Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Hainer

Zadomawiam się
Też sobie radziłem i radziłbym sobie dalej, ale już miałem sytuację, gdzie podpisywałem dużo dokumentów do KRS i korzystałem z podpisu kwalifikowanego, bo to jest sporo łatwiejsze niż podpisywanie przez ePUAP.

Poza tym dokumenty podpisywane podpisem kwalifikowanym wysyłasz mailem, a nie kurierem. Jest taniej.

Akurat to podatek nie jest, bo zarabiają na tym firmy, mniej Państwo.
Da się bez niego żyć, ale w moim przypadku, przydaje się. Raczej przedłużę na kolejne lata.
Masz rację. W twoim przypadku ta forma podpisywania jest tańsza i wygodniejsza ale dla mnie był to kolejny wydatek jaki musiałem ponieść, żeby dostać kiedyś w nieokreślonej przyszłości tę dotacje.

Cav

Pionier e-mobilności
Wystarczy parę minut żeby znaleźć w internecie informacje na ten temat
Powiem tak - jeśli jest jak piszesz, to jest to kolejny kant, bo jednak obniża koszty które można odpisać, więc de facto cała dotacja jest w pełni opodatkowana.
Tyle że rozłożone jest to w czasie.

Więc rządzący znowu kłamali o jej zwolnieniu od podatku.

Ma ktoś dostęp do gofina:?

Cav

Pionier e-mobilności
Cyt:
"otrzymanie dotacji nie wpływa na wartość początkową środka trwałego. Przy jego zakupie wartością początkową jest cena nabycia (art. 16g ust. 1 pkt 1 u.p.d.o.p.). Uważa się za nią - stosownie do art. 16g ust. 3 u.p.d.o.p. - kwotę należną zbywcy, powiększoną o koszty związane z zakupem naliczone do dnia przekazania środka trwałego do używania. W szczególności chodzi tu m.in. o koszty transportu, załadunku i wyładunku, ubezpieczenia w drodze, montażu, opłat notarialnych, skarbowych i innych, odsetek, prowizji.

Przyjmuje się, że jeżeli dotacja wpływa na rachunek bankowy po przyjęciu środka trwałego do używania i rozpoczęciu jego amortyzacji, to w momencie faktycznego otrzymania dotacji podatnik powinien dokonać odpowiedniej korekty kosztów powstałych z tytułu odpisów amortyzacyjnych."

Czyli miałeś rację co do meritum (podatek od dotacji de facto trzeba zapłacić, bo odpisy amortyzacyjne się zmniejszą), ale nie miałeś racji co do sposobu realizacji tej operacji.
Wartość początkowa się nie zmienia, za to zmniejsza się proporcjonalnie amortyzacja.
Księgowo również to tak będzie wyglądało, bo przechodzi przez inne konta (rozliczeń międzyokresowych przychodów).

Tak czy tak - to była cenna informacja.
Bo w przypadku firm, to de facto dotacja to nie to 27 tys, tylko:
27 tys - podatek dochodowy od 27 tys.

Jeśli odjąć od tego inflację, to już w ogóle sumy rzekomej dotacji podawane rok temu, realnie spadają o minimum 1/3.

Last edited:

Hainer

Zadomawiam się
Cyt:
"otrzymanie dotacji nie wpływa na wartość początkową środka trwałego. Przy jego zakupie wartością początkową jest cena nabycia (art. 16g ust. 1 pkt 1 u.p.d.o.p.). Uważa się za nią - stosownie do art. 16g ust. 3 u.p.d.o.p. - kwotę należną zbywcy, powiększoną o koszty związane z zakupem naliczone do dnia przekazania środka trwałego do używania. W szczególności chodzi tu m.in. o koszty transportu, załadunku i wyładunku, ubezpieczenia w drodze, montażu, opłat notarialnych, skarbowych i innych, odsetek, prowizji.

Przyjmuje się, że jeżeli dotacja wpływa na rachunek bankowy po przyjęciu środka trwałego do używania i rozpoczęciu jego amortyzacji, to w momencie faktycznego otrzymania dotacji podatnik powinien dokonać odpowiedniej korekty kosztów powstałych z tytułu odpisów amortyzacyjnych."

Czyli miałeś rację co do meritum (podatek od dotacji de facto trzeba zapłacić, bo odpisy amortyzacyjne się zmniejszą), ale nie miałeś racji co do sposobu realizacji tej operacji.
Wartość początkowa się nie zmienia, za to zmniejsza się proporcjonalnie amortyzacja.
Księgowo również to tak będzie wyglądało, bo przechodzi przez inne konta (rozliczeń międzyokresowych przychodów).

Tak czy tak - to była cenna informacja.
Bo w przypadku firm, to de facto dotacja to nie to 27 tys, tylko:
27 tys - podatek dochodowy od 27 tys.

