Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

maro

Nowy na Forum
Dziś dostałem "w wyniku pozytywnej oceny Państwa wniosku o dofinansowanie XXXX zapraszamy Państwa do kolejnego etapu czyli uszczegółowienie warunków umowy" i link do umowy.
Jeszcze nie patrzyłem o co chodzi, ale najwyraźniej coś się ruszyło
Wygląda na to że w systemie pojawia się umowa, którą trzeba podpisać certyfikatem kwalifikowany " (i wg warunków umowy przykleić naklejkę na samochód). Później trzeba dostarczyć załączniki (w moim przypadku weksel i cesja ubezpieczenia oraz zdjęcia samochodu) i od tego czasu czekać 30 dni na wypłatę środków

I teraz pytanie - czy ktoś podpisywał w GWD podpisem kwalifikowanym. Gdzie kupić najtaniej ? Jak próbuję podpisywać to wyskakuje komunikat:
"Podpisywanie wniosku jest realizowane z poziomu strony GWD. Może pojawić się konieczność instalacji dodatkowego oprogramowania."
czyli pewnie wyskoczy aplet, który zobaczy jakie są w systemie certyfikaty i będzie chciał go użyć.
Obawiam się że podpis kwalifikowany jednorazowy "online" do plików pdf mSzafir za 15zł netto może się nie udać, ale mogę się mylić.

Czy ktoś ma doświadczenia z podpisem przez GWD ?

Cav

Pionier e-mobilności
Szafir może się nie udać, bo wszystko może trwać dłużej niż ważność klucza.
Podpisywałem już taką umowę na Zielony Samochód, ale nie robiło się tego w GWD, tylko normalnie, jak każdy plik, a potem wysyłka podpisanej przez epuap.
Nie wiem czy tutaj coś zmienili.

Mam kupiony w tym celu podpis kwalifikowany, za coś koło 200 zł na 2 lata.

Cav

Pionier e-mobilności
Wg tej instrukcji to nadal nie jest wypełnianie umowy, której jeszcze nie należy wysłać (pkt 11), tylko kolejna zabawa z samym wnioskiem.....
Jesteście pewnie że to już ten etap, który wymaga naklejenia naklejki i cesji polisy?
Bo coś mi się wydaje, że to kolejna gra na czas i jakiś etap pośredni (prawnicy zwrócili uwagę na brakujące rodo?).....

A na powyższe czynności będzie czas dopiero po podpisaniu umowy przez fundusz, a przed wypłatą kasy.

Piernik

Posiadacz elektryka
Naklejanie naklejki przed otrzymaniem dotacji to wprowadzanie obserwujących samochód w błąd ;)
Bo samochód nie jest dofinansowany skoro kasa na konto nie wpłynęła.
Powinno się naklejać w dniu otrzymania środków, tak by było prawdziwie ;)

maro

Nowy na Forum
Przeszedłem do drugiego etapu zabawy w dotację ;) "Uszczegółowienie warunków umowy"
Instrukcja do tego etapu znajduje się pod adresem: https://www.gov.pl/attachment/47185d78-088b-42eb-8aa7-e617ab1140d3

Żeby uszczegółowić umowę, muszę kliknąć ikonkę "utwórz aktualizację"
Tylko, że u mnie nie ma takiej ikonki.
Jest ktoś na tym samym etapie i miał ten sam problem?
View attachment 7167
Ja dziś sprawdziłem i mogę zrobić aktualizację. Pytanie tylko co mam aktualizować ? Czy tylko Załącznik nr 4 - o administratorach danych osobowych ? Nie widzę nigdzie możliwości dodania/zakładki do cesji ubezpieczenia lub weksla

PiotrS

Posiadacz elektryka
Ja dziś sprawdziłem i mogę zrobić aktualizację. Pytanie tylko co mam aktualizować ? Czy tylko Załącznik nr 4 - o administratorach danych osobowych ? Nie widzę nigdzie możliwości dodania/zakładki do cesji ubezpieczenia lub weksla
Mi napisali, że jest błąd i jak naprawią, prześlą kolejnego maila
nie podali ram czasowych w których to się wydarzy ;)

Jac3k

Posiadacz elektryka
Ja też jestem na tym etapie. Wygląda na to że chodzi o Załącznik nr 4 - o administratorach danych osobowych. Cesje ubezpieczenia to trzeba będzie chyba do podpisania załączyć. Wniosek złożyłem 01.01.2021 czyli prawie będzie rok i kolejny rok jeżdżenia z naklejką :)