Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

dsc

Zadomawiam się
U mnie jest tak, że data faktury jest zgodna z datą pierwszego właściciela na portalu historiapojazdu.gov.pl. Data pierwszej rejestracji jest z kolei o jeden dzień później. Natomiast na samej fakturze jest też takie coś, jak data wydania towaru/wykonania usług. U mnie jest zgodna z datą faktury.

Nieco śmieszne jest to, że faktycznie mi auta nie wydano jeszcze przez kilka dni, bo kredytujący mnie bank nie mógł czegoś ogarnąć z przelewem, w międzyczasie był weekend... i dopiero jak dealer zaksięgował wpłatę banku, to fizycznie mi wydali samochód.
No ale pewnie musieli tak wpisać na fakturze, żebym mógł zarejestrować, albo po prostu taką mają praktykę. NFOŚiGW ani razu się u mnie tym nie zainteresował (w sumie to skąd mieli wiedzieć), w każdym razie na żadnym etapie nie było to zgłaszane jako problem. Może też po prostu dealer wpisał wszystko tak, żeby było dobrze, albo wyszło im "niechcący". Ja też bym nie wiedział, że może być tego jakaś sprawa, dopóki nie przeczytałem postów wyżej... :)

jarek S

Nowy na Forum
Miałem podobne zastrzeżenia.żna starać
Ad 1. Podpisał mi z pieczątką agent. Wystarczyło.
Ad 2, 3 To nic że CEPIK i CEIDG jest dla nich dostępny tak jak dla Ciebie, musisz to wydrukować, podpisać za zgodność, postawić pieczątkę firmy i wysłać skan.
I ja dostałem na to 14 dni, albo wniosek od nowa.
Potem minęło znowu 60 dni i jeszcze było coś do uzupełnienia, na co dostałem 5 dni, albo wniosek od nowa.
Mniej więcej po roku od wniosku doszedł przelew.
Za chwilę osiągnę wymagany przebieg 30kkm, wtedy trzeba zrobić mini przegląd i jakoś przesłać generatorem. Jeszcze nie wiem jak :)
mam pytanie można starać sie o dotacje na firmę jeśli mam zawieszoną działalność?

Jaceq

Pionier e-mobilności
koledzy możecie powiedzieć czy można starać sie o dotacje na firmę jeśli mam zawieszoną działąlność
A czy mając odebrane prawo jazdy można prowadzić auto? ;-)

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Panowie przeglądam wątek i jest tak cholernie zaśmiecony, że nic nie można znaleźć. Konkretnych wpisów z 2024 roku brak, nie wiem czy w międzyczasie coś nie zmienili w zasadach przyznawania dotacji?
Zamierzam ze stoku zakupić TM3, zakup na spółkę za gotówkę,
Na Teslę rynkowe finansowanie jest mało korzystne.
Może trzeba założyć nowy wątek

Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu) II​

Ogólnie kupuję samochód i następnie uderzam o zwrot? Czy najpierw trzeba z urzędem jakąś umowę podpisać i dopiero zająć się zakupem?

Arrczi

Fachowiec
Panowie przeglądam wątek i jest tak cholernie zaśmiecony, że nic nie można znaleźć. Konkretnych wpisów z 2024 roku brak, nie wiem czy w międzyczasie coś nie zmienili w zasadach przyznawania dotacji?

Ogólnie kupuję samochód i następnie uderzam o zwrot? Czy najpierw trzeba z urzędem jakąś umowę podpisać i dopiero zająć się zakupem?
Kupujesz i składasz wniosek o dotację do funduszu. Samochód musi mieć twardy dowód. Czekasz na kasę.

inter

Pionier e-mobilności

Wypełniasz wniosek zdalnie online. Twardy dowód musisz już mieć, co znaczy że samochód musisz juz posiadać.
Wszystkie zmiany, są na stronie opisane.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ogólnie kupuję samochód i następnie uderzam o zwrot?
Tak.
Realnie po 3 miesiącach od otrzymania dowodu rejestracyjnego stałego masz kasę na koncie.
Sprawdzone empirycznie w tym roku.

ArturKorzen

Zadomawiam się
Jak sprawa wygląda przy nowej polisie OC/AC wznowienie po roku? Fundusz sam się odzywa czy trzeba bez wezwania do nich na mejla nową polisę wysłać? Ktos ma doświadczenie z ostatnich miesięcy z tym?