Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

KrzysztofFly

Moderator
Więc i ja 9.08.2022 dostałem informację o konieczności uzupełnienia wniosku (wniosek składałem 1.06.2022)
Podczas oceny kryteriów dostępu wskazano następujące niezgodności:

1) Brak załącznika Oświadczenie Wnioskodawcy o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo zgoda współmałżonka na przyjęcie dofinansowania (w przypadkach określonych w art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego również zgoda na dokonanie przez Wnioskodawcę wskazanych w nim czynności) albo dokument stanowiący o rozdzielności majątkowej małżonka - należy załączyć stosowny dokument;
Z tego co pamiętam, to nie widziałem nigdzie informacji o konieczności dołączenia
2) Należy załączyć wydruk z systemu CEIDG pobrany ze strony https://aplikacja.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx;
3) W zakładce DANE WNIOSKODAWCY w polu Pełna nazwa rejestru należy wpisać "Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej";
Tutaj miałem wpisane jeszcze po staremu, tak jak kiedyś było przy rejestracji firmy (EDG)
4) W zakładce WARUNKI FINANSOWANIA proszę przedstawić propozycję zabezpieczenia w formie pakietu zgodnego z PP „Mój elektryk”, tj. wybrać jeden ze sposobów opisanych poniżej:
I sposób:
1. Weksel własny in blanco Beneficjent z klauzulą "bez protestu" wraz z deklaracją wekslową wystawcy weksla,
2. Cesja praw z polisy OC/AC.
lub
II sposób:
1. Oświadczenie Beneficjenta o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 kpc,
2. Cesja praw z polisy OC/AC.
lub
III sposób:

Gwarancja bankowa lub poręczenie banku.
No tutaj pytałem przed złożeniem wniosku i pani na infolinii powiedziała, że wystarczy cesja, a jednak nie wystarczy.
Jednocześnie, w związku z podpisaniem wniosku o dofinansowanie profilem zaufanym, informujemy, iż podpisanie umowy o dofinansowanie będzie możliwe wyłącznie przy użyciu podpisu kwalifikowanego.
No tu z góry było wiadomo, że umowę trzeba podpisać kwalifikowanym, a tylko wniosek można ewentualnie profilem zaufanym.
Prosimy o uzupełnienie powyższych niezgodności.
Teoretycznie braki uzupełniłem, jednak jest jakaś awaria i nie można podpisać aktualizacji wniosku i przesłać do funduszu. Zgłosiłem problem, jest już nawet komunikat na stronie.
Zrzut ekranu 2022-08-13 000641.png
Przy okazji pytanie do osób które również dołączały zgodę współmałżonka oraz weksel z deklaracją, czy akceptują dołączony skan dokumentu z podpisami w jpg, czy trzeba jakoś inaczej te dokumenty dołączyć?

Jacki3

Nowy na Forum
Do poprawki:
<Faktura została wystawiona na osobę fizyczną bez wskazania danych identyfikacyjnych dotyczących prowadzonej działalności. W związku z tym należy potwierdzić, że pojazd został zakupiony przez Wnioskodawcę spełniającego definicję Beneficjenta określoną w Programie Priorytetowym i będzie wykorzystywany na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej. W tym celu proszę przedstawić fakturę zakupu z danymi identyfikującymi przedsiębiorcę (nazwa, NIP, REGON).>

Ktoś to ogarnął ?? Czy faktura przy JDG ma być wystawiona na firmę ??

maro

Nowy na Forum
W moim przypadku na FV są dane działalności (nazwa, NIP, bez Regon). Pewnie korekta FV załatwiłaby sprawę.
Ja robiłem korektę polisy ubezpieczeniowej (aneks do umowy polisy), bo też chcieli mieć dane firmy

Arrczi

Fachowiec
Do poprawki:
<Faktura została wystawiona na osobę fizyczną bez wskazania danych identyfikacyjnych dotyczących prowadzonej działalności. W związku z tym należy potwierdzić, że pojazd został zakupiony przez Wnioskodawcę spełniającego definicję Beneficjenta określoną w Programie Priorytetowym i będzie wykorzystywany na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej. W tym celu proszę przedstawić fakturę zakupu z danymi identyfikującymi przedsiębiorcę (nazwa, NIP, REGON).>

Ktoś to ogarnął ?? Czy faktura przy JDG ma być wystawiona na firmę ??
U mnie faktura na firmę i polisa na mnie z adnotacją, że na firmę z podaniem NIP.
Nie czepiali się. Wczoraj swój wniosek poprawiłem i Odesłałem. Jakieś pierdoły.

Jacki3

Nowy na Forum
W moim przypadku na FV są dane działalności (nazwa, NIP, bez Regon). Pewnie korekta FV załatwiłaby sprawę.
Ja robiłem korektę polisy ubezpieczeniowej (aneks do umowy polisy), bo też chcieli mieć dane firmy
Ale masz FV na dane firmy ? Czy faktura jest na osobę prywatną i tylko dopisek jest z danymi firmy. Tak dopisałem tylko w polisie - tu ubezpieczyciel zrobił aneks.

maro

Nowy na Forum
Ale masz FV na dane firmy ? Czy faktura jest na osobę prywatną i tylko dopisek jest z danymi firmy. Tak dopisałem tylko w polisie - tu ubezpieczyciel zrobił aneks.
Na FV mam pełne dane firmy (Kupujący), podobnie na aneksie do Polisy ubezpieczenia

Cav

Pionier e-mobilności
Mój wniosek ma status "po pozytywnej ocenie formalnej". Czy komuś udało się podpisać umowę na dofinansowanie ?
Po to jest ten wątek, aby ktoś się czymś takim pochwalił.
Nie było takiego przypadku.....

P.S.
Przed umową wnioski muszą być jeszcze formalnie zaakceptowane i zakwalifikowane do puli przez fundusz.
Poprzednio działo się to hurtem, pewnie jak ruszą, to wszystkie.