Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

maro

Nowy na Forum
A te naklejki to od nich czy samemu trzeba zorganizować?
samemu trzeba sobie kupić. Naklejka musi spełniać wytyczne i być przyklejona w odpowienim miejscu. Można kupić na alle....
Ja kupiłem przezroczystą, prawie jej nie widać. Pewnie na białym tle byłaby bardzie wskazana

Arrczi

Fachowiec
U mnie drgnęło, zaraz będzie rok.
Składaliście może zawiadomienie do zakładu ubezpieczeń o cesji praw do ubezpieczenia?.
Nie mogę tego wydrukować, trzeba to wypełnić i załączyć do umowy przed podpisem jak rozumiem. Tak. Polisa z cesją nie wystarczy?.

KrzysztofFly

Moderator
Zadzwoniłem dzisiaj na infolinię funduszu, dowiedziałem się jedynie tyle, że mój wniosek ma status zaakceptowany i oczekuje na sprawdzenie przez koordynatora. Na moje pytanie kiedy to nastąpi, niestety nie potrafili mi udzielić odpowiedzi.
Ktoś tam wcześniej wspominał o skardze którą składał do ministerstwa, ma ktoś może wzór takiej skargi i dokąd ja wysłać? Może też prześlę.

Arrczi

Fachowiec
Zadzwoniłem dzisiaj na infolinię funduszu, dowiedziałem się jedynie tyle, że mój wniosek ma status zaakceptowany i oczekuje na sprawdzenie przez koordynatora. Na moje pytanie kiedy to nastąpi, niestety nie potrafili mi udzielić odpowiedzi.
Ktoś tam wcześniej wspominał o skardze którą składał do ministerstwa, ma ktoś może wzór takiej skargi i dokąd ja wysłać? Może też prześlę.
Ja pisałem ponaglenie od serca własnymi słowami. Terminów z KPA nie ma to im to lotto. Wolałem nie zaogniać. Ktoś pisał skargę to otrzymał termin rozpatrzenia odległy. Wcześniej chyba kasę z funduszu dostał niż odpowiedź na skargę.

KrzysztofFly

Moderator
Ja pisałem ponaglenie od serca własnymi słowami. Terminów z KPA nie ma to im to lotto. Wolałem nie zaogniać. Ktoś pisał skargę to otrzymał termin rozpatrzenia odległy. Wcześniej chyba kasę z funduszu dostał niż odpowiedź na skargę.
Pisałeś do funduszu czy ministerstwa? Na jaki jesteś etapie? Bo chyba składałeś wniosek w podobnym czasie? (ja 1.06.2022, poprawiony składałem 16.08.2022, cesję z polisy miałem od razu)

Arrczi

Fachowiec
Pisałeś do funduszu czy ministerstwa? Na jaki jesteś etapie? Bo chyba składałeś wniosek w podobnym czasie? (ja 1.06.2022, poprawiony składałem 16.08.2022, cesję z polisy miałem od razu)
EPUAP elektronicznie na ministerstwo środowiska,
Ja dostałem wzór umowy do sprawdzenia, uzupełnić i wysłać RODO oraz cesję.
Zapisałem bez podpisu i czekam.

Piernik

Posiadacz elektryka
cesję z polisy miałem od razu
Nie wiem czy nie jest to ryzykowne. Bo w razie szkody z AC NFOŚ by musiał dać zgodę na wypłatę odszkodowania a cholera wie czy by dał skoro nie jest związany umową. Generalnie aż strach pomyśleć jak im będzie szło to wydawanie zgód przy szkodach widząc ich stopień organizacji.

KrzysztofFly

Moderator
Nie wiem czy nie jest to ryzykowne. Bo w razie szkody z AC NFOŚ by musiał dać zgodę na wypłatę odszkodowania a cholera wie czy by dał skoro nie jest związany umową. Generalnie aż strach pomyśleć jak im będzie szło to wydawanie zgód przy szkodach widząc ich stopień organizacji.
Kupując i ubezpieczając samochód, nie miałem świadomości, że oni mają taki "długi ogon". Wybierając samochód byłem w różnych salonach, różnych marek i nigdzie nie mieli doświadczenia z tą opcją dofinansowania, natomiast w przypadku leasingu wiedzieli, że trwa to około jednego do trzech miesięcy. W sumie mam już kolejną polisę, na kolejny rok i także mam już wpisaną cesję.

Gurumotive

Fachowiec
Ja od 2021 roku w polisie AC z PZU mam wpisaną cesję na na NFOSIGW, ale nie mam z NFOSIGW podpisanej umowy.
W tym czasie likwidowałem dwie szkody z AC. Raz PZU wypłaciło i chyba nawet nie kontaktowało się z NF...
A przy drugiej szkodzie likwidowanej zaraz po tej pierwszej, PZU odmówiło wypłaty kasy, bo NFOSIGW nie daje zgody na likwidację, bo nie mam z nimi umowy XD

Musiałem wykreślić NFOSIGW z AC, i wypłacili bodyszopowi szkodę w ten sam dzień. Odebrałem takie wrażenie, że komunikacja państwowego NFOSIGW z praństwowym PZU idzie dość sprawnie.

Nie widzę żadnego ryzyka dla ubezpieczającego, z tytułu samej cesji na Fundusz, szczególnie w sytuacji, kiedy auto jest kupione za kesz.

Tylko pytanie jak PZU będzie wypłacać świadczenia, w przypadku szkody całkowitej, dla kierowców bez utrzymanej sumy ubezpieczenia na polisie? Wycena takiej dwuletniej trójki, wyniesiona ze średnich cen dwulatków na otomoto, będzie mega krzywdząca dla ubezpieczonego, bo na Otomoto stoją same auta z USA za 140k.. Polecam kupić GAP u mnie: https://gurumotive.com/blog/ubezpieczenie-gap-kalkulator-leasing/

I pytanie ile mi PZU wyliczy składki, po dwóch szkodach w jeden rok.. Nie wiem, czy nie będę musiał auta zmienić w grudniu, jak składka OC na Teslę wyjdzie w PZU np. 20k... a w innych towarzystwach raczej nie taniej niż w PZU. :D

Nigdy nie miałem takiego stresu, bo u dealerów składka jest liczona procentowo od wartości pojazdu, bez względu na historię szkodowości klienta.. Generalnie po przesiadce ze Skody/ BMW do Tesli, pierwszy raz spotkałem się z obsługą w Ząbkach, likwidacją szkody bezpośrednio z PZU a nie przez dealera, oraz z NFOSIGW :D Przygoda...