Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Arrczi

Fachowiec
OK, czyli takie coś nie wchodzi w grę. Czyli wniosek o kredyt będzie wyłącznie na pełną wartość auta, a dofinansowaniem można ewentualnie nadpłacić sam kredyt.
dokładnie, dofinansowanie na kupiony samochód, nie do zakupu. Chyba, że bierzesz w leasing to już sobie leasingobiorca załatwia i obniża zakup/koszty.

electricar

Zadomawiam się
Tylko z leasingiem nie jest tak różowo, ze albo dadza samochód po otrzymaniu dotacji - czyli trzeba czekać kilka miesiecy ( bez sensu rozwiazanie). Albo płaci sie np cała opłate wstepna powyzej 27K i po otrzymaniu dotacji zwracaja 27 tys. Wiec wychodzi masło maslane i tak trzeba całość zapłacic na poczatku. Dlatego ja zrezygnował z super leasingów.

Arrczi

Fachowiec
Tylko z leasingiem nie jest tak różowo, ze albo dadza samochód po otrzymaniu dotacji - czyli trzeba czekać kilka miesiecy ( bez sensu rozwiazanie). Albo płaci sie np cała opłate wstepna powyzej 27K i po otrzymaniu dotacji zwracaja 27 tys. Wiec wychodzi masło maslane i tak trzeba całość zapłacic na poczatku. Dlatego ja zrezygnował z super leasingów.
Ja też zrezygnowałem. To są firmy prywatne nastawione na zysk i nie chcą finansować za swoje. Ja czekałem rok bez trzech miesięcy na zwrot kasy z funduszu. Oni nie chcą ryzykować i czekać. Dlatego brać co dają ze stoku, albo gotówka ze skarpety lub kredyt.

bwegner

Zadomawiam się
Dziękuję bardzo za podpowiedź, sam bym na to nie wpadł. Podpisane i wysłane.

Dla osób w podobnej sytuacji - w Autenti po zmianach sprzed kilku dni nie ma możliwości zakupu takiego jednorazowego podpisu (tak mnie poinformowano w rozmowie telefonicznej), a w ogóle, żeby go kupić, trzeba było umówić się na rozmowę demo, przedstawianie ofert itp... Skorzystałem z tej oferty:
i polecam - szybko sprawnie i bez problemu.
Dzięki za podpowiedź - mega przydatna. Tu mam pytanie bo na tej stronce KIRu którą podałeś to są dwie opcje albo:

Opcja a) Reprezentuję firmę / Jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą

Opcja b) Jestem osobą fizyczną

To której opcji użyliście aby podpisać tą nieszczęsną umową NFOŚ? Opcja a)?

EVOwner

Zadomawiam się
Czy spotkaliście się z takimi wymaganiami od NFOŚiGW. Dostałem odpowiedź na swój wniosek i szukam porady :) - niestety infolinia dziś nie odpowiadała od 14...

1.Brak podpisu przedstawiciela ubezpieczyciela na załączonej do wniosku polisie ubezpieczeniowej OC/AC - należy załączyć polisę podpisaną przez przedstawiciela ubezpieczyciela (podpis odręczny z pieczątką lub kwalifikowany podpis elektroniczny możliwy do weryfikacji);
2.Brak załącznika - decyzja o udzieleniu koncesji lub zezwolenia/zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności regulowanej, jeżeli dotyczy - jeżeli nie dotyczy należy załączyć wydruk z systemu CEIDG pobrany ze strony https://aplikacja.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx
3.Rozbieżność daty zakupu pojazdu z faktury (11.12.2023) z datą pierwszego właściciela w Polsce z raportu z CEPiK (16.12.2023) - należy wyjaśnić zaistniałą rozbieżność załączając raport z CEPiK z poprawioną datą pierwszego właściciela lub oświadczenie z Wydziału Komunikacji potwierdzające zgłoszenie korekty danych w systemie CEPiK.

Wydawało mi się że zrobiłem wszystko zgodnie z wytycznymi na forum :) ale coś poszło nie tak.
Ad1. Kontaktowałem się z PZU ale dostałem info że oni nie podpisują umów podpisem kwalifikowanym i nie ma takiej opcji, a w formie papierowej mogą mi wysłać dokładnie takie samo potwierdzenie jak na maila z generycznym potwierdzeniem ale bez pieczątki i odręcznego podpisu ... jak to ugryźć?
Ad.2 Tu rozumiem że wystarczy dostarczyć albo potwierdzenie wpisu do CEIDG? czy coś innego
Ad.3 I tu największa ciekawostka. Przy rejestracji samochodu pani w urzędzie mnie zapewniała że data pierwszego właściciela to powinna być data z faktury gdzie mamy datę dostarczenia samochodu - nie sama data faktury. Teraz NFOŚGiW ma z tym problem. Jak to było u was?

Jarecki

Zadomawiam się
Miałem podobne zastrzeżenia.
Ad 1. Podpisał mi z pieczątką agent. Wystarczyło.
Ad 2, 3 To nic że CEPIK i CEIDG jest dla nich dostępny tak jak dla Ciebie, musisz to wydrukować, podpisać za zgodność, postawić pieczątkę firmy i wysłać skan.
I ja dostałem na to 14 dni, albo wniosek od nowa.
Potem minęło znowu 60 dni i jeszcze było coś do uzupełnienia, na co dostałem 5 dni, albo wniosek od nowa.
Mniej więcej po roku od wniosku doszedł przelew.
Za chwilę osiągnę wymagany przebieg 30kkm, wtedy trzeba zrobić mini przegląd i jakoś przesłać generatorem. Jeszcze nie wiem jak :)

EVOwner

Zadomawiam się
Miałem podobne zastrzeżenia.
Ad 1. Podpisał mi z pieczątką agent. Wystarczyło.
Ad 2, 3 To nic że CEPIK i CEIDG jest dla nich dostępny tak jak dla Ciebie, musisz to wydrukować, podpisać za zgodność, postawić pieczątkę firmy i wysłać skan.
I ja dostałem na to 14 dni, albo wniosek od nowa.
Potem minęło znowu 60 dni i jeszcze było coś do uzupełnienia, na co dostałem 5 dni, albo wniosek od nowa.
Mniej więcej po roku od wniosku doszedł przelew.
Za chwilę osiągnę wymagany przebieg 30kkm, wtedy trzeba zrobić mini przegląd i jakoś przesłać generatorem. Jeszcze nie wiem jak :)
1 i 2 udało się załatwić.
Z pkt. 3 mam jednak problem. W urzędzie komunikacji twierdzą że data pierwszego właściciela jest poprawna i tego nie zmienią, bo mają wytyczne że to ma być data dostawy samochodu. Dodzwoniłem się do NFOŚiGW o tam twierdzą że powinna to być data wystawienia faktury… czy możecie sprawdzić jak jest u was, czy data pierwszego właściciela w Cepik to data faktury czy planowana data dostarczenia auta?

elieli

Zadomawiam się
Miałem podobną akcję jak opisana w punkcie 3 tylko że u mnie urzędnik w trakcie rejestracji pomylił się i wpisał inną datę. Ale docelowo dostałęm informację od funduszu że:
"W wydruku z CEPiKU błędnie została wpisana data XX.XX.XXXX z informacją o pierwszym właścicielu w Polsce; z załączonej faktury za zakup pojazdu wynika, że powinna to być data YY.YY.XXXX.
Prosimy o zgłoszenie informacji do CEPiK i wyjaśnienie sprawy."

W praktyce okazuje się że:
- urząd wystawił mi pismo z informacją wyjaśniającą i potwierdzeniem że rekord w CEPiK będzie poprawiony
- wysłałem to jako załącznik do wniosku bez wyciągania raportu z CEPiK bo propagacja danych trwa i kilka tygodni.

Wniosek przeszedł.
Natomiast ja mam pewne obserwacje:
- portal http://historiapojazdu.gov.pl/ jest utrzymywany przez COI i dane mogą mieć nieaktualne mimo tego że w CEPiKu są już poprawne. Po 2 latach nadal ich nie widzę poprawionych :) - to oficjalna odpowiedź z mojego urzędu jak niedawno pytałem dlaczego widzę wciąż złe dane.
- Fundusz zgłasza uwagi do danych na raporcie z nieobowiązkowego systemu mimo tego że ma je podane w innej formie w innym miejscu - biurokracja pełną gębą.

W powyższym przypadku jaki OP opisuje to proponuję uzyskać takie pismo od urzędu prezentujące ich stanowisko i dodać jako załącznik zamiast walczyć z wiatrakami.

EVOwner

Zadomawiam się
Miałem podobną akcję jak opisana w punkcie 3 tylko że u mnie urzędnik w trakcie rejestracji pomylił się i wpisał inną datę. Ale docelowo dostałęm informację od funduszu że:
"W wydruku z CEPiKU błędnie została wpisana data XX.XX.XXXX z informacją o pierwszym właścicielu w Polsce; z załączonej faktury za zakup pojazdu wynika, że powinna to być data YY.YY.XXXX.
Prosimy o zgłoszenie informacji do CEPiK i wyjaśnienie sprawy."

W praktyce okazuje się że:
- urząd wystawił mi pismo z informacją wyjaśniającą i potwierdzeniem że rekord w CEPiK będzie poprawiony
- wysłałem to jako załącznik do wniosku bez wyciągania raportu z CEPiK bo propagacja danych trwa i kilka tygodni.

Wniosek przeszedł.
Natomiast ja mam pewne obserwacje:
- portal http://historiapojazdu.gov.pl/ jest utrzymywany przez COI i dane mogą mieć nieaktualne mimo tego że w CEPiKu są już poprawne. Po 2 latach nadal ich nie widzę poprawionych :) - to oficjalna odpowiedź z mojego urzędu jak niedawno pytałem dlaczego widzę wciąż złe dane.
- Fundusz zgłasza uwagi do danych na raporcie z nieobowiązkowego systemu mimo tego że ma je podane w innej formie w innym miejscu - biurokracja pełną gębą.

W powyższym przypadku jaki OP opisuje to proponuję uzyskać takie pismo od urzędu prezentujące ich stanowisko i dodać jako załącznik zamiast walczyć z wiatrakami.
U mnie niestety się nie udało. UM twierdzi że wszystko jest poprawnie. Poprosiłem o odpowiedź na papierze - poczekam 2 tygodnie i spróbuje z tą odpowiedzią w nowym wniosku :) - bo tu mi wygaśnie termin odpowiedzi ... no biurokracja pełną gębą :)

Czyli jako datę pierwszego właściciela macie datę wystawienia faktury? Nie datę /planowaną dostarczenia samochodu.