Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

acc

Zadomawiam się
Fundusz miał chyba dziś przelewów. Do mnie też w końcu dotarło - po prawie 10 miesiącach od złożenia wniosku i 2.5m-ca po podpisaniu umowy. Także potwierdzam że podpisanie podpisem jednorazowym działa, ale jako że jest to niestandardowa procedura to wypłata może trwać dłużej. Ja umowę podpisałem 28 kwietnia, na infolinii słyszałem że 18 maja była już skierowana do wypłaty i od tego czasu coś utknęło. Tydzień temu dzwoniłem na infolinię to moją umowę popchnęli dalej i jak widać tydzień starczył na zrobienie przelewu.

piotrekws

Nowy na Forum
Paranoja, dzisiaj odebrałem zestaw do podpisu, oczywiście podpisanie przez GWD niemożliwe, ponieważ umowa, którą otrzymałem była podpisana poprzez 2 osoby w NFOŚiGW, a certyfikat jednej z nich był ważny zaledwie kilka dni do 11 lipca i tak to GWD wyrzuca błąd...

Maruda

Zadomawiam się
Szybkie pytanko. Dostałem uszczegółowienie umowy, czy na tym etapie mam załatwiać cesję bo nic o niej teraz nie piszą? Czy dopiero przy podpisaniu umowy dostarczam polisę z cesją?

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Szybkie pytanko. Dostałem uszczegółowienie umowy, czy na tym etapie mam załatwiać cesję bo nic o niej teraz nie piszą? Czy dopiero przy podpisaniu umowy dostarczam polisę z cesją?
W sumie powinieneś "uszczegółowić" to o co Ciebie poprosili, u mnie prosili o nową polisę wraz z cesją, bo stara się już skończyła.
Ja bym zapewne na Twoim miejscu dołączył od razu także polisę z cesją.

Piernik

Posiadacz elektryka
Właśnie dostałem umowę do podpisu po 8,5 miesiącach od złożenia wniosku.
We wtorek zamówiłem fizycznego Szafira z obiorem osobistym w ich oddziale bo mam niedaleko.
Ale widać nie idzie im za szybo bo wczoraj dostałem maila że mam czekać za info kiedy będzie do obioru.

Ale mam jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Zamawiając podpis wpisałem dwa imienia tak jak mam w dowodzie.
Chociaż wiadomo na codzień pisemnie podpisuje się jednym.
Dobrze zrobiłem z tymi dwoma imionami przy podpisie elektronicznym czy źle ?
Miał ktoś może doświadczenia w tym zakresie ?

piotrekws

Nowy na Forum
Właśnie dostałem umowę do podpisu po 8,5 miesiącach od złożenia wniosku.
We wtorek zamówiłem fizycznego Szafira z obiorem osobistym w ich oddziale bo mam niedaleko.
Ale widać nie idzie im za szybo bo wczoraj dostałem maila że mam czekać za info kiedy będzie do obioru.

Ale mam jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Zamawiając podpis wpisałem dwa imienia tak jak mam w dowodzie.
Chociaż wiadomo na codzień pisemnie podpisuje się jednym.
Dobrze zrobiłem z tymi dwoma imionami przy podpisie elektronicznym czy źle ?
Miał ktoś może doświadczenia w tym zakresie ?
Ja też wpisałem dwa imiona, tak jak w dowodzie, chyba nawet tak przy formularzu zamówienia było wymagane. Na podpisach umowy, które były złożone w funduszu też widnieją 2 imiona

Piernik

Posiadacz elektryka
Mam już tego Szafira.
Czy komuś udało się to podpisać z Maca ?
Ja mam komunikat "Uruchamianie hosta w toku..."
I nic się więcej nie dzieje.

Piernik

Posiadacz elektryka
Wybrałem tego Szafira bo niby polecany do podpisu tej dotacji.
PDFy już podpisy ogarniam.

Ale GWD to inna sprawa ;(
Już jestem bliżej, bo próbowałem na Safari a teraz na Chrome.
Jakieś javy musiałem wgrywać i rozszerzenia. Coś tam się odpaliło to jest Szafir SDK - komponent do składania i weryfikacji podpisów.
Ale podpisać się nie da ;( nie wiem czy przez to ale certyfikatów na dole nie widzi.
Masakra jakaś kolejna.

