Bez problemu zakupisz na znanym portalu alle..., wpisz w wyszukiwarkę "naklejka mój elektryk". Mają w różnych wersjach i kolorach.a skąd wziąć naklejkę? I czy ktos to w ogóle sprawdza?
No widać, że się rozpędzają2023/04/03 złożenie wniosku
2023/05/22 wezwanie do uzupełnienia
2023/05/26 oceniony pozytywnie
2023/06/05 uszczegółowienie warunków
2023/08/28 podpisana umowa (podpisałem PDFa jednorazowym mSzafirem)
2023/09/20 wypłata
Cały proces jest niepotrzebnie skomplikowany (i dłuższy) niż przez leasing. Szczególnie dziwna była kwestia podpisania umowy certyfikatem kwalifikowanym (nie ogarnąłem tych wtyczek na moim linuksie). Na szczęście fundusz przyjął mailem podpisany mSzafirem PDF — IMO powinni tę opcję sugerować jako domyślną, bo jest dużo łatwiejsza.
Dziękuję osobom w tym wątku za pomoc w przejściu przez ten proces w miarę bezboleśnie — jest tu sporo cennych rad.
Po prostu wpisujesz cesje z polisy AC na rzecz funduszu, najprościej u agenta który Ci ją wystawił. Następnie taką przedrukowaną polisę już z informacją o cesji, skanujesz i dołączasz w GWD. Nie wiem jaki minął okres od zakupu samochodu, jeśli to pierwszy rok, to po prostu w kolejnym roku również będziesz musiał wpisać cesję i przesłać im polisę AC na kolejny rok.Jestem na etapie uszczegółowienia, pytanie - czy cesja AC musi być na ich wzorze czy można dostarczyć swój? Pytam bo na formularzu jest data podpisania umowy z funduszem (jaka to jest data, skoro jeszcze tej umowy nie podpisaliśmy?) oraz chcą cesje na obecną umowę oraz `wraz z polisami wznawianymi` - tutaj przecież zabezpieczenie jest na 2 lata - data trwałości inwestycji. Czy mogę napisać że 2 lata to dwa lata od kupna pojazdu, czy 2 lata od daty podpisania dofinansowana?
Wg. mojej wiedzy (ale wiadomo że nie daję rękojmi na taką poradę) możesz dostarczyć potwierdzenie tej cesji już PO podpisaniu umowy. Konsekwencją jest to, że nie zrobią przelewu do momentu do kiedy nie dostarczysz tego potwierdzenia cesji.Jestem na etapie uszczegółowienia, pytanie - czy cesja AC musi być na ich wzorze czy można dostarczyć swój? Pytam bo na formularzu jest data podpisania umowy z funduszem (jaka to jest data, skoro jeszcze tej umowy nie podpisaliśmy?) oraz chcą cesje na obecną umowę oraz `wraz z polisami wznawianymi` - tutaj przecież zabezpieczenie jest na 2 lata - data trwałości inwestycji. Czy mogę napisać że 2 lata to dwa lata od kupna pojazdu, czy 2 lata od daty podpisania dofinansowana?
Tylko jaki ma to sens, kiedy przy uszczegółowieniu może i powinien ją dołączyć, no chyba, że chce przeciągnąć procedurę i moment wypłaty kasy o kolejne kilka miesięcyWg. mojej wiedzy (ale wiadomo że nie daję rękojmi na taką poradę) możesz dostarczyć potwierdzenie tej cesji już PO podpisaniu umowy. Konsekwencją jest to, że nie zrobią przelewu do momentu do kiedy nie dostarczysz tego potwierdzenia cesji.
Pewnie, tylko po co sobie komplikować życie. Zdecydowanie większa jest szansa, że na "dniach" będzie miał do podpisania umowę, w końcu uszczegółowienie to już ostatni etap przed podpisaniem umowy niż to, że będzie miał szkodę z polisy AC i będzie musiał mieć zgodę z funduszu na wypłatę odszkodowania, która jest prostą formalnością podobnie jak cesje z polisy na rzecz banku kredytującego czy tez firmy leasingowej. Ja u siebie, od razu po zakupie samochodu do polisy AC dodałem cesję na rzecz funduszu, a przy uszczegółowieniu dodawałem już polisę na kolejny rok, bo tyle minęło czasu. I powiem Ci, że kolejny raz, zrobiłbym dokładnie tak samo (cesja od razu przy zakupie polisy AC)Na etapie uszczegółowienia nie masz żadnej gwarancji w jakiej dacie będziesz mieć podpisaną umowę a cesja to cejsa... jak będziesz mieć szkodę, to uprawnionym będzie Funduszi bez jego zgody nie dostaniesz złotówki. Pewnie prawdopodobieństwo niewielkie, ale nie 0.