Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Hainer

Zadomawiam się
Witam ponownie wszystkich cierpliwych, którzy połasili się na Państwową dotację
Moja walka trwa dalej. Mam już status wniosek rozpatrzony pozytywnie ( 5 tygodni temu ) i teraz czekam już tylko na wypłatę. Ale kiedy to będzie ?. Na forum jeszcze nikt się nie chwalił, że przeszedł tą zabawę do końca. Miałem od stycznia do teraz 3 x poprawki. Współczuje tym co są dopiero są na etapie weryfikacji wniosku. Oni ( ci co ten program wymyślili sami dla siebie żeby mieli pracę ) chyba czekają na inflację 50 % bo wtedy ta dopłata będzie już gó... warta. NIECH ŻYJE PAŃSTWO SOCJALISTYCZNE gdzie urzędnik decyduje o naszym życiu i dobrobycie.

Ktoś tam wcześniej pytał jak ta dotację rozliczyć w przypadku amortyzacji na firmę. Na razie amortyzujesz od kwoty za którą kupiłeś samochód jak za parę lat dostaniesz dopłatę to musisz zmienić wartość początkową tego środka trwałego o wartość dotacji. Życzę powodzenia w obliczeniach jak nie masz księgowego i próbujesz sam to ogarnąć. Do tego czasu jeszcze parę razy zmienią reguły w nowym nowym nowym ładzie i to już chyba wtedy będą umieli tylko ogarnąć profesorowie ekonomii no i oczywiście politycy. Pamiętajcie, że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności karnoskarbowej. Tylko że tę regułę wprowadzili w Rzymie gdzie prawo nie zmieniało się przez kilkaset lat i było proste, zrozumiałe dla obywateli.

Hainer

Zadomawiam się
Jeszcze informacja dla tych co nie mają podpisu kwalifikowanego. Bez tego nie podpiszecie z nimi umowy. Koszt załatwienia czegoś takiego od 200zł na 1 rok. Dostaniecie Pendrive który się wpina w komputer do tego hasła programiki duperele. Potem przez parę godzin będziecie się męczyć z ich oprogramowaniem na stronie składania wniosku żeby to ogarnąć. Trzeba pobierać jakieś aktualizacje i nie działa to na każdej przeglądarce. Sam już przechodziłem to 3 razy i zajmowało mi to pół dnia.

Hainer

Zadomawiam się
Po to jest ten wątek, aby ktoś się czymś takim pochwalił.
Nie było takiego przypadku.....

P.S.
Przed umową wnioski muszą być jeszcze formalnie zaakceptowane i zakwalifikowane do puli przez fundusz.
Poprzednio działo się to hurtem, pewnie jak ruszą, to wszystkie.
Kiedy było to poprzednio ?

Hainer

Zadomawiam się
Wiele osób na forum pyta o terminy rozpatrywania ich wniosków przez urzędników NFOŚiGW i dlaczego to tak długo trwa. Spróbuję na moim przykładzie określić kiedy wasz wniosek zostanie rozpatrzony przez urzędnika który dostaje wypłatę za pracę z waszych podatków. Żeby było zabawniej oni sami napisali sobie regulamin i terminy rozpatrywania tych wniosków ( w mojej historii ośmieliłem się ich zapytać o co chodzi z tymi terminami skoro ich nie przestrzegają i dostałem po 2 dniach odpowiedź ( jak na ich standardy to bardzo szybko), że te terminy w regulaminie są tylko orientacyjne i nie są zobowiązujące ( oczywiście dla nich, bo obywatel ma wyznaczony termin odpowiedzi a potem Pa - wniosek składaj na nowo i na początek kolejki ) ( jak ktoś nie wierzy to mogę wkleić skany korespondencji z nimi ). A oto ich regulamin:

Rozdział III

Etapy rozpatrywania wniosku

§ 4

Na poszczególne etapy rozpatrywania wniosku przewiduje się następującą liczbę dni roboczych:

1. rejestrowanie wniosku – do 3 dni od daty wpływu wniosku;

2. ocena wniosku wg kryteriów dostępu do 5 dni od daty rejestracji wniosku;

3. uzupełnienie przez wnioskodawcę brakujących informacji i/lub dokumentów, wymaganych na etapie oceny wg kryteriów dostępu do 5 dni od dnia otrzymania wezwania przez wnioskodawcę[1];

4. ponowna ocena wniosku wg kryteriów dostępu – do 5 dni od daty rejestracji skorygowanego wniosku;

5. ocena wniosku wg kryteriów jakościowych dopuszczających – do 10 dni od dnia zakończenia oceny wg kryteriów dostępu;

6. uzupełnienie przez wnioskodawcę brakujących informacji i/lub dokumentów, wymaganych na etapie oceny wg kryteriów jakościowych dopuszczających – do 7 dni od dnia otrzymania wezwania przez wnioskodawcę[2];

7. ponowna ocena wniosku wg jakościowych dopuszczających – do 10 dni od daty rejestracji skorygowanego wniosku;

8. przed podpisaniem umowy o dofinansowanie, NFOŚiGW zastrzega możliwość wezwania wnioskodawcy w celu uszczegółowienia warunków dofinansowania – do 10 dni od daty zakończenia oceny wg kryteriów dostępu i jakościowych dopuszczających. Proces uszczegółowienia warunków umowy odbywać się będzie poprzez wymianę korespondencji w formie elektronicznej za pomocą dedykowanego systemu informatycznego udostępnionego przez NFOŚiGW lub za pośrednictwem poczty elektronicznej (na adres e-mail wskazany we wniosku o dofinansowanie); w wyjątkowych sytuacjach proces ten może się odbyć poprzez wymianę korespondencji w formie pisemnej lub z wykorzystaniem środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość pozwalających na identyfikację osób biorących udział w spotkaniu – decyzję w tym zakresie podejmuje NFOŚiGW;

9. uchwała o dofinansowaniu przedsięwzięcia - do 13 dni od zakończenia oceny wg kryteriów jakościowych dopuszczających lub zakończenia uszczegółowienia warunków dofinansowania;

10.przygotowanie i podpisanie umowy o dofinansowaniu przedsięwzięcia - do 16 dni od dnia podjęcia uchwały przez Zarząd NFOŚiGW.

[1] Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem uzupełnienie wniosku wpłynęło do NFOŚiGW.
[2] Termin uważa się za zachowany, jeżeli przed jego upływem uzupełnienie wniosku wpłynęło do NFOŚiGW.

Ja aktualnie jestem ( tak mi się wydaje ) na etapie z punktu 8
Wniosek złożyłem 13 stycznia 2022r i wg moich obliczeń ( uwzględniając 3 krotne poprawki, moje odpowiedzi złożone w ciągu jednego dnia od informacji z NFOŚiGW ) powinno to zając 61 dni. ponieważ nie mamy informacji w regulaminie czy te dni liczymy jako robocze czy kalendarzowe przyjmiemy do obliczeń wariant mniej korzystny dla podatnika czyli dni robocze. A więc zgodnie z regulaminem mój wniosek na obecnym etapie powinien być rozpatrzony w terminie około 3 i pół miesiąca czyli do końca kwietnia 2022r. Mamy koniec sierpnia czyli urzędnicy mają jakieś 3 miesiące poślizgu ( do dalszych obliczeń w zaokrągleniu należy przyjąć współczynnik x2 ).
Zostało mi do przejścia częściowo 8, cała 9 i 10, Czyli w zaokrągleniu 5+13+16 = 34 i do tego współczynnik x2 daje nam kolejne 68 dni roboczych.

Czyli bez nerwów czekam na wypłatę pod koniec roku 2022. Potem piszę do nich pismo gdzie moje pieniądze i ile ta zabawa może jeszcze trwać ?

Pozdrawiam wszystkich oczekujących beneficjentów programu Mój elektryk

Ps
Mój kalkulator chyba działa bo nawet osoby składające wnioski pod koniec zeszłego roku nie otrzymały jeszcze dotacji.

Arrczi

Fachowiec
Witam ponownie wszystkich cierpliwych, którzy połasili się na Państwową dotację
Moja walka trwa dalej. Mam już status wniosek rozpatrzony pozytywnie ( 5 tygodni temu ) i teraz czekam już tylko na wypłatę. Ale kiedy to będzie ?. Na forum jeszcze nikt się nie chwalił, że przeszedł tą zabawę do końca. Miałem od stycznia do teraz 3 x poprawki. Współczuje tym co są dopiero są na etapie weryfikacji wniosku. Oni ( ci co ten program wymyślili sami dla siebie żeby mieli pracę ) chyba czekają na inflację 50 % bo wtedy ta dopłata będzie już gó... warta. NIECH ŻYJE PAŃSTWO SOCJALISTYCZNE gdzie urzędnik decyduje o naszym życiu i dobrobycie.

Ktoś tam wcześniej pytał jak ta dotację rozliczyć w przypadku amortyzacji na firmę. Na razie amortyzujesz od kwoty za którą kupiłeś samochód jak za parę lat dostaniesz dopłatę to musisz zmienić wartość początkową tego środka trwałego o wartość dotacji. Życzę powodzenia w obliczeniach jak nie masz księgowego i próbujesz sam to ogarnąć. Do tego czasu jeszcze parę razy zmienią reguły w nowym nowym nowym ładzie i to już chyba wtedy będą umieli tylko ogarnąć profesorowie ekonomii no i oczywiście politycy. Pamiętajcie, że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności karnoskarbowej. Tylko że tę regułę wprowadzili w Rzymie gdzie prawo nie zmieniało się przez kilkaset lat i było proste, zrozumiałe dla obywateli.
Czyli można poprawiać wniosek więcej niż raz?.
W sprawie podatków i wątpliwości można poprosić o indywidualną interpretację. Wg mnie wartość początkowa to z faktury. Dotacja nie ma wpływu i nie powinna jej obniżać.

Cav

Pionier e-mobilności
amortyzujesz od kwoty za którą kupiłeś samochód jak za parę lat dostaniesz dopłatę to musisz zmienić wartość początkową tego środka trwałego o wartość dotacji.
Kto tak powiedział?
Jakaś podstawa prawna tego twierdzenia?

PiotrS

Posiadacz elektryka
Jak ktoś prowadzi firmę, to podpis kwalifikowany się przydaje. Ja już skorzystałem kilka razy.
Także nie ma co psioczyć za bardzo na ten wymóg.

Arrczi

Fachowiec
Kto tak powiedział?
Jakaś podstawa prawna tego twierdzenia?
Środek trwały wprowadzasz w momencie zakupu z faktury. Nie czekasz pół roku bo może dostaniesz jakąś dotację. A jak leasing bierzesz to też masz niższą wartość środka trwałego, przecież też będzie -27000 zł.

Cav

Pionier e-mobilności
Środek trwały wprowadzasz w momencie zakupu z faktury. Nie czekasz pół roku bo może dostaniesz jakąś dotację.
Pytanie dotyczyło konieczności zmiany wartości początkowej.
Nie ma takowej - ta dotacja jest wolna od opodatkowania, więc nie wpływa w żaden sposób na środek trwały i jego wartość
A jak leasing bierzesz
Nie ten wątek i nie na temat.