Last edited:

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Już jestem bliżej, bo próbowałem na Safari a teraz na Chrome.
Jakieś javy musiałem wgrywać i rozszerzenia. Coś tam się odpaliło ale certyfikatów nie widzi.
Masakra jakaś kolejna.
Ja też pierwszy raz próbowałem podpisać przed północą (krótko po zakupie), i też mi nie chciał pobrać certyfikatów/karty wirtualnej, następnego dnia przed południem już mi zadziałało i uruchomiło kartę wirtualną, nie działał jednak GWD, on zaczął działać po południu ;).

Maruda

Zadomawiam się
W sumie powinieneś "uszczegółowić" to o co Ciebie poprosili, u mnie prosili o nową polisę wraz z cesją, bo stara się już skończyła.
Ja bym zapewne na Twoim miejscu dołączył od razu także polisę z cesją.
Wywaliło mi załącznik 4 przy wysyłce ten od RODO bo tylko to chcieli ale się nie zapisał... czekam na zwrot do ponownego uszczegółowienia i wtedy dodam też cesję bo już mi dosłali z PZU... Wiedziałem że 13tego coś musi się zwalić ;-)

Aktualizacja: Dzisiaj 18.07 o 7:30 przyjęli wniosek (wybrakowany) do weryfikacji o 7:34 informacja o potrzebie ponownego uszczegółowienia i info o braku załącznika nr 4. Wysłałem tym razem ok załącznik nr 4 i dodatkowo polisę z cesją. pozostaje czekać na umowę i już się boję bo widzę że na macu podpisywanie kiepsko idzie... no nic najwyżej zapodam jednorazowym jak będzie jeszcze taka możliwość.

Last edited:

ryba

Zadomawiam się
Pytanko: Podpisałem (szafir - aplikacja -wtyczka na stronie) wysłałem przez GWD - info że podpis poprawnie zweryfikowany, Że przyjęto w funduszu.. i tu pytanie w rubryce numer w funduszu pusto , status nie sugeruje czy już wszystko czy też może jeszcze coś chcą ? (podczas uzupełnienia dodałem jeszcze raz skan z cesją etc..) . Czy status powinien sie zmienić na coś w stylu zatwierdzone / do wypłaty? U Was tak wisiało?

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Pytanko: Podpisałem (szafir - aplikacja -wtyczka na stronie) wysłałem przez GWD - info że podpis poprawnie zweryfikowany, Że przyjęto w funduszu.. i tu pytanie w rubryce numer w funduszu pusto , status nie sugeruje czy już wszystko czy też może jeszcze coś chcą ? (podczas uzupełnienia dodałem jeszcze raz skan z cesją etc..) . Czy status powinien sie zmienić na coś w stylu zatwierdzone / do wypłaty? U Was tak wisiało?
To chyba tak już będzie wyglądać, u mnie nic się nie zmieniło od czasu podpisania.
Zrzut ekranu 2023-07-18 152701.png

Jaro_bwo

Zadomawiam się
Wiem że nie pytałeś o leasingi ale informacyjnie:
Akceptacja wniosku bite 30 dni
Przygotowanie umowy 1.5 tyg
Także jako tako w porównaniu do prywatnych wniosków

Makrys

Zadomawiam się
Mam takie szybkie pytanko do znawców tematu, Czy też będę musiał dokumenty podpisać "podpisem kwalifikowanym", jak mam profil zaufany? ( zakup prywatny za gotówkę )

Maruda

Zadomawiam się
Mam takie szybkie pytanko do znawców tematu, Czy też będę musiał dokumenty podpisać "podpisem kwalifikowanym", jak mam profil zaufany? ( zakup prywatny za gotówkę )
Jeśli nie kupiłeś na firmę a jako osoba prywatna to składasz wniosek dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej - to jest inna ścieżka i wszystko, wniosek oraz umowę podpisujesz profilem zaufanym. Tylko wnioski firmowe i JDG potem wymagają aby samą już umowę podpisać podpisem kwalifikowanym mimo że wniosek podpisany był profilem zaufanym. To jest głupie ale wynika z tego że JDG zostały wrzucone w ścieżkę firm które mają osobowość prawną (Spółki z o.o. oraz Są. itp.) i na dodatek trwa to dużo dłużej niż w przypadku ścieżki dla osób fizycznych bez działalności oraz ścieżki dla banków...

andrzejkla

Zadomawiam się
Podpisujesz profilem zaufanym tylko wniosek.
Umowy już nie podpisujesz.