Jeśli odjąć od tego inflację, to już w ogóle sumy rzekomej dotacji podawane rok temu, realnie spadają o minimum 1/3.
Jeżeli wprowadziliście do amortyzacji zakupiony samochód a jako wartość początkową cenę z faktury to po otrzymaniu kiedyś tam w przyszłości dotacji będziecie musieli skorygować jego wartość początkową o kwotę dotacji i dokonać korekty odpisów amortyzacyjnych dokonanych wcześniej do momentu otrzymania dotacji. Można tak zrobić ale komplikuje to Księgowość jak ktoś sam prowadzi, do tego trzeba umieć to obliczyć i mieć pismo dokument wyjaśniające czemu zrobiliście korektę. Jak taka korekta przeskoczy na następny rok to wtedy w ogóle się wam skomplikuje życie bo będziecie jeszcze musieli skorygować zeznania roczne PIT bo odpisy amortyzacyjne mają wpływ na wasze podatki wykazywane w rozliczeniach za dany rok. Dlatego prościej jest zakładając z góry, że kiedyś w końcu dostaniemy tą dotację od razu odliczyć jej wysokość od ceny z faktury. Odpisy amortyzacyjne będą wtedy od razu w odpowiedniej wysokości i nie trzeba będzie robić korekty.
Taka jest moja interpretacja. Proszę jej nie przyjmować jako obowiązującej i się na nią nie powoływać bo żyjemy w Państwie Polska gdzie co miasto i inny US to mamy inną interpretację przepisów.
Proszę mnie też nie oskarżać o wprowadzanie ludzi na forum w błąd bo jak podaje tu jakieś informacje jak ktoś pyta to raczej wcześniej gdzieś coś na ten temat czytałem inaczej bym się nie wypowiadał.

Cav

Pionier e-mobilności
Jeżeli wprowadziliście do amortyzacji zakupiony samochód a jako wartość początkową cenę z faktury to po otrzymaniu kiedyś tam w przyszłości dotacji będziecie musieli skorygować jego wartość początkową o kwotę dotacji
Nie czytasz?
Bo już Ci skarbówka napisała, że to nie w ten sposób się robi.
Było cytowane.
i dokonać korekty odpisów amortyzacyjnych dokonanych wcześniej do momentu otrzymania dotacji.
I to się niestety zgadza.
Można tak zrobić ale komplikuje to Księgowość
Ja mam pełną, więc mi nie robi.
Sam jej nie poprowadzę.
jak ktoś sam prowadzi, do tego trzeba umieć to obliczyć i mieć pismo dokument wyjaśniające czemu zrobiliście korektę. Jak taka korekta przeskoczy na następny rok to wtedy w ogóle się wam skomplikuje życie

Następny w sensie poprzedni?
No to nie ma obowiązku takich korekt - masz to w tej decyzji napisane.
Wrzucasz całość na dzień otrzymania dotacji, nie ruszasz poprzednich okresów.

A że na lata następne pójdą już niższe odpisy, to jasne.
bo będziecie jeszcze musieli skorygować zeznania roczne PIT bo odpisy amortyzacyjne mają wpływ na wasze podatki wykazywane w rozliczeniach za dany rok. Dlatego prościej jest zakładając z góry, że kiedyś w końcu dostaniemy tą dotację od razu odliczyć jej wysokość od ceny z faktury.
Nie bardzo wolno, bez pokrycia w papierach.

Cav

Pionier e-mobilności
Ponoć umowy w naszej ścieżce będą wysyłane najwcześniej pod koniec września.
Info telefoniczne z funduszu.

Hainer

Zadomawiam się
Ponieważ dalej nic się nie dzieje z naszymi wnioskami może wystąpić o przewlekłość postępowania czy bezczynność i domagać się jakiegoś odszkodowania. Przecież to jest nienormalna sytuacja, że od tylu miesięcy wnioski nie są rozpatrzone i nikt za to nie odpowiada. Inflacja 20% a oni nas biorą na przetrzymanie.

Hainer

Zadomawiam się
Witam
Informacja telefoniczna z funduszu z dnia 29.09.2022r. Cytuję: "Wnioski nie są aktualnie rozpatrywane ponieważ NFOŚiGW ma problemy techniczne z oprogramowaniem dostarczonym przez firmę zewnętrzną do obsługi programu Mój Elektryk. Nie wiadomo kiedy usterka zostanie usunięta i obsługa beneficjentów zostanie wznowiona."
Czyli teraz to już w ogóle wszystko stanęło i mają nas w d....e.
Wniosek złożyłem 13 stycznia, ostatnie info z 28 lipca o pozytywnej ocenie formalnej i na tym koniec.
Pani uprzejmie poinformowała, że nie ma żadnych informacji kiedy coś się ruszy a zażalenia i skargi można składać pisemnie pocztą na adres: NFOŚiGW w Warszawie lub na [email protected]
Czy ktoś tu na forum jest prawnikiem i ma jakiś pomysł co z tym robić ?
Może jakieś media powiadomić, że ten program to czysta fikcja.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Podobno do końca października problem ma być rozwiązany. Obecnie z tego co wiem tylko leasing ma szybszą i łatwiejszą drogę do uzyskania dofinansowania. Auta płacone "gotówką" i zgłaszane prywatnie/na firmę do końca października stoją w kolejce.