Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

LukMC

Nowy na Forum
Czy ktoś ma spółkę z o.o. która jest jednostką mikro i składa sprawozdania uproszczone(zakładka 1 we wniosku, punkt 5 "forma sprawozdań finansowych"?
Pytam bo złożyłem wniosek i dostałem zwrot do uzupełnienia, że skoro jestem sp. z o.o. to muszę na pierwszej zakładce zmienić na sprawozdania pełne, i uzupełnić zakładkę nr 5, która ma pełno informacji związanych z pełnymi sprawozdaniami których moja księgowość od lat nie robi.
Czy ktoś miał podobną sytuację?

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
No właśnie przed chwilą przesłałem podpisaną w GWD umowę, Tak więc zobaczymy jak długo jeszcze będę czekał na kasę, czas start 04.07.2023 14:29 ;)
Tak więc "Nadejszła wiekopomna chwila", więc mogę Wam oznajmić, że dzisiaj w popołudniowej sesji, otrzymałem przelew z NFOŚiGW. A więc na przelew czekałem dokładnie miesiąc, a od momentu złożenia wniosku 1.6.2022 roku, do wypłaty dofinansowania całość zajęła 14 miesięcy.

Maruda

Zadomawiam się
Tak więc "Nadejszła wiekopomna chwila", więc mogę Wam oznajmić, że dzisiaj w popołudniowej sesji, otrzymałem przelew z NFOŚiGW. A więc na przelew czekałem dokładnie miesiąc, a od momentu złożenia wniosku 1.6.2022 roku, do wypłaty dofinansowania całość zajęła 14 miesięcy.
Gratulacje! A po jakim czasie od uszczegułowienia dostałeś umowę do podpisu?

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Gratulacje! A po jakim czasie od uszczegułowienia dostałeś umowę do podpisu?
W sumie jest cała moja historia w tym wątku, na bieżąco wszystkie postępy opisywane. W skrócie 5.06.2023 uszczegółowienie, 3.07.2023 umowa do podpisu.

piotrekws

Nowy na Forum
Ja po podpisaniu też dostałem, ale weksel i deklarację wekslową do podpisu...

acc

Zadomawiam się
A w umowie miałeś weksel? Ja na wniosku zaznaczałem, ale potem oni sami odznaczyli i w umowie nie miałem weksla jako zabezpieczenie, tylko i wyłącznie polisę.

piotrekws

Nowy na Forum
A w umowie miałeś weksel? Ja na wniosku zaznaczałem, ale potem oni sami odznaczyli i w umowie nie miałem weksla jako zabezpieczenie, tylko i wyłącznie polisę.
Nie zaznaczyłem na początku, i to był jedyny brak do uzupełnienia na samym początku tej przygody. Po podpisaniu umowy wysłałem jeszcze raz cesję ubezpieczenia na maila, kolejny mail brzmiał tak: "
W celu wypłaty środków konieczne jest ustanowienie zabezpieczeń.

Zgodnie z zapisami umowy są to:

- Weksel własny in blanco Beneficjenta z klauzulą "bez protestu" wraz z deklaracją wekslową wystawcy weksla

- Cesja praw do ubezpieczenia AC przedmiotowego pojazdu (zostałą wysłana)"

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Nie zaznaczyłem na początku, i to był jedyny brak do uzupełnienia na samym początku tej przygody. Po podpisaniu umowy wysłałem jeszcze raz cesję ubezpieczenia na maila, kolejny mail brzmiał tak: "
W celu wypłaty środków konieczne jest ustanowienie zabezpieczeń.

Zgodnie z zapisami umowy są to:

- Weksel własny in blanco Beneficjenta z klauzulą "bez protestu" wraz z deklaracją wekslową wystawcy weksla

- Cesja praw do ubezpieczenia AC przedmiotowego pojazdu (zostałą wysłana)"
Jak składałem wniosek w czerwcu 2022 roku, to dzwoniłem wcześniej na infolinię i Pani mi odpowiedziała, że nie potrzeba, wystarczy cesja z polisy AC, a potem chyba to było w sierpniu jak przesłali mi do uzupełnienia, to już nagle chcieli: weksel, deklarację wekslową i zgodę współmałżonka na przyjęcie dotacji. Poszukałem więc jakieś wzory z Internetu, coś tam poprzerabiałem (aby były pod nich) wydrukowałem, podpisałem długopisem, zeskanowałem i te skany dołączyłem. Nigdy więcej w temacie weksla już nic nie wspomnieli.
W sumie za jakiś czas, ludzie znowu zaczęli pisać, że już weksla od nich nie chcą. Nie wiem ale może to zależy od konkretnej osoby która sprawdza ten właśnie wniosek ;). No wcale bym się nie zdziwił.

ryba

Zadomawiam się
Mam i Ja Przelew otrzymałem! (wpis o cesji na AC od początku potem powtórnie wysłąny przy uszczegółowieniu - mimo to w mailu dostałem nijako przypomnienie że trzeba ustanowić zabezpieczenie..). Naklejka na swoim miejscu. Bardzo dziękuję za rady i Pozdrawiam szanowne grono życząc powodzenia! i cierpliwości..

