Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

ryba

Zadomawiam się
Ja zakupiłem kwalifikowany mSzafir. Po podpisaniu czekałem ok 3 tygodni na kasę.
A podpis użyłem jeszcze 2 razy do innych czynności, co ma się marnować 😉
Też się skłaniam ku takiej drodze i tu pytanie... jako że czekam około 8 miesięcy a całość się ciągnie.... to nie chcę 'zawczasu' wyrabiać podpisu coby tego roku nie brakło :) i tu pytanie ile czasu od zakupu mSzafir-a do momentu jego aktywacji (możliwości podpisu) mija? tzn rozumiem że skoro da się aktywować profilem zaufanym to jest to szybka droga a nie np kurier z umowami , czekanie na weryfikacje etc...

Jusand

Posiadacz elektryka
Też się skłaniam ku takiej drodze i tu pytanie... jako że czekam około 8 miesięcy a całość się ciągnie.... to nie chcę 'zawczasu' wyrabiać podpisu coby tego roku nie brakło :) i tu pytanie ile czasu od zakupu mSzafir-a do momentu jego aktywacji (możliwości podpisu) mija? tzn rozumiem że skoro da się aktywować profilem zaufanym to jest to szybka droga a nie np kurier z umowami , czekanie na weryfikacje etc...
Praktycznie od ręki, dlatego wybrałem mobilny, żeby nie czekać papiery. Trzeba tylko ściągnąć aplikację na telefon mSzafir.

Jot.

Nowy na Forum
Umowa podpisana (uff...), ledwie 13 miesięcy od złożenia wniosku... Czekamy na wypłatę, już dwa tygodnie zresztą... I nastał czas na naklejki... Jak długo trzeba jeździć z naklejką? Czy dobrze rozumiem, że naklejka i cesja AC obowiązuje przez dwa lata od zakupu auta, a nie od podpisania umowy???

ryba

Zadomawiam się
Umowa podpisana (uff...), ledwie 13 miesięcy od złożenia wniosku... Czekamy na wypłatę, już dwa tygodnie zresztą... I nastał czas na naklejki... Jak długo trzeba jeździć z naklejką? Czy dobrze rozumiem, że naklejka i cesja AC obowiązuje przez dwa lata od zakupu auta, a nie od podpisania umowy???
Tak zobowiązaliśmy się do 2 lat od zakupu (cesja / naklejka / NIE zbywanie pojazdu). Jednakże z tego co mi się wydaje naklejkę mamy obiwiązek nakleić po podpisaniu umowy. tzn My musimy miec naklejkę a fundusz musi w stosownym czasie wypłacić pieniądz.

Jot.

Nowy na Forum
Tak zobowiązaliśmy się do 2 lat od zakupu (cesja / naklejka / NIE zbywanie pojazdu). Jednakże z tego co mi się wydaje naklejkę mamy obiwiązek nakleić po podpisaniu umowy. tzn My musimy miec naklejkę a fundusz musi w stosownym czasie wypłacić pieniądz.
No właśnie. Czyli niezależnie od momentu podpisania umowy, cesja przez dwa lata od zakupu i naklejka od momentu podpisania umowy do końca dwóch lat od zakupu. Np. jeżeli umowa podpisana rok po zakupie, to naklejka tylko przez drugi rok od zakupu...?

ryba

Zadomawiam się
No właśnie. Czyli niezależnie od momentu podpisania umowy, cesja przez dwa lata od zakupu i naklejka od momentu podpisania umowy do końca dwóch lat od zakupu. Np. jeżeli umowa podpisana rok po zakupie, to naklejka tylko przez drugi rok od zakupu...?
Zgadza się.. akurat naklejka nie jest najgorsza dla mnie kluczowe - czas zbycia :) (na firmę mozna wziąć więcej niż jedno auto.. prywatnie tylko jedno dofinansowanie).

KrzysztofFly

Moderator
Praktycznie od ręki, dlatego wybrałem mobilny, żeby nie czekać papiery. Trzeba tylko ściągnąć aplikację na telefon mSzafir.
Potwierdzam, zakup i uruchomienie trwało pewnie z 5 minut. Ja kupiłem zestaw na 2 lata, bo w sumie był niewiele droższy. Kupiłem wczoraj wieczorem, próbowałem dzisiaj przed południem podpisać w GWD, jednak był problem z działaniem strony (sądząc po komunikatach na stronie logowania nie pierwszy i zapewne nie ostatni. Po 14-tej strona już działała i udało się zalogować i podpisać umowę.
O godzinie 14:47 dostałem także maila z tytułem "Umowy w programie Mój elektryk gotowa do pobrania", nie wiem czy ten mail ma jakiś związek z podpisaną chwilę wcześniej umową, czy po prostu był to kolejny mail standardowo wysyłany przez NFOSiGW.

daniel

Señor Meme Officer
Ja mam kolejne uzupełnienie, bo polisa musi mieć podbitą pieczątkę. Nie można wziąć pdf-a ze strony ubezpieczyciela.
Chyba jest UFG, gdzie mozna sprawdzić czy samochód jest ubezpieczony. Nie mogą sami tego sprawdzać? Byłoby szybciej.
Odrzuca mnie jak muszę znowu coś tam robić.. Wypełniania formularzy jakby ktoś budował elektrownię, a nie kupował samochód. Jak przy samochodzie jest tyle papierologii, to się nie dziwię, że przy ładowarkach też długo schodzi.

1688503611497.png

I jeszcze to jest nowe. Przy "Zapisz i sprawdź" podaje "Należy zaznaczyć wartość TAK", ale o ile umiem czytać i liczyć to 27 jest mniejsze niż 81.
1688504041891.png

tomek268

Zadomawiam się
Przyjęcie do wiadomości ustanowienia cesji praw z polisy ubezpieczeniowej na rzecz NFOŚiGW ubezpieczyciel może powierdzić poprzez:
- stosowną adnotację o cesji praw z polisy ubezpieczeniowej na rzecz NFOŚiGW na polisie ubezpieczeniowej,
- sporządzenie aneksu do zawartej polisy ubezpieczeniowej zawierający adnotację o cesji praw z polisy ubezpieczeniowej na rzecz NFOŚiGW na polisie ubezpieczeniowej,
- pismo ubezpieczyciela potwierdzające przyjęcie do wiadomości ustanowienie cesji praw z polisy ubezpieczeniowej na rzecz NFOŚiGW.
Wszystkie powyższe formy są akceptowane.

Ta część maila z umową jest taka sama dla każdego? Ubezpieczenie w PZU z wpisaną cesją, trzeba jeszcze coś dosłać?