Tutaj miałem wpisane jeszcze po staremu, tak jak kiedyś było przy rejestracji firmy (EDG)
4) W zakładce WARUNKI FINANSOWANIA proszę przedstawić propozycję zabezpieczenia w formie pakietu zgodnego z PP „Mój elektryk”, tj. wybrać jeden ze sposobów opisanych poniżej:
I sposób:
1. Weksel własny in blanco Beneficjent z klauzulą "bez protestu" wraz z deklaracją wekslową wystawcy weksla,
2. Cesja praw z polisy OC/AC.
lub
II sposób:
1. Oświadczenie Beneficjenta o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 kpc,
2. Cesja praw z polisy OC/AC.
lub
III sposób:
Gwarancja bankowa lub poręczenie banku.
No tutaj pytałem przed złożeniem wniosku i pani na infolinii powiedziała, że wystarczy cesja, a jednak nie wystarczy.
Jednocześnie, w związku z podpisaniem wniosku o dofinansowanie profilem zaufanym, informujemy, iż podpisanie umowy o dofinansowanie będzie możliwe wyłącznie przy użyciu podpisu kwalifikowanego.
No tu z góry było wiadomo, że umowę trzeba podpisać kwalifikowanym, a tylko wniosek można ewentualnie profilem zaufanym.
Prosimy o uzupełnienie powyższych niezgodności.
Teoretycznie braki uzupełniłem, jednak jest jakaś awaria i nie można podpisać aktualizacji wniosku i przesłać do funduszu. Zgłosiłem problem, jest już nawet komunikat na stronie.

Przy okazji pytanie do osób które również dołączały zgodę współmałżonka oraz weksel z deklaracją, czy akceptują dołączony skan dokumentu z podpisami w jpg, czy trzeba jakoś inaczej te dokumenty dołączyć?