electricar

Zadomawiam się
Witam, bede brał PKO leasing na NIRO + 27k zwrotu. Ma ktoś styczność jak wyglada u nich zwrot srodków z "moj elektryk" ? bo BNP Paribas Kia daje auto i poźniej w sumie trzeba sie samemu starac o zwrot/wnioski + poprawki itp.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Witam, bede brał PKO leasing na NIRO + 27k zwrotu. Ma ktoś styczność jak wyglada u nich zwrot srodków z "moj elektryk" ? bo BNP Paribas Kia daje auto i poźniej w sumie trzeba sie samemu starac o zwrot/wnioski + poprawki itp.
No chyba nie w tym temacie zadałeś pytanie😉

PiotrW

Nowy na Forum
Cześć! Wypełniłem wniosek w programie "Mój elektryk" (zakup bez leasingu) i dla pewności skonsultowałem z Panią z NFOŚiGW. Wszystko wyglądało na gotowe, ale przed wysyłką należy jeszcze skorzystać z funkcji "Zapisz i sprawdź". Po wciśnięciu tgo przycisku pojawia się komunikat:
"Podczas sprawdzania poprawności wniosku znaleziono następujące problemy:

validation-error.png
Ten wniosek korzysta z nieaktualnej wersji Formularza Wniosku.

Czy ktoś zna rozwiązanie takiego problemu?

Pozdrawiam,
Piotr

piotrekws

Nowy na Forum
Cześć! Wypełniłem wniosek w programie "Mój elektryk" (zakup bez leasingu) i dla pewności skonsultowałem z Panią z NFOŚiGW. Wszystko wyglądało na gotowe, ale przed wysyłką należy jeszcze skorzystać z funkcji "Zapisz i sprawdź". Po wciśnięciu tgo przycisku pojawia się komunikat:

validation-error.png

Pozdrawiam,
Piotr
Bez aktualizacji nie wyślesz. I pytanie czy nie będzie trzeba ponownie czegoś wypełniać. W moim przypadku wszystkie tabelki dane finansowe były do ponownego uzupełnienia.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności

validation-error.png

Pozdrawiam,
Piotr
Z tego co pamiętam, to miałem podobnie. Wniosek utworzyłem 31.03.2022, zanim pozbierałem wszystkie wymagane dokumenty i informacje, to wyszło, że dwa miesiące go "wypełniałem". Niestety nie pamiętam już, czy robiłem to jakąś aktualizacją (tak mi się coś kojarzy), pamiętam też, że coś się w nim zmieniło i chyba faktycznie jak pisze @piotrekws musiałem tabelki wypełniać od nowa.

Maruda

Zadomawiam się
Ja dzisiaj podpisałem umowę w GWD. Powiem tak, mSzafir i Mac to nie jest dobry pomysł - ten programik do wirtualnej karty CloudSinger jest tylko na Windowsa 10/11. OK mam na Macu wirtualnego windowsa ale oczywiście ten program nie uruchamia się... Wszystko przez to że nie chciało się ruszyć dupska po wersje z czytnikiem na USB. Ta ilość wtyczek co potem samo GWD wymaga to też śmieszna sprawa bo dzisiaj chyba SpaceX łatwiej Starlinki wystrzeliło (8 minut od startu do lądowania bustera) niż mi ten program i potem wtyczki Chrom na zapomnianym lapciu z Windowsem zainstalował... Dobrze że miałem bo już bym musiał żonę prosić aby służbowego mi dała...). W mailu chyba standardowa formułka o przesłaniu polisy z cesją (a już przy uszczegółowieniu dawałem) ale jak prosili wysłałem na maila. Teraz będę musiał chyba przez dwa lata JPK i DRA podpisywać tym podpisem jak już go zakupiłem... A może ktoś ma patent jak tę wirtualną kartę podpiąć do Maca?

Frunek

Fachowiec
Dostałem przedwczoraj maila:

W systemie GWD oczekuje na Państwa podpis umowa, prosimy o jej podpis w systemie GWD zgodnie z otrzymanym dniu 02.08.2023 mailem systemowym.

Na mailu (w spamie też) nic nie mam. Czy w systemie GWD jest jakaś "skrzynka odbiorcza"? Nie mogę znaleźć.

Maruda

Zadomawiam się
Dostałem przedwczoraj maila:

Na mailu (w spamie też) nic nie mam. Czy w systemie GWD jest jakaś "skrzynka odbiorcza"? Nie mogę znaleźć.
To info przychodzi na maila... widać coś mail nie doszedł. Zaloguj się do systemu i tam będzie umowa do podpisu, Tam też można ją ściągnąć jeśli będziesz podpisywał podpisem jednorazowym... Generalnie dostałem rano maila aby podpisać umowę w systemie z instrukcją a po kilku godzinach przyszedł drugi mail z info o umownie i gdzie jest wersja do ściągnięcia (ten drugi przyszedł mimo że już wcześniej ją podpisałem w systemie i wysłałem polisę wg instrukcji na maila).

Kiedy składałeś wniosek jeśli można wiedzieć?

Frunek

Fachowiec
Kiedy składałeś wniosek jeśli można wiedzieć?
3 kwietnia 2023.

Do tych którzy podpisywali mSzafirem jednorazowym: w jaki sposób odsyłaliście podpisany PDF, i czy dołączaliście załączniki? Jak pisałem wyżej, "mail systemowy" do mnie nie doszedł. Czy Fundusz ma skrzynkę odbiorczą w ePUAP, czy słać na maila [email protected]? Do tego dołączyć cesję i klauzulę o ochronie